Anaita
Anaita Psyche 7 jun 2024
Leestijd: 5 minuten

Column Anaïta: het schrijven van brieven aan jezelf en zelfliefde cultiveren door affirmaties.

Er is iets magisch aan het schrijven van brieven. Het is een intieme daad die ons in staat stelt om gedachten en gevoelens op een gestructureerde manier te verwoorden. Als mental health coach (en ervaringsdeskundige) heb ik ontdekt dat het schrijven van brieven aan jezelf een krachtige tool kan zijn om zelfliefde te cultiveren en positieve affirmaties te integreren in je dagelijks leven.

In mijn vorige column sprak ik over zelfhulpboeken. Vandaag wil ik graag mijn persoonlijke reis met jullie delen, een reis die me heeft geholpen om mezelf beter te begrijpen en te waarderen door middel van zelf geschreven brieven.

Mijn eerste (liefdes)brief aan mezelf

Ik herinner me nog de eerste keer dat ik een brief aan mezelf schreef. Het was een donkere periode waarin ik voortdurend worstelde met zelfacceptatie en negatieve zelfpraat. Op aanraden van mijn therapeut besloot ik het eens te proberen. Het voelde super vreemd en onnatuurlijk om mezelf te schrijven, alsof ik in gesprek was met een ander persoon.

Ik begon de brief met eenvoudige, maar krachtige woorden: “Lieve Anaïta,”. Deze openingszin zette de toon voor een liefdevolle en zorgzame boodschap aan mezelf. In de brief erkende ik mijn angsten, onzekerheden en fouten, maar ik herinnerde mezelf ook aan mijn sterke punten en mooie kanten. Ik schreef over mijn dromen en hoopte mezelf eraan te herinneren hoe ver ik al was gekomen.

Het krachtige effect van positieve affirmaties

Positieve affirmaties vormen een essentieel onderdeel van het proces van zelfliefde. Ze zijn als kleine zaadjes van hoop en vertrouwen die we in onze geest planten. Door ze regelmatig te herhalen, geven we ze de nodige aandacht en daarmee de kans om te groeien en ons zelfbeeld te transformeren.

In mijn brieven aan mezelf begon ik positieve affirmaties op te nemen. Ik schreef zinnen als “Je bent goed genoeg en goed zoals je bent,” en “Je verdient liefde en geluk.” Het opschrijven van deze affirmaties voelde in het begin mega onwennig, maar na verloop van tijd begon ik de kracht ervan te voelen. Ze werden een baken van licht in momenten van duisternis.

Brieven aan mijn toekomstige ik

Een van de meest inspirerende vormen van zelf geschreven brieven zijn die aan je toekomstige zelf. Deze brieven fungeren als een tijdcapsule en bevatten je hoop, verlangens, dromen en doelen voor de toekomst. Ze bieden een waardevol moment van reflectie wanneer je ze jaren later leest.

Ik herinner me een brief die ik aan mijn toekomstige zelf schreef toen ik een moeilijke periode doormaakte. Ik beschreef mijn dromen en doelen, maar ook de worstelingen die ik toen ervoer. Toen ik deze brief later terug las, was ik ontroerd door de vooruitgang die ik had geboekt met mijn mentale gezondheid en de doelen die ik voor ogen had. Het was een krachtig moment van zelfreflectie en zelf(h)erkenning.

Brieven aan mijn jongere zelf

Een andere krachtige oefening is het schrijven van brieven aan je jongere zelf. Deze brieven bieden een kans om met compassie en begrip naar je verleden te kijken. Je kunt je jongere zelf geruststellen, advies geven en troosten. Het is een manier om vrede te sluiten met je verleden en jezelf te vergeven voor fouten of gemiste kansen. Een brief aan je jongere zelf schrijven biedt ook de kans om oude verlangens op te roepen en herinnerd te worden aan de vreugde van spelen, in het moment leven en creativiteit. Door deze brief kon ik meer genieten en loslaten, heel bijzonder vond ik dat.

Ik schreef ook ooit een brief aan mijn tienerzelf, waarin ik haar geruststelde over de diepe onzekerheden en angsten die ze als puber voelde. Ik vertelde haar dat ze geliefd en waardevol was, ongeacht de uitdagingen die ze tegenkwam. Het was een emotionele ervaring die me hielp om mezelf te begrijpen en mijn zelfbeeld veranderde.

De kracht van reflectie

Een van de meest waardevolle aspecten van het schrijven van brieven aan jezelf is de mogelijkheid tot reflectie. Door regelmatig terug te lezen wat je eerder hebt geschreven, krijg je inzicht in je eigen groei en ontwikkeling. Het is een herinnering aan je veerkracht en de vooruitgang die je hebt geboekt.

Er was een tijd dat ik mijn oude brieven herlas en werd getroffen door de groei die ik had doorgemaakt. De woorden die ooit onzeker en angstig klonken, waren nu vol vertrouwen en vastberadenheid. Dit besef gaf me de kracht om door te gaan, zelfs op dagen dat het moeilijk was.

Een ritueel van zelfliefde

Het schrijven van brieven aan jezelf kan een ritueel van zelfliefde worden. Maak er een self-care gewoonte van om regelmatig een moment voor jezelf te nemen, weg van de drukte van het dagelijks leven. Zoek een rustige plek, pak pen en papier, en begin te schrijven. Schrijf over je dromen, je angsten, je successen en je mislukkingen. Wees eerlijk en wees lief voor jezelf.

Een van mijn favoriete momenten van de week is zondagochtend, wanneer ik met een kop matcha en mijn paars met goud bedekte notitieboek op het balkon zit. Dit is mijn selfcare tijd om terug te blikken op de week, mijn gevoelens te verwoorden en mezelf te herinneren aan de affirmaties die me kracht geven. Het is een moment van rust en introspectie dat me helpt om de komende week met een frisse blik te beginnen.

De reis naar zelfliefde

Het schrijven van brieven aan jezelf is een eenvoudige maar therapeutische oefening in zelfliefde en zelfreflectie. Het helpt je om je innerlijke stem te versterken, je gedachten te ordenen en positieve affirmaties een centrale plek in je leven te geven. Het is een reis naar zelfliefde die tijd en geduld vergt, maar de beloningen zijn onbetaalbaar.

Dus pak die pen, schrijf die (eerste) brief en begin vandaag nog aan jouw reis naar zelfliefde. Schrijf aan je toekomstige ik over je verlangens en dromen. Schrijf aan je jongere zelf om begrip en troost te bieden. Je verdient het om te weten hoe waardevol je bent, precies zoals je bent.

Een ware cycle breaker en het zwarte schaap van de familie: Anaïta Nasser, half Russisch en half Afghaans. Haar traumatische jeugd gaf haar de kracht en drijfveren voor het oprichten van The School of Mental Health, waar ze als mental health coach de belangrijkste lessen (die je eigenlijk op school had moeten leren) over emoties doorgeeft. Door haar dagelijkse strijd met haar achtergrond en emoties noemt ze zichzelf liever “The Queen of Emotions”. Doordat ze het helingsproces volledig aangaat, wordt ze rijkelijk beloond met meer rust, balans en zelfliefde. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️