Je brein in topconditie houden: dit voedsel helpt je daarbij
Dat het eten wat je binnenkrijgt invloed heeft op je lichaam en gezondheid, is vast geen verrassing voor je. Maar wist je ook dat het eten van bepaald voedsel je brein happy en gezond houdt?
Het eten van de volgende voedingsmiddelen helpt je dingen beter te onthouden, alerter te zijn en je humeur te verbeteren.
Vette vis
Onverzadigde vetten zijn onwijs belangrijk voor onze hersenen. Vis bevat heel veel van deze ‘goede vetten’, genaamd omega-3-vetten. Uit onderzoek blijkt dat deze vetten de afbraak van hersencellen tegengaan en zelfs de aanmaak van nieuwe cellen bevorderen. Vooral vette vis als zalm, haring, makreel en sardines bevatten een actieve vorm van deze vetten, waardoor het lichaam deze makkelijk kan gebruiken.
Vegetariër of vegan? Goede plantaardige bronnen zijn: lijnzaad, sojabonen, pompoenpitten en walnoten. Daarover hieronder meer.
Noten
Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in de American Journal of Epidemiology blijkt dat voldoende vitamine E binnenkrijgen, kan helpen om cognitieve achteruitgang te voorkomen. Die vitamine E kan je onder andere in noten vinden. Maar dit is niet de enige reden om naar de noten te grijpen: ze bevatten ook nog eens veel vezels, wat goed is voor je darmen. Als kers op de taart zitten noten ook nog eens vol omega-3-vetten.
Fun fact: je hersenen zullen je extra dankbaar zijn als je walnoten eet, daar zitten namelijk de meeste omega-3-vetten in. En die lijken natuurlijk heel erg op hersenen. Zou de natuur ons een hint geven?
Pure chocolade
Goed nieuws voor chocoladeliefhebbers! Je hebt nu nog een reden om chocolade te eten. Waarom pure chocolade zo goed is voor je hersenen? Dat zit ‘m waarschijnlijk in de polyfenolen, die van nature voorkomen in cacao. Polyfenolen gaan slagaderverkalking en ontstekingen tegen, waardoor ze de kans op een beroerte verkleinen.
Als je alleen dol bent op melkchocolade, heb je wel pech. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer polyfenolen erin zitten. Je kan deze stoffen ook terugvinden in wijn, olijfolie, bessen, thee, koffie, groenten en – daar komt ‘ie weer – walnoten.
Koffie
Uit onderzoek blijkt dat de cafeïne in koffie je helpt alerter te zijn, en ervoor zorgt dat jij je beter kan concentreren. Ander onderzoek suggereert dat 3 à 4 kopjes koffie per dag de kans op dementie verkleint. Het is nog niet helemaal duidelijk of dit komt door de cafeïne, of dat andere bestanddelen hier verantwoordelijk voor zijn.
Lees ook: Ziektes verhelpen met de juiste voeding: deze experimenten zijn het bekijken waard
Groentes
Altijd je groentes opeten, zei je moeder hoogstwaarschijnlijk vroeger. Net als op veel andere vlakken heeft je moeder ook hier weer groot gelijk. Groentes bevatten weinig calorieën, maar wel een hoop voedingsstoffen. Ze zijn niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je brein.
Ten eerste bevatten groenten veel vezels. Die zijn goed voor je darmen én je hersenen. Zoals we eerder al noemden bevatten groentes daarnaast ook polyfenolen, die onder andere slagaderverkalking tegengaan. Groentes leveren bovendien veel bio-actieve stoffen, die als antioxidant werken en je hersencellen beschermen.
Elke kleur groente bevat weer een andere soort stof. Zorg daarom dat je groentes in alle kleuren van de regenboog aan je voeding toevoegt. Vooral groene groentes zoals spinazie bevatten veel ijzer, foliumzuur en vitamine B6, dus je hersenen zullen je dankbaar zijn voor een groene smoothie op z’n tijd. IJzer helpt je namelijk concentreren. Foliumzuur en vitamine B6 helpen je humeur te verbeteren.
Tip: broccoli
Net zoals spinazie bevat broccoli een hoop ijzer, foliumzuur en vitamine B6. Daarnaast is broccoli een goede bron van vitamine K, die erom bekend staat voor een goede dosis brainpower te zorgen.
Als dat er nog niet voor heeft gezorgd dat broccoli nu standaard op je boodschappenlijstje staat: broccoli bevat ook nog eens glucosinolaten. Dit helpt de afbraak van de neurotransmitter acetycholine te vertragen. Deze neurotransmitter helpt ons centrale zenuwstelsel goed te laten functioneren en onze herinneringen te behouden.
Gefermenteerde producten
Levende bacteriën hebben een positieve invloed op de bacteriesamenstelling in je darmen. ‘Levende bacteriën’ klinkt misschien een beetje vies, maar deze kan je gewoon vinden in producten als yoghurt, kefir, zuurkool en kimchi. Deze werken net zo als de goede bacteriën (probiotica) die aan zuiveldrankjes als Yakult worden toegevoegd.
Darmen: ons tweede brein
We noemden het vaker: producten die goed zijn voor de darmen. Op het eerste gezicht lijkt dat misschien gek. We schreven toch een artikel over voeding die goed is voor de hersenen? Maar hoe beter het met je darmen gaat, hoe beter het ook met je hersenen gesteld is. Heb je bijvoorbeeld weleens opgemerkt dat je bij stress ook last hebt van je buik?
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat onze darmen en hersenen constant met elkaar communiceren. Die verbinding noemen we ook wel de hersen-darm as. Onze buik bevat minstens evenveel zenuwcellen als ons brein. Daarom is het zo belangrijk om je darmen gezond te houden.
Meer weten over je hersenen
- Waarom sporten en bewegen zo goed is voor je hersenen
- De verrassende invloed van liefdesverdriet op je hersenen
- Hoe onze hersenen veranderen als we buiten zijn