Dit eten mensen met het blue zone-dieet (het eetpatroon waarmee je langer leeft)
Weleens van Blue Zones gehoord? Dat zijn plekken op de wereld waar mensen opvallend lang leven, met erg weinig gezondheidskwaaltjes. Een aantal jaar geleden stelde onderzoeker Dan Buettner 5 van zulke zones vast: Sardinië (Italië), Okinawa (Japan), Loma Linda (Californië), Ikaria (Griekenland) en Nicoya (Costa Rica). Het langere leven van de mensen daar zou door een aantal dingen komen, waaronder hun eetpatroon: het zogenaamde blue zone-dieet.
Dan Buettner vergeleek verschillende factoren van deze ‘blauwe zones’ en heeft een aantal overeenkomsten ontdekt die maken dat de mensen die er wonen gezonder, gelukkiger en ouder zijn. Zo slapen ze genoeg en hebben ze een hecht sociaal netwerk, maar er zijn ook overeenkomsten in de dingen die ze eten. Onderstaande pijlers geven een idee van de gezonde producten waar het blue zone-dieet uit bestaat!
Het blue zone-dieet: heel veel groenten
Als er iets is wat de inwoners van Blue Zones gemeen hebben, is het wel dat ze erg veel groenten eten. Op Sardinië en Ikaria hebben mensen bijvoorbeeld vaak een eigen moestuin waar ze groenten verbouwen. Groenten zijn dan niet alleen lekkerder, maar tuinieren houdt je ook lekker actief.
Je eten zelf maken
En het ‘weet wat je eet’ stopt niet bij die eigen moestuintjes – inwoners van blauwe zones zouden hun eten ook altijd zelf bereiden. En dan bedoelen we echt from scratch: op Sardinië maakt men bijvoorbeeld vaak zelf kaas, brood en olijfolie, in Nicoya worden tortilla’s gemaakt van maïs. Ook daarvoor geldt dat het lekkerder én gezonder is, omdat je er geen overbodige dingen aan toevoegt. In Blue Zones wordt dan ook relatief weinig suiker geconsumeerd.
Bonen in plaats van vlees
In Nicoya wordt wel vrij veel vlees gegeten, maar in andere blauwe zones geldt eigenlijk dat het tot maximaal één keer per week wordt beperkt. In plaats daarvan eten mensen tofu (zoals op Okinawa) of linzen en bonen (op Ikaria en in Loma Linda). Vooral zwarte bonen zijn favoriet, omdat die meer antioxidanten bevatten dan andere bonen. De richtlijn is 95 procent plantaardig, 5 procent dierlijke producten.
Vis wordt op een aantal plekken overigens wel regelmatig gegeten (zo’n 3 keer per week), omdat daar goede vetten in zitten.
Dit vind je vast ook interessant: Je brein in topconditie houden: dit voedsel helpt je daarbij
Vezels, vezels, vezels
Mensen in Loma Linda zweren erbij: havermout als ontbijt. Dat zit vol ijzer en vezels, waardoor het goed vult. Toch liever een ander ontbijt? In Nicoya eten ze ook bij het ontbijt gewoon zwarte bonen, bijvoorbeeld in een breakfast tortilla. Daar kun je ook bruine rijst in doen, die op Okinawa wordt gegeten als gezondere vervanger van witte rijst.
Hoe dan ook zijn koolhydraten belangrijk: het dieet bestaat uit ongeveer 65 procent koolhydraten, tegenover 20 procent vetten en 15 procent eiwitten.
Spice it up
Van knoflook en komijn tot munt en rozemarijn: inwoners van Blue Zones zijn fan van kruiden. Die zijn niet alleen lekker, maar zouden ook bepaalde gezondheidsvoordelen hebben. Hoera voor kaneel in je havermout dus! Mensen drinken er ook vaak kruidenthee (van bijvoorbeeld kamille of munt) in plaats van koffie of alcohol – of gewoon heel veel water.
Recepten voor het blue zone-dieet
Tip: op de website van Blue Zones vind je, naast interessante artikelen over de levensstijl op zich, ook een heleboel lekkere recepten afkomstig uit de blauwe zones. Wat dacht je van groentesoep uit Nicoya, hartige havermout uit Loma Linda met een twist of groenteterrine uit Ikaria?
Natuurlijk staat het blue zone-dieet niet garant tot een gezond leven tot je 100ste, maar als we naar de mensen in Blue Zones kijken, lijkt het toch wel erg aannemelijk dat dit een goede manier van eten is. Gelukkig is het nog lekker ook!