Vegan Vrijdag: broodje terong belado (sticky aubergine)
Als vegan heb je bij broodjeszaken vaak niet al te veel keuze – al helemaal niet als je ‘ns wat anders wil dan een broodje hummus. Gelukkig heeft zusje Culy daar wat op gevonden. Een killer van een vegan broodje maak je namelijk gewoon heel makkelijk zelf. Want een broodje terong belado (sticky aubergine): da’s pas origineel.
Tip: dit broodje terong belado is best pittig. Houd je niet zo van heet, laat de rawit dan weg. De sambal geeft het gerecht evengoed wat pit. En heb je nog wat van de sticky aubergine over? De dag nadien is ‘t ook met rijst erg lekker.
Plantaardig koken? Dit zijn de 7 beste vegan kookboeken van het moment
Benodigdheden voor 4 personen
Voor de terong belado:
- 2 aubergines
- 4 tenen knoflook, geplet
- Stukje gember ter grootte van een duim, geraspt
- 1 rawit pepertje, in ringetjes
- 6 limoenblaadjes
- 1 eetlepel palmsuiker
- 5 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel sambal oelek
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 eetlepels maizena
- Zonnebloemolie
- Zout
Podcast-tip: luister Delicious Ways to Feel Better over een gezonde, vegan levensstijl
Voor het broodje:
- 4 Surinaamse puntjes
- Handje radijsjes, in plakjes
- Gebakken uitjes, naar smaak
- Handje koriander (optioneel)
Broodje terong belado
Snijd de aubergines in de lengte in vieren. Snijd daarna van elk stuk plakken van ongeveer 1,5 centimeter dik. Zo houd je stukjes over met schil en wordt de aubergine minder snel zompig tijdens het bakken.
Leg de aubergine op een laagje keukenpapier en bestrooi met ongeveer een theelepel zout om het vocht te onttrekken. Laat 15 minuten liggen
Dep de aubergines droog met wat keukenpapier. Schep twee eetlepels maizena in een kom en haal de stukjes aubergine erdoorheen. Ze moeten met een dun laagje bedekt zijn (niet te dik).
Verhit twee eetlepels olie in een hapjespan of wok op middelhoog vuur. Bak de aubergines in 3 tot 4 minuten bruin aan één kant. Maak de pan niet te vol: doe dit liever in twee porties. Schep de aubergines om, voeg eventueel meer van de olie toe en laat nog eens 3 minuten bakken. Schep ze dan uit de wok.
Stamp de vier tenen knoflook, gember en rawit in een vijzel tot een pasta. Bak deze boemboe in een hete wok met een scheutje zonnebloemolie een minuutje aan. Doe de limoenblaadjes, de palmsuiker, de ketjap, de sambal en de tomatenpuree erbij. Voeg ook twee eetlepels water toe. Laat dit 2 tot 3 minuten zachtjes pruttelen en doe dan de gebakken aubergine erbij. Schep een paar keer om tot alle smaken goed gemengd zijn en zet het vuur uit.
Snijd de Surinaamse puntjes aan de bovenkant over de lengte open. Verdeel de terong belado over de broodjes. Volg met de plakjes radijs en de gebakken uitjes. Bestrooi eventueel nog met koriander.
Dat wordt smullen: dit zijn de beste vegan bakkerijen van Nederland