Help! Waarom krijgt mijn Monstera ineens bruine vlekken?
We lov plants. Niet alleen omdat ze je huis binnen no time een stuk gezelliger maken, maar ook door de vele mentale en fysieke gezondheidsvoordelen van planten. Maar een plant levend houden, is zo makkelijk nog niet. Heb je onlangs bruine vlekken gespot op jouw Monstera? Geen paniek, we leggen uit waarom die bruine vlekken er komen en wat je er tegen kunt doen.
De populaire Monstera is niet meer weg te denken uit veel interieurs en tropische prints. Deze kamerplant weet met zijn weelderige bladeren hoe dan ook de show te stelen.
Dit zijn mogelijke oorzaken van die bruine vlekken op je Monstera
Dit zijn mogelijke redenen waarom een Monstera bruine vlekken krijgt:
1. Wortelrot
Dit probleem komt vaak voor bij planten. Dat komt omdat we ze graag veel meer water geven dan ze in werkelijkheid nodig hebben.
Gelukkig is een Monstera een sterke plant, waardoor je âm toch nog kan redden. Snijd dode bladeren en wortels van de plant af, haal de plant voorzichtig uit de pot en was vervolgens de grond van de wortels. Daarna plaats je âm in een pot met vers water (op kamertemperatuur) en is het een kwestie van wachten.
2. Uitdroging
Je kan te veel water geven, maar te weinig water is ook een oorzaak van bruine vlekken op je Monstera. De plant houdt van water, maar alleen als de grond droog is. Als je weleens (lees: vaak) vergeet je lieftallige plant water te geven, probeer dan eens vochtvasthoudende potgrond.
3. Verbranding
Bruine vlekken op de Monstera kunnen worden veroorzaakt door verbranding door de zon. Deze planten leven idealiter namelijk in regenwouden waar ze niet worden blootgesteld aan direct licht.
Als jouw Monstera voor het raam staat en direct zonlicht vangt, kan het dus zijn dat de bladeren langzaamaan verbranden en bruine vlekken krijgen.
Wel is het zo dat als je van die grote bladeren wilt, dat je plant veel licht nodig heeft â maar wel indirect licht. Hang een doorschijnend gordijn op om direct zonlicht te voorkomen.
4. Fysieke schade
Planten houden er niet van om aangeraakt te worden. Doe je dat wel (al is het een lichte aanraking), dan kun je gemakkelijk schade aanrichten.
Daarnaast is het mogelijk dat je Monstera is beschadigd tijdens een verhuizing. Het is daarom belangrijk om je planten altijd goed in te pakken tijdens het vervoeren.
5. Koude temperaturen
Baby itâs cold outside. Net zoals koukleumen, haat deze tropische plant de kou. Heb je grote glazen ramen waar de plant veel (indirect) licht krijgt? Dat is mooi, maar probeer de kamer wel warm te houden (of verplaats je Monstera toch naar een warmere plek) om bruine vlekken op je plant te voorkomen.
6. Vernevelen
Planten houden ook niet van natte bladeren. Het zorgt er namelijk voor dat ze gaan rotten (wat dus zal leiden tot bruine vlekken) en het kan zelfs zorgen voor schimmel en bacteriële ziekten (wat weer kan leiden tot wortelrot).
Zorg ervoor dat je huis een goede luchtvochtigheid heeft. Heb je een luchtvochtigheid minder dan 40 procent? Overweeg dan om een luchtbevochtiger aan te schaffen. De Monstera zal gezond zijn in een luchtvochtigheid van 40 procent. Maar als je een optimale groei en grote bladeren wilt, probeer dan je luchtvochtigheid te verhogen tot ongeveer 65 procent.