7 manieren om je brein gezond te houden (ongeacht je leeftijd)
De kans is groot dat je wel bezig bent met je lichamelijke gezondheid, maar niet vaak stilstaat bij de gezondheid van je brein. Terwijl dat minstens zo belangrijk is als je fysieke gesteldheid. Ook als je onder de 50, 40 of zelfs 30 jaar oud bent! Maar hoe train je jouw brein en houd je je hersenen gezond?
Het gewicht van je brein neemt toe vanaf je geboorte en komt tot een halt als je begin twintig bent. Vanaf dat moment begint het gewicht van je hersenen alweer af te nemen. Dit ‘gewichtsverlies’ beïnvloedt vaak gebieden die betrokken zijn bij hoe we denken, voelen, spreken, onthouden, leren en communiceren.
Alhoewel hersencellen zichzelf niet kunnen vernieuwen, zoals andere cellen dat wel kunnen, kunnen ze wel hun verbindingen met aangrenzende cellen versterken. Door je brein gezond te houden op de volgende manieren, zorg je dus dat je brein beter kan functioneren.
1. Geef slaap de prioriteit
Zeg eens eerlijk: hoe vaak haal jij die 8 uur slaap per nacht? En dat terwijl slaap het beste is wat je voor je gezondheid kunt doen. Zéker de gezondheid van je hersenen. Eén nachtje slecht slapen heeft al invloed op je lichaam. Naast dat je moe, suf en stiekem een beetje chagrijnig bent, heeft het ook daadwerkelijk impact op je hersenen. Je onthoudt dingen slechter, hebt geen motivatie en wordt mega emotioneel. En dat zijn maar een paar voorbeelden.
Jouw brein is namelijk een orgaan die het beste werkt bij een routine en ritme. Een cruciaal onderdeel van dat ritme is de slaap-waakcyclus. Slapen is belangrijk voor zowel jouw lichamelijke als geestelijke herstel. Kortom: je hersenen hebben slaap nodig om alle informatie die je gedurende de dag hebt opgedaan te verwerken.
2. Eet gezond
Niet alleen je fysieke gezondheid gaat erop vooruit als je gezonde keuzes in je voeding maakt, ook voor de gezondheid van je hersenen is dit cruciaal. Zorg voor een gevarieerd dieet, waarbij je zeker groentes niet moet vergeten. Nog een paar superfoods voor je brein: pure chocolade, noten, sojabonen en vette vis.
Meer weten? Je brein in topconditie houden: dit voedsel helpt je daarbij
3. Eet volkoren producten
Nu we het toch over voeding hebben: ook het eten van volkoren producten helpt je brein een handje. Dit komt omdat volkoren graanproducten (denk aan volkoren brood, zilvervliesrijst en volkoren pasta) langzame koolhydraten en vezels bevatten.
In tegenstelling tot donuts en koekjes, worden deze producten langzaam verteerd en geven ze energie langzaam en regelmatig af. Wel zo fijn voor je hersenen, die een constante toevoer van energie nodig hebben om goed te functioneren.
4. Beweeg elke dag
Je hoeft echt niet elke dag anderhalf uur in de sportschool te staan, maar zorg wel dat je iedere dag in ieder geval beweegt. Denk hierbij aan yoga, hardlopen, wandelen, fietsen of welke activiteit jij ook maar fijn vindt om te doen. Dit helpt de bloedtoevoer naar je hersenen verbeteren.
Meer weten? Waarom sporten en bewegen zo goed is voor je hersenen
5. Zorg voor zo min mogelijk stress
Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Want vaak heb je op stressvolle situaties geen invloed. Waar je wel invloed op hebt, is hoe je met die stress omgaat. Leer de tekenen herkennen waaruit blijkt dat je te veel stress hebt, en pak die stress dan aan. Dit kan door dankbaarheid te tonen, een wandeling te maken, met een vriendin te praten of ademhalingsoefeningen te doen. Whatever works for you!
6. Leer elke maand iets nieuws
Je brein gezond houden doe je ook door ‘m te blijven prikkelen. Kortom: je brein uit te dagen. Leer een nieuwe taal, leer een instrument spelen of duik in een interessant boek over een onderwerp waar je altijd al meer over wilde weten.
7. Train je brein
Een andere manier om je brein te prikkelen, is door spelletjes te spelen. Wist je dat het menselijk brein veel gemeen heeft met die van een rat? Wetenschappers kwamen erachter dat als ratten zich bevinden in een kooi met puzzels, hun hersenenen het meest actief zijn, ze meer hersencellen aanmaken, hun geheugen sterker wordt én ze sneller dingen leren.
Een kwartiertje spelen per dag is al genoeg om je brein te blijven uitdagen. En eerlijk is eerlijk: stiekem is het nog eens leuk ook.
Meer weten over je hersenen
- Prikkel je brein met neuroplasticiteit (+ 4 tips om je brein gezond te houden)
- Deze 3 dingen helpen je geheugen te trainen voor later
- Zo houd je je brein in topconditie