Goed voor het brein zorgen is dankzij de hashtag #braincare populairder dan ooit
![braincare](https://img.bedrock.nl/images/AMkVu5PuCJjat22kBA8vAYvJeDU=/375x211/filters:quality(80):format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FGoed-voor-het-brein-zorgen-is-dankzij-de-hashtag-braincare-populairder-en-populairder-dan-ooit-e1738075374286.jpg)
Zonder een werkend stel hersenen is een mensenlichaam niets meer dan dat: een lichaam. Het is ons brein dat dagelijks honderdduizenden kleine keuzes maakt en voor ons denkt, praat, beweegt. Daar kun je dus maar beter goed voor zorgen. Hoe je dat doet? TikTokkers verzamelen hun gedachten onder de hashtag #braincare.
Wat is braincare?
Het brein staat in verbinding met alles dat er in een lichaam gebeurt. Hoewel goed zorgen voor het lichaam in veel gevallen automatisch ook goed zorgen voor de hersenen betekent (die zijn immers ook gebaat bij gezond eten en voldoende beweging), is braincare een vak apart. Onbewust zullen veel mensen het al praktiseren, want bekende technieken zoals ademhalingsoefeningen vallen eronder. Maar ook een gevarieerd voedingspatroon, dagelijkse beweging, gedurende de dag hydrateren en een goede nachtrust zijn belangrijk.
Dat is terug te zien in de duizenden video’s die onder de hashtag te vinden zijn. ‘Braincare routines‘ zien er vooral uit als gezonde, gebalanceerde dagen. Mensen die bewust met hun brein bezig zijn, verwerken volgens de filmpjes geen buitengewoon gekke activiteiten in hun dag. Het zijn juist de normale dingen, waarvan iedereen stiekem wel weet dat hun gezondheid er baat bij heeft, die ook goed voor het brein zijn.
Dr. Ginni Mansberg, een Australische huisarts die regelmatig essays en artikelen over het brein schrijft, bevestigt dat goed voor je brein zorgen niets meer en niets minder is dan goed voor je lichaam zorgen. Al is de ene factor belangrijker dan de ander. Voor haar boek Save your brain sprak ze tientallen collega’s en breinexperts buiten haar expertise. Ze kwamen stuk voor stuk tot dezelfde conclusie: genoeg beweging is het allerbelangrijkst om je cognitieve vaardigheden te behouden. En dan hebben de experts het volgens Mansberg niet alleen over een dagelijkse wandeling, maar over de combinatie van cardio, krachttraining en flexibiliteit.
Hoewel een streng dieet volgens haar niet nodig is, blijft ook voeding een belangrijke factor. Zij die de pakjes en zakjes achterwege laten en in plaats daarvan op vers focussen, hebben een lagere kans op aandoeningen in het brein, zo meent de arts. En nog zo’n inkoppertje: sigaretten en alcohol maken het brein ook ouder.
Een gezond leven inclusief ademwerk
Waarom braincare dan toch zo’n veel besproken onderwerp op social media is, als het allemaal zo logisch lijkt? Misschien omdat mensen wel wéten hoe ze voor hun hersenpan moeten zorgen, maar een herinnering soms nodig is. Bovendien focust de social media-kant van de trend zich veelal op praktijken zoals ademhalingsoefeningen.
@yourheights Obsessed with my weekly reset fueled by braincare 💆🏻♀️ #Heights #braincare #healthyhabits #healthyhabit #brainsupplement #brainhealth #settingintentions #livinghealthy #healthylifestyle #lifestylechanges #mentalhealthtiktoks #wellnesstips #thatgirl #itgirl #itgirlroutin #routine
Niet gek, volgens healthjournalist Angelique Heijligers, want ademwerk is al jaren een van de grootste trends binnen de gezondheidssector. “Het Journal of Neurophysiology publiceerde onlangs een studie waaruit blijkt dat we verschillende hersengebieden die in verbinding staan met gevoelens, aandacht en lichaamsbewustzijn activeren en onze reactie op stress kunnen reguleren op het moment dat we ons focussen op onze ademhaling,” schrijft ze. Het is een populaire uitwerking van braincare op TikTok en Instagram, maar vergeet ook Mansbergs essentiële tips voor een gezond brein niet.
Voeding speelt een belangrijke rol in de gezondheid van je hersenen. Wist jij al dat deze fruitsoort geliefd is onder neurowetenschappers?
Ja, je hersenen werken echt anders als je hoogsensitief bent (en dit is hoe)