Vegan vrijdag: de allerlekkerste broccolisalade met een verrassende dressing
Broccoli kun je op heel veel manieren bereiden. Maar deze broccolisalade à la het Londense restaurant Dishoom zal je zeker verrassen. De combinatie van frisse broccoli, geroosterde pistachenoten, zoete Medjool-dadels en een pittige limoen-chilidressing is fantastisch. Deze moet je proberen!
Deze broccolisalade ontdekten we bij Dishoom, een fantastisch Indiaas restaurant dat je absoluut moet bezoeken tijdens je citytrip naar Londen. Zodra we thuis kwamen zijn we direct naar de supermarkt gerend om de ingrediënten te halen, om de broccolisalade thuis te maken. Zo lekker is ‘ie!
Ingrediënten
Voor 2 personen:Voor de limoen- en chilidressing:
- 25 ml limoensap
- 4-5 dunne plakjes gember
- 1 kleine groene chili
- ½ theelepel fijn zeezout
- 20 gram kristalsuiker
- 12 ml rijstazijn
- 75 ml milde olijfolie of plantaardige olie
- Een paar muntblaadjes
Voor de broccolisalade:
- 1 kleine broccoli
- 75 gram geroosterde pistachenoten
- ¾ verse rode chili
- 25 gram korianderblaadjes
- 4-5 muntblaadjes
- 25 gram geroosterde pompoenpitten
- 25 gram Medjool-dadels
- Zout naar smaak
- 45 gram limoen- en chilidressing
- 1 partje limoen
Zo maak je de allerlekkerste broccolisalade
- Doe alle ingrediënten voor de dressing in een mini-voedselprocessor of gebruik een staafmixer om ze samen te voegen. Mix alles tot het volledig homogeen is. Proef af op zout en voeg eventueel extra kruiden of peper toe naar smaak.
- Ga daarna aan de slag met de broccolisalade. Was als eerst de broccoli goed schoon. Droog deze vervolgens goed en snijd in kleine stukjes.
- Zet een pan op het vuur en rooster de pompoenpitten in de droge pan, ongeveer 5 minuten.
- Plet de pistachenoten lichtjes met een vijzel en stamper. Hak ook de rode chili fijn en scheur de koriander- en muntblaadjes. Plaats alle ingrediënten in een grote kom.
- Scheur de dadels met je vingers doormidden, verwijder de pit en snijd vervolgens elke helft in vieren. Voeg ook de dadels toe aan de kom.
- Giet daarna de limoen- en chilidressing over de broccolisalade. Hussel alles goed door elkaar en strooi de geroosterde pompoenpitten eroverheen.
- Knijp wat limoensap over de broccolisalade en gebruik een partje limoen ter decoratie.
Vegan vrijdag: perensmoothie met gember en spinazie (een januariboost in een glas!)