Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 31 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Breken met een familielid: waarom het soms de enige optie is

Familie is alles. Een uitspraak die je vast weleens voorbij hebt horen komen. En familie ís ook heel belangrijk, alleen je kiest ze zelf niet uit. De een wordt geboren in een warm en liefdevol nest, terwijl de ander het minder treft met zijn of haar familie. Breken met een familielid is dan soms de enige oplossing.

Want een ding is zeker: je brengt veel tijd door met jouw familie. Wanneer alles koek en ei is, gaat dit vanzelf en geeft het energie. Zijn er veel problemen, dan kost dit energie. Wanneer de relatie niet meer te redden is, kan het beter zijn om het contact te verbreken.

Breken met een familielid

Jezelf losmaken van een familielid, is ingewikkelder dan in welke relatie dan ook. Je bent immers aan elkaar verbonden en je wil of hóópt dat het de ander goed gaat. Maar als de pijn te groot wordt, is definitief breken toch het enige wat rest. In dit geval verandert de hele dynamiek in de familie.

Als je in een familie opgroeit die niet functioneert, dan herken je het volgende, deelt auteur en therapeut Nedra Tawwab

  • Vergeven en vergeten (zonder verandering van gedrag)
  • Doorgaan alsof er niks gebeurd is
  • Problemen voor een ander oplossen
  • Ontkennen dat het probleem bestaat
  • Geheimen bewaren die gedeeld moeten worden
  • Doen alsof je oké bent
  • Het niet kunnen uiten van emoties
  • Jezelf omringen met mensen die je kwetsen
  • Agressie gebruiken om te krijgen wat je wil

Er is waarschijnlijk geen gezin dat zonder conflicten door het leven gaat, maar als het jouw emoties en mindset op een negatieve manier beïnvloedt, is het belangrijk om jezelf op de eerste plek te zetten. Want je kunt iemand anders niet veranderen.

Contact met zus verbroken

Zo deelt Wil (43) dat ze haar zus al jaren niet meer spreekt. “Mijn zus is drie jaar ouder en we hebben eigenlijk altijd al veel conflicten gehad. Als kinderen konden we ook niet met elkaar overweg. Dat komt omdat mijn zus heel dominant en bazig is, ze wil altijd alles bepalen. Daarbij is ze héél erg aanwezig, heeft last van woedeaanvallen, praat alleen maar over zichzelf en is altijd ongelukkig. Ze voelt zich vaak tekortgedaan en is extreem jaloers. Een ander heeft het altijd beter zeg maar. En hoezeer mijn ouders ons ook altijd gelijk behandelden, blijkbaar voelde het voor haar toch als een verschil.

Ik kan rustig stellen: mijn zus is een moeilijk mens. De gesprekken die je hebt, krijgen altijd een negatieve wending.

Omdat ze weinig sociale contacten heeft, wilde ze wekelijks afspreken. Ik had inmiddels een druk leven opgebouwd, met twee kinderen en een groot sociaal netwerk. De wekelijkse afspraken waren niet makkelijk in te plannen en ik begon er echt tegenop te zien. En als ik dan een keer met een vriendin afsprak, dan kreeg ik meteen een sneer. ‘Zie je, voor haar maak je wél áltijd tijd’ zei mijn zus dan.

Contact kost te veel energie

Natuurlijk heb ik medelijden met de manier waarop mijn zus leeft: eenzaam, alleen maar met werk bezig en vol zelfmedelijden. Zo wordt ze nooit gelukkig. Alleen ik trok het niet meer. Het contact koste zoveel energie en ik werd er geen leuker mens van. Toen mijn zus voor de zoveelste keer boos werd om iets onbenulligs en mij totaal negeerde, heb ik besloten dat de maat vol was en het contact verbroken. Eens in de zoveel tijd krijg ik een boze e-mail en bij familiebijeenkomsten waar ze ook is, is de sfeer om te snijden.

Ik kom niet graag bij mijn ouders over de vloer als mijn zus er ook is en kan echt wekenlang tegen kerst opzien. Mijn ouders willen de boel lijmen, maar dat wil ik niet. Ik hoor ook van anderen dat mijn zus mij ‘verknipt’ en ‘verwend’ noemt.”

Het komt in de beste families voor

Breken met een familielid, komt in de beste families voor. Cijfers over hoeveel mensen breken met een familielid zijn er nauwelijks. Toch kent iedereen wel iemand die gebroken heeft met zijn of haar familie.

Of je nu degene bent die het contact verbreekt of dat iemand het contact met jou verbreekt, breken met families blijft altijd verdrietig.

Complexe emoties

Daarom hoop je dat het ooit goedkomt. “Mijn deur staat altijd open” zegt ook Wil hierover. “Alleen dan moet er wél iets veranderen en dat gebeurt gewoon niet.” Breken met een familielid zorgt voor complexe emoties schrijft Nedra Tawwab.

Het is normaal om opluchting te voelen en tegelijkertijd te rouwen om iemand die er nog is. Dit is frustrerend en het zet je aan het twijfelen. Er zullen momenten zijn dat je de persoon in kwestie mist. Zélfs als je weet dat het contact niet meer hersteld kan worden. Bijvoorbeeld in het geval van misbruik.

Erover praten helpt, met een professional of met mensen in jouw omgeving. Je kunt niet alles alleen dragen… bovendien gaat er vaak veel aan vooraf voordat het contact definitief verbroken wordt. De meeste mensen die breken met een familielid struggelen met een laag zelfbeeld en onzekerheid.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️