Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Betere wereld 1 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Nederlanders aan de boon: de eiwitrijke én duurzame vleesvervanger

Heel Nederland (en daarna de wereld) aan de bonen krijgen. Het is de missie van Michael Luesink, oprichter van BOON. Aan Bedrock vertelt hij over zijn liefde voor bonen. Niet alleen omdat ze lekker en veelzijdig zijn, maar ook omdat ze weleens onze planeet zouden kunnen gaan redden. 

Bij BOON maken ze vleesvervangers van bonen en dat is niet zonder reden.

Bonen als eiwitbron

Over bonen heeft er lange tijd een misverstand bestaan. Vroeger beschouwde men bonen namelijk als een groente. Bruine bonen, aardappels en een stuk vlees voor het avondeten was toen heel normaal en nu nog steeds in sommige huishoudens. Ook in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum stonden bonen voorheen ingedeeld onder de groentes.

Eet deze bonen en verlaag je bloeddruk (en nog meer voordelen)

Eigenlijk heel gek, want als je naar de voedingsstoffen van bonen kijkt horen ze toch echt bij de eiwitten tussen het vlees en vis. Een paar jaar geleden heeft het Voedingscentrum dit dan ook aangepast in de Schijf van Vijf.

Luesink: ”wij als bonenpioniers strijden ervoor dat Nederlanders weer één keer in de week bonen gaan eten als eiwitbron. Een chili con carne met bonen én gehakt slaat eigenlijk nergens op, want de bonen zijn prima in staat het gehakt te vervangen.”

Strijden voor het klimaat gewapend met bonen

Het inzicht dat bonen een eiwit zijn en geen groente, kan weleens een grote rol gaan spelen op het gebied van duurzaamheid. Nog steeds eten veel mensen vlees als eiwitbron, maar tegelijkertijd is de vleesindustrie enorm vervuilend. Plantaardige alternatieven zoals bonen zijn dan een veel duurzamere eiwitbron. Gelukkig zien we ook de grote vleesbedrijven langzaam transformeren naar meer plantaardig.

Luesink ziet deze eiwit-transitie van vlees naar plantaardig als essentieel om onze planeet te kunnen redden. ”Eerst ging veel aandacht naar de CO2-uitstoot van auto’s en vliegtuigen, maar als je beter gaat kijken zit het probleem bij koeien en varkens. Daar kan je een groter verschil maken. Wij zien onszelf ook meer als plantaardige activisten dan ondernemers: gewapend met bonen strijden we voor een betere wereld.”

Michael Luesink van BOON

Beter dan soja

Maar soja als plantaardig alternatief voor vlees helpt toch ook bij deze eiwit-transitie? Luesink legt uit dat soja een stuk minder duurzaam is dan een boon. Dit komt doordat soja vaak van ver (Azië, Amerika) gehaald moet worden en bonen lokaal geproduceerd kunnen worden. Dit scheelt enorm in het aantal food miles, de afstand die het voedsel aflegt voordat het de consument bereikt.

Een andere mooie eigenschap van bonen is dat ze stikstofbindend zijn. Luesink licht toe: ”Bonen halen stikstof uit de lucht en zetten dit om tot een vruchtbare voedingsbodem. Goed voor de biodiversiteit én de boeren.”

Bonen zijn geen noodrantsoen

Maar als bonen zo geweldig zijn, hoe kan het dan dat relatief weinig mensen ze eten? Volgens Luesink heeft dit met het stoffige imago van de boon te maken. ”Bij mensen thuis vind je bonen vaak in potten en blikjes ver achter in een voorraadkast verstopt. Die staan daar soms al jaren. Wij willen de boon weer aantrekkelijk maken en laten zien dat het niet een soort noodrantsoen is.”

Dit lukt al aardig, want mensen eten steeds meer bonen en de vleesconsumptie daalt. Luesink vindt dit hoopvol, maar er is ook nog veel werk aan de winkel zegt hij. ”Vleesvervangers zijn nog maar 3 procent van de markt. Als dit elk jaar maar met 1 procent groeit, gaat dit veel te langzaam om klimaatverandering tegen te gaan. Daarom hoop ik dat we allemaal ons gedrag snel veranderen.”

Dubbelduurzaam

Luesink wil er met zijn bedrijf BOON dus voor zorgen dat mensen minder vlees gaan eten. En dan niet met soja van ver weg, maar met bonen van dichtbij. Dubbelduurzaam dus!

Wat kan je verwachten?

En wat kan je dan eigenlijk allemaal maken van bonen? De producten van BOON variëren van een chiliburger gemaakt van bruine bonen, tot tempeh gemaakt van witte bonen en ook gehakt van veldbonen kan je in de meeste supermarkten vinden. De prijzen van de producten liggen rond de €3,50,-.

Luesink: ”Iedereen proeft het verschil tussen echt gehakt en BOON gehakt, maar dat is ook de bedoeling. Wij willen ook laten zien dat bonen juist een stuk smaakvoller zijn dan vlees.”

Waarom (vaker) veganistisch eten de meest effectieve manier is om klimaatverandering tegen te gaan

Geïnspireerd om zelf met bonen aan de slag te gaan voor het avondeten? Maak dan vanavond deze vegan falafel met jackfruit en bonen of tostadas met zwarte bonen en radijsjes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️