Boeddhisme voor dummies: waar gaat deze religie nu eigenlijk om?
Of je nou gelovig bent of niet, hoe dan ook is het interessant om meer te lezen over verschillende godsdiensten. Niet alleen verbreedt het je wereldmensbeeld, je kan er ook praktische lessen uithalen. Dit keer nemen we het boeddhisme onder de loep.
Want hoewel boeddhisme tegenwoordig vaak in één adem wordt genoemd met yoga, meditatie en spiritualiteit, weten weinig mensen écht waar deze religie om draait. Zonde natuurlijk, want het boeddhisme is razend interessant.
Waarom ‘leegte’ volgens het boeddhisme het mooiste is dat je kan overkomen
Basisprincipes van boeddhisme
Het boeddhisme is – niet geheel verrassend – de leer van de Boeddha. De leer focust zich op het draaglijk maken en inzicht verschaffen in menselijk leed. Het geeft je dus handvaten om te leren omgaan met menselijke pijn.
Dit wordt omschreven aan de hand van de Vier Nobele Waarheden:
- Er is lijden en ontevredenheid in het leven
- Er is een oorzaak voor dit lijden: verlangens
- Er is een einde aan dit lijden mogelijk
- En er is een weg die hiernaartoe leidt: Het Achtvoudige Pad
Het basisprincipe hierbij is dat schadelijke gedachten en emoties ontstaan door een verkeerde interpretatie van de werkelijkheid. Om negatieve gevoelens te doorbreken is een juist inzicht in de werkelijkheid essentieel.
Sterker nog: een correct inzicht in de werkelijkheid stelt je in staat een einde te maken aan de negatieve cyclus. Het zou leiden tot een staat van wedergeboorte.
Praktische toepassingen
Allemaal goed en wel, maar hoe pas je dit in hemelsnaam toe? Hoe zorg je ervoor dat je tot een correcte interpretatie van de werkelijkheid komt? De weg daarnaartoe wordt in het boeddhisme omschreven als Het Edele Achtvoudige Pad. Deze principes leiden je naar het opheffen van lijden. Dit zijn ze:
Juist begrijpen
Juist begrijpen gaat over een juist inzicht wat lijden is en wat de oorzaak van het lijden is.
Juiste intenties
Juiste intenties ontwikkel je door welwillendheid, liefdevolle vriendelijkheid, geweldloosheid, harmonie en mededogen en het vermijden van egoïsme.
Juist spreken
Juist spreken doe je door geen leugens te verkondigen, niet over te gaan in lasterende taal, geen harde woorden te gebruiken en geen onzinnige praat te verkondigen.
Juiste handelingen
Volgens het boeddhisme stel je de juiste handelingen door niet te doden (ook geen insecten), door niets te nemen wat niet aan jou gegeven is en door geen seksueel wangedrag te laten zien.
Juist levensonderhoud
Voorzien in een juist levensonderhoud? Dat doe je volgens de leer van Boeddha door niet te handelen in wapens, slaven, prostitutie, levende wezens (ook niet voor vleesproductie), vergif of drugs.
Zo kijkt het boeddhisme naar het leven en de dood (en wat wij daarvan kunnen leren)
Juiste inspanning
Vervolgens dien je de juiste inspanning te leveren door slechte gedachten te vermijden. Komen dit soort gedachten toch op? Overwin ze door goede gedachten op te wekken en te ontwikkelen. Maak van positiviteit een sport.
Juiste aandacht
Vervolgens kan je er met de juiste aandacht voor zorgen dat je deze positiviteit vasthoudt. Dit kan door een groter bewustzijn van het lichaam en van jezelf, van je eigen gevoelens en van je eigen geest. Dit is waar mindfulness om de hoek komt kijken.
Juiste mentale absorptie
Door de juiste mentale absorptie leer je het voorgaande te internaliseren. Meditatie is daarvoor de tool bij uitstek.
Investeer je actief in deze principes? Dan bewandel je in feite het pad naar de verlichting en leer je om jezelf te verlossen van lijden.
Hoewel we hier in een notendop de basisprincipes van het boeddhisme hebben geschetst, gaat de religie natuurlijk nog véél dieper dan dat. Wil je meer weten? Dompel jezelf onder in de bestaande literatuur over boeddhisme. Boeddhisme van Sjoerd de Vries is bijvoorbeeld een aanrader. Wedden dat je er nog veel van leert?
https://www.bedrock.nl/vier-voorwaarden-voor-echte-liefde-volgens-het-boeddhisme/