Break-up? Zo kun je ‘m verwerken en achter je laten
Een break-up kan aanvoelen als het einde van de wereld. Je wilt het liefst wegkwijnen in bed met romantische films (‘waarom hadden wij nou geen happy end?’), een heleboel comfortfood en nog veel meer tissues. Ergens wil je wel verder, maar je wilt nog veel liever zelfmedelijden hebben – je leven is nu immers over, toch? Nou, nee.
Met deze tips leer je een break-up verwerken, zodat je de relatie daarna écht achter je kunt laten.
1. Vecht niet tegen je gevoelens
Wegkwijnen in bed is één manier om met een break-up om te gaan, maar er zijn ook veel mensen die zich juist niet verdrietig willen voelen. Elke avond een feestje en overdag gewoon weer naar kantoor – zwart gat, ik? Nee joh.
En hoewel dat op de korte termijn misschien helpt om aan andere dingen te denken, komt het verdriet dan uiteindelijk alleen maar harder aan. Je moet je negatieve emoties eerst voelen om ze te kunnen verwerken, dus doe dat ook vooral. Klinkt makkelijker dan het is, maar op een bepaald punt moet je er toch echt doorheen.
Dit vind je vast ook interessant: Verdrietig? Laat het maar gewoon toe
2. … maar wakker ze ook niet aan
Ja, je mag verdrietig zijn. Maar dat betekent niet dat je oude foto’s van jullie samen moet gaan kijken en liedjes waar herinneringen aan kleven moet luisteren. Natuurlijk hoef je dingen uit die tijd waarin alles nog perfect leek niet meteen ritueel te verbranden, maar als ze je op dit moment geen goed gevoel geven, zoek ze dan ook niet op. Dat is actief vasthouden in plaats van loslaten, en dat wil je niet.
3. Praat erover
Misschien heb je de neiging om jezelf op te sluiten en überhaupt iedereen te negeren, misschien wil je wel de deur uit maar alleen maar om je break-up even te vergeten. Alles om er maar niet over te hoeven praten, in ieder geval.
Toch helpt praten juist heel erg. En dan niet alleen op de ‘ik ben zo zielig en mijn ex is zo’n bitch’-manier, maar op een manier die ervoor zorgt dat je je herinneringen ook kunt plaatsen en verwerken. Dat helpt om dingen van een afstandje te bekijken.
4. Bekijk het van een afstandje
Zodra jij of je partner het heeft uitgemaakt, ga je ineens twijfelen. Was er inderdaad geen hoop meer voor de relatie? Hielden we niet nog te veel van elkaar om het uit te maken? Wat nou als ik nooit meer iemand anders vind op wie ik verliefd word?!
Dit vind je misschien ook leuk: Dit is het grote verschil tussen alleen en eenzaam zijn
Om dat te voorkomen, kun je proberen jullie relatie – en alle redenen waarom die is stukgelopen – van een afstandje te bekijken. Als een vriend(in) in dezelfde situatie zat, hoe zou je het dan bekijken? Als je ooit tegen iemand hebt gezegd dat er ‘meer vissen in zee zwemmen’, zeg dat nu dan ook tegen jezelf.
5. Geef jezelf niet de schuld
Maar wat je ook doet: geef jezelf in ieder geval niet de schuld. Pieker niet nachtenlang over de vraag of jij iets had kunnen veranderen, ga niet twijfelen aan of je wel leuk genoeg bent. Want je bent altijd leuk genoeg zoals je bent, en jullie break-up is hooguit de schuld van jullie beiden.