Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld Vandaag
Leestijd: 4 minuten

Wat hebben de bosbranden in LA te maken met klimaatverandering?

Het kan je haast niet ontgaan zijn: afgelopen week is een groot deel van Los Angelos in vlammen opgegaan. Tientallen hectaren zijn afgebrand en dat tijdens de ‘nattere’ maanden. Op social media verschijnen veel berichten over de link met klimaatverandering: wat hebben de bosbranden in LA te maken met klimaatverandering?

Social media en kranten staan vol met foto’s en video’s van de gigantische bosbranden in de Amerikaanse kuststad die huis hebben gehouden in onder meer de chique wijk Pacific Palisades en daar onder andere villa’s van verschillende Holly Woodsterren verwoestten. Nu horen we natuurlijk wel vaker van woeste bosbranden in de zomerperiode, maar deze brand heerst juist in de natste maanden van LA. Hoe kan dat?

Bosbranden in LA

De bosbranden zijn voor alsnog niet onder controle door onder meer een gebrek aan water en door de flinke windstoten in de regio die de vlammen in rap tempo verspreiden. Hoewel deze branden vaak worden gezien als een ‘natuurramp’, zijn in werkelijkheid slechts tien tot vijftien procent van de bosbranden ook echt ontstaan door de natuur, zoals door bliksem, schrijft National Geographic. Veel vaker ontstaan branden door een sigarettenpeuk of een kampvuurtje dat niet onder controle is.

Op sociale media wordt druk gespeculeerd dat klimaatverandering de onderliggende boosdoener is voor deze winterse branden. Ook weerdeskundigen en onderzoekers zijn het daarover eens. Zo is er volgens de Vlaamse weerman Frank Deboosere inmiddels sprake van een ‘uitbreiding van de atmosferische spons’ in Californië. Het weer kan daardoor enorm omslaan, waardoor er vaker heftige regen, sneeuw of droogte is. “Deze uitersten zijn typisch voor de klimaatopwarming”, zegt Deboosere tegen Nieuwsblad. “Je ziet meer pieken in neerslag en in droogte.”

Wat hebben de bosbranden te maken met klimaatverandering?

Duizenden huizen zijn inmiddels verwoest, wijken zijn onherkenbaar en het dodental loopt op. Er wordt gesproken van een ‘ongekende catastrofe’. Deze extreme situatie heeft onder meer te maken met de bekende Santa Ana-winden die vanuit het binnenland richting de kust blazen. Door die flinke windstoten kunnen vonkjes soms wel kilometers verder nóg meer brand veroorzaken.

De branden zijn vooral zo groot en oncontroleerbaar door het weer. En inmiddels weten we allemaal dat het weer en dus het klimaat veranderen. Onderzoekers van de University van California hebben recentelijk aangetoond dat klimaatverandering inderdaad een rol speelt bij de natuurbranden waar de regio regelmatig mee kampt.

Het afgelopen jaar op aarde was het warmste jaar ooit. Voor het eerst was het meer dan anderhalve graad warmer dan sinds de start van de metingen, zo meldt de Europese klimaatdienst Copernicus. En dat merken we dus.

Er valt steeds meer regen en andere perioden is het steeds langer droog. Als de omgeving extreem droog is, is deze vatbaarder voor brand en dan met de name voor de verspreiding ervan. Ontstaat er eenmaal een brand, dan is het landschap daar dus minder goed tegenop gewassen. Tel daar flinke windstoten bij op en voor je het weet heb je een gigantische bosbrand.

Wat jij kunt doen tegen klimaatverandering

Hoe kun jij helpen? Natuurlijk kun je geld doneren aan de slachtoffers van de brand, maar daarnaast kun je het beste gewoonweg zo minder mogelijk bijdragen aan de opwarming van de aarde. Hoe je dat doet?

  • Eet minder vlees en zuivel: Eén van de makkelijkste manieren om bij te dragen aan het terugdringen van klimaatverandering, is het minderen van je vlees- en zuivelconsumptie. Het is namelijk één van de meest vervuilende industrieën, als je kijkt naar de CO2-uitstoot waarmee het gepaard gaat.
  • Schaf duurzame producten aan: Met duurzaam bedoelen we niet alleen, duurzaam geproduceerde producten, maar ook producten die van hoge kwaliteit zijn en een langere tijd mee gaan
  • Vakantie in de buurt: We zijn snel geneigd om voor een vakantie naar een ver oord te vliegen, groot gelijk, want reizen is geweldig en leerzaam. Maar als je ‘maar’ een aantal dagen of weken vakantie hebt, is de uitstoot die je maakt met vliegen voor zo’n korte tijd bijna niet tegen elkaar op te wegen.
  • Voorkom voedselverspilling: Om maar met de deur in huis te vallen: voedselverspilling is zonde en niet goed voor het milieu. En naast het eten, wordt ook ontzettend veel geld verspild. Eenderde van ons eten dat jaarlijks wordt geproduceerd, belandt in de prullenbak. Dat is 1,3 miljard ton in totaal. Wow!

Hoe ga jij hoogstpersoonlijk klimaatverandering tegen?

Deze 8 simpele acties maken een groot verschil voor een groenere planeet. WOW: dit is het gevolg van klimaatverandering op het uitsterven van dieren en planten.

https://www.bedrock.nl/klimaatneutraal-leven/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️