Deze wetenschapper legt uit hoe je brein en darmen communiceren
Er bestaat een duidelijke connectie tussen het brein en de darmen. Denk maar aan wanneer je de zenuwen voor een eerste date in je buik voelt bijvoorbeeld. Een paar geslaagde dates verder en de vlinders fladderen rond. Of de zenuwen die je voelt als je wordt betrapt op iets. Maar andersom kunnen darmen het brein ook sterk beïnvloeden. Hoe dat precies werkt, legt deze wetenschapper uit.
Neurowetenschapper Diego Bohórguez vertelt hoe de darmen dingen aan de hersenen kunnen communiceren.
Tweede brein
Het is bekend dat het centrale zenuwstelsel uit je hersenen en ruggenmerg bestaat. Maar, wat veel mensen niet weten is dat er eigenlijk nog een zenuwstelsel in het gebied van de darmen zit. Daarom worden je darmen ook wel ‘het tweede brein’ genoemd.
Je hersenen staan constant in contact met dit tweede brein. Dat is ook de reden waarom je meteen een hongerig gevoel krijgt als je aan je lievelingseten denkt.
Zelfstandige darmzenuwcellen
Je hersenen geven dus informatie die aankomen in het darmbrein. In het darmbrein zitten wel een half miljard (!) zenuwcellen. Ter illustratie: dat is bij elkaar bijna even groot als het brein van een kat. Deze darmzenuwcellen kunnen volledig zelfstandig opereren. Zo regelen ze de bloedtoevoer, afbraak en opname van voedingsstoffen en ook hoe de darmen samentrekken.
Daarnaast stuurt dit zelfstandige buikbrein ook signalen naar de hersenen. De bacteriën in onze darmen kunnen deze signalen dan weer wijzigen. Darmbacteriën produceren namelijk chemicaliën die een invloed hebben op het humeur. Zo wordt 90 procent van het gelukshormoon serotonine in de darmen aangemaakt. Wanneer je darmklachten hebt, kan dit in het ergste geval ook tot depressie of neerslachtigheid leiden.
Must read: Je darmen zijn je tweede brein, welke invloed heeft je buik op je geluksgevoel?
Bohórguez vertelt dat onze darmencellen ons eten daadwerkelijk kunnen proeven en voelen. Daarom kan het zijn dat je voor een maagverkleining (waarbij je darmen worden omgelegd) hele andere dingen lekker vindt dan daarna. Naast het tweede brein zijn je darmen dus eigenlijk ook een soort tweede mond.
Ziektes begrijpen
Voor de wetenschap is het erg belangrijk om te weten hoe brein en darmen communiceren. Bohórguez legt uit waarom. ”Van sommige aandoeningen als anorexia, obesitas, PTSD en autisme werd gedacht dat zij uitsluitend psychologische oorzaken hadden. Maar, wat blijkt? Mensen met dit soort aandoeningen, hebben ook altijd in enige mate last van darmafwijkingen zoals een extreme gevoeligheid voor darmstimuli.”
Eerdere onderzoeken hebben dan ook aangetoond dat kinderen met anorexia al vanaf jonge leeftijd extreem bewust zijn van het voedsel dat ze binnenkrijgen. Meer informatie over de darmen kan dus helpen dit soort ziektes te begrijpen en bestrijden.
Blije buik is blij koppie
We weten nu dus dat er een duidelijke link bestaat tussen buik en hersenen. Een blije buik is een blij koppie en vice versa. Maar wat kan jij zelf doen om beiden blij te houden?
Hoe je het beste voor je darmen kan zorgen is met gezonde voeding. Dat betekent heel veel groenten en zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen en geraffineerde suikers.
Lees ook: Tips & tricks om kinderen gezonde voedingskeuzes te leren maken
Ook is het belangrijk om genoeg probiotica binnen te krijgen. Dat zijn goede levende bacteriën die van nature in de darmen voorkomen. Probiotica zit in gefermenteerde voeding als yoghurt, tempeh en zuurkool. Maar ligt dit eten nou niet helemaal in jouw straatje, dan is er ook nog de optie om supplementen te slikken.
Aangezien je hoofd ook je darmen kan beïnvloeden, is het belangrijk de rust daarboven te bewaren. Dit kan je doen door all-time favorites als meditatie, yoga en mindfulness. Maar misschien zijn er wel hele andere dingen die jou doen ontspannen: puzzelen, groente snijden of naar John Mayer luisteren. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Lees meer over gezonde voeding:
- Zo maak je je levensstijl écht gezonder volgens een holistisch voedingscoach
- 5 eetgewoonten die juist niet gezond zijn
- Deze voeding kan zorgen voor een beter geheugen en meer focus