Brené Brown: zo ben je kwetsbaar op de werkvloer zonder alles te delen
Op de werkvloer kan het heel krachtig zijn om je kwetsbaar op te stellen. Dat bouwt namelijk vertrouwen en zorgt ervoor dat je betere en authentieke connecties weet te realiseren. Maar zeker in een high performance omgeving is het lastig om kwetsbaar te zijn. Zorgt het delen van je gevoelens er niet voor dat je als incompetent wordt gezien? Brené Brown legt uit wat kwetsbaarheid op de werkvloer wel en niet inhoudt.
Hoe ben je kwetsbaar op de werkvloer zonder alles te delen?
Brené Brown
Als iemand ons heeft geleerd dat kwetsbaar zijn juist krachtig kan zijn, dan is dat Brené Brown wel. Je kent haar misschien van haar boeken ‘De moed van imperfectie’, ‘Sterker dan ooit’ en ‘Durf te leiden’. Bij haar bestseller ‘De kracht van kwetsbaarheid’ gaat waarschijnlijk sowieso een belletje rinkelen. Over dat onderwerp hield ze jaren geleden ook een TED Talk, die op YouTube 15 miljoen keer bekeken is.
Recentelijk was Brené Brown te gast in de podcast WorkLife van TED. Daarin besprak ze met host en organisatiepsycholoog Adam Grant de kracht van kwetsbaarheid op de werkvloer. Ook daar is het namelijk goed om kwetsbaar te zijn. Toch is dit voor veel mensen lastig, zeker als ze een high performance omgeving werken.
Wat we allemaal kunnen leren van schaamte-expert Brené Brown
Eén van de angsten die mensen bijvoorbeeld hebben is dat ze kwetsbaar zijn op het verkeerde moment of bij de verkeerde persoon en ze daardoor misschien niet als competent worden gezien. Hoe weet je wat de juiste hoeveelheid van kwetsbaarheid op de werkvloer is? Volgens Brené Brown is de oplossing simpel: stel duidelijke grenzen op, en je zal je nooit té kwetsbaar opstellen.
Voordat we het gaan hebben over het opstellen van grenzen, is het goed om duidelijk te weten waarom je überhaupt kwetsbaar zou zijn op de werkvloer. Wat zijn de voordelen? Brené Brown legt uit dat het je veel kan brengen. Juist ook in een cultuur waar je altijd op je best moet presteren.
De kracht van kwetsbaarheid op de werkvloer
“Je zal nooit succesvol zijn als je geen eigenschappen hebt die heel kwetsbaar zijn, zoals nieuwsgierigheid“, vertelt ze. “Wanneer je doet alsof je alles weet en niets meer hoeft te leren, dan zal dat kaartenhuis op een gegeven moment instorten.” Steeds meer organisaties zien in hoe belangrijk kwetsbare eigenschappen zijn, voornamelijk omdat het teams sterker maakt.
https://www.bedrock.nl/unlocking-us-podcast/
Toch snapt ze de zorgen die mensen hebben ook wel. Hoe weet je of je niet te veel deelt over hoe je je voelt? “Die vraag leidt me altijd tot een hele simpele zin: kwetsbaarheid minus grenzen is geen kwetsbaarheid”, zegt ze in de podcast. Ze geeft een voorbeeld.
“Ik werkte met een groep CEO’s uit Silicon Valley, die net gefinancierd waren”, vertelt Brené Brown. “Eén van hen kwam naar me toe en zei dat hij kwetsbaar ging zijn. ‘Ik ga mijn werknemers en investeerders vertellen dat we te veel op ons bordje hebben, dat ik ook niet weet wat ik aan het doen ben en dat we geld bloeden.’ Ik antwoordde dat ik dacht dat hij nooit meer financiering zou krijgen.”
Stel jezelf altijd de vraag of dat wat je deelt met de juiste persoon is, benadrukt ze. Neem dit voorbeeld. Als je echt te veel hooi op je vork hebt, moet je dit absoluut met iemand delen en kwetsbaar zijn. Je hebt hulp nodig. Maar wanneer je dit aan je investeerders vertelt, is de kans groot dat ze met hun geld vertrekken. En je werknemers zullen – misschien ten onrechte – onwijs angstig worden.
Kwetsbaarheid is geen synoniem voor alles delen
Kwetsbaarheid helpt vertrouwen te bouwen, maar dat betekent niet dat je altijd maar alles moet delen met iedereen. “Sommige van de meest kwetsbare en authentieke leiders waar ik mee heb mogen werken, delen heel weinig van zichzelf”, vertelt Brené Brown. “En sommige van de leiders waar ik mee werk, delen alles over zichzelf, maar zijn totaal niet authentiek en kwetsbaar.” Kwetsbaar zijn is dus geen synoniem voor alles van jezelf maar op straat gooien.
Organisatiepsycholoog Adam Grant vraagt Brené Brown in de podcast hoe dat er in de praktijk uitziet voor werknemers zoals jij en ik. Wat doe je bijvoorbeeld als er momenteel iets moeilijks in je persoonlijke leven speelt? Je wil kwetsbaar en authentiek zijn, maar niet te veel van je privacy weggeven.
Brené Brown geeft een duidelijk voorbeeld: “Je kan zeggen: Ik heb het heel moeilijk nu. Er speelt iets in mijn leven en ik wilde dat jullie dit wisten. En dit is hoe ondersteuning er voor mij uitziet: ik neem contact op als ik iets nodig heb, of als ik vrije dagen wil opnemen. Verder hoef je er niets over te vragen, ik zal er met jullie over praten als dat mij zal helpen.”
Zoek ‘WorkLife with Adam Grant‘ op je favoriete podcast app om zijn hele gesprek met Brené Brown te beluisteren.