Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Welzijn 2 sep 2020
Leestijd: 5 minuten

Uit die schoenen. Waarom het goed is om op blote voeten te lopen

We hullen onze voeten maar wat graag in mooi schoeisel. Het liefst met een hoge hak, strakke bandjes of een dikke zool. En als ze niet lekker lopen, leggen we er een extra zooltje in en bij medische klachten laten we zelfs peperdure steunzolen maken. Een andere optie is je schoenen eens wat vaker thuis te laten.

Dit zijn de voordelen van vaker op je blote voeten lopen.

Waarom je vaker op je blote voeten wilt lopen

“Het is bekend dat je voeten bol staan van de zenuwen en in verbinding staan met al je organen. Wie blootsvoets loopt, masseert eigenlijk gratis al z’n organen. Toen ik nog schoenen droeg, was ik hyperactief en had altijd maag- en darmklachten. Nu niet meer,” vertelt blotevoetenloopster Ruth Langemeijer in het AD. ‘Barefoot, Sterke voeten voor een gezond lijf’, is een boek van bio-mechanicus Katy Bowman, dat ze heeft vertaald uit het Engels.

Bowman legt uit welke blessures en kwaaltjes er kunnen ontstaan door het dragen van mooie, maar oh-zo verkeerde schoenen. Buiten blaren of zere voeten, kan te lang lopen (of hardlopen) op verkeerde schoenen rugklachten, knieklachten en zelfs hoofdpijnen veroorzaken.

Niet het hoofd, maar de voet is het belangrijkste deel van het lichaam

“Ik ben bouwkundige en maak graag de vergelijking met scheefgezakte huizen: de huizen verzakken doordat het fundament verrot is. Dat kun je wel verhelpen met allerlei pleisterwerk, maar de oorzaak zit in het fundament. Wij proberen ons scheefgezakte lichaam te herstellen met steunzolen of met het aanschaffen van een ergonomische stoel waardoor je nóg minder spieren hoeft te gebruiken. In de westerse wereld hebben we vooral aandacht voor je hoofd. Maar niet het hoofd, maar de voet is het belangrijkste deel van je lichaam,” zegt Langemeijer in het AD.

Ook handig: 7 natuurlijke manieren om stinkvoeten tegen te gaan

Sportmerk Nike deed onderzoek naar hardlopen op blote voeten. Uiteraard met de commerciële insteek een betere schoen te kunnen ontwikkelen, maar de conclusie van het onderzoek was dat veelvuldig hardlopen op blote voeten een positief effect op de hardloopprestaties heeft. Doordat lopen op blote voeten spieren en pezen versterkt, zowel in de voet als in het onderbeen, wordt blessuregevoeligheid verminderd.

Voetreflexologie

Bovendien bestaan er methoden, die veelal hun oorsprong vinden in de Traditionele Chinese Geneeskunde, die via de voetzool kunnen voelen met welk orgaan er iets aan hand is. Chinese Geneeskunde gaat ervan uit dat al je organen, klieren en zenuwen in verbinding staan met je voeten. Met meridiaanbanen en drukpunten (zoals ook in acupunctuur), kunnen alle plekken in je lichaam voorzien worden van energie.

Je voeten zijn opgedeeld in verschillende zones en die zones in drukpunten. Massage op een specifieke plek zou kunnen zorgen voor betere energiedoorstroming en dus voorkomen of oplossen van kwalen. Er is een flinke studie nodig om al die plekjes precies onder de knie te krijgen, maar in hoofdlijnen bestaat je voet uit 3 zones. De voorvoet is verbonden met het hoofd en je bovenlichaam, de middenvoet met je romp en de achtervoet met het onderlichaam.

Must read: Wat voetreflexologie kan betekenen voor je gezondheid (en voor je slaap!)

Hoeveel mensen er ook baat bij hebben, er bestaat niet echt bewijs naar de werking van deze reflexologie. Een Belgisch onderzoek laat zien dat zenuwschade bij diabetici er sterk door vermindert, schrijft het AD in het artikel over Ruth Langemeijer.

En in Denemarken wordt voetreflexzonetheraptie ingezet om ziekteverzuim terug te dringen. Een onderzoek van Harvard in 2009 naar voetreflexologie liet echter zien dat de technieken niet schadelijk zijn, maar dat effectiviteit ervan niet bewezen kan worden. Zoals met elke alternatieve geneeswijze is niet iedereen fan.

Ontspanning

Wél is er onlangs een mooi onderzoek gedaan naar het effect van blote voeten in de klas op de prestaties van schoolkinderen. Bournemouth Universiteit in Engeland observeerde schoolkinderen, die geen schoenen dragen in de klas, in 25 landen wereldwijd. Doordat ze hun schoenen uitdoen in de klas voelen de kindjes zich meer comfortabel. Alsof ze thuis zijn. Ga maar na. Je schoenen uitschoppen na een drukke dag zorgt voor instant ontspanning.

De kinderen zonder schoenen gingen bovendien makkelijker op de grond zitten, wat ervoor zorgt ze zich meer op hun gemak voelen. 95 procent van de kinderen leest liever liggend en ook dat doe je makkelijker zonder schoenen. Ze bleken relaxter en daardoor beter te leren.

Kindjes die hun schoenen buiten de klas laten, zijn uit zichzelf vroeger op school, blijven graag langer en lezen een stuk meer. Ook letten ze beter op tijdens de lessen, zouden ze minder pesten en is er een betere sfeer in de klas, wat de prestaties ook weer ten goede komt.

Schoenen creëren afstand met de aarde

Schoenen creëren afstand met de aarde, dat is de ‘zweverige’ uitleg. Maar het feit dat je inderdaad je voeten hult in zweterig, te krap schoeisel dat je het liefst eind van de dag zo snel mogelijk uittrapt, heeft geen wetenschappelijke onderbouwing nodig. Je ontspant zodra je je schoenen uitdoet.

Lopen op blote voeten is bovendien niet alleen verkoelend, het zorgt dat je beter met beide benen op de grond staat. Je prikkelt je zenuwen waardoor je meer energie kwijt kan én je traint de spieren in je voeten, je kuiten en daarmee je hele onderstel en je rug. En dat heeft weer effect op je hoofd en je concentratie.

Kortom; uit die schoenen! In elk geval een dagje om te proberen. En misschien is vandaag wel dé perfecte dag, omdat het zo lekker warm is. We zijn benieuwd of je je beter voelt vanavond. Wil je er meer over weten? Er is zelfs een film over gemaakt.

Oh ja, er bevinden zich ook erogene zones in je voet. Zoals aan de buitenkant, bij de knokkel van je enkel. Oh la la…

Meer lezen over niet-westerse geneeskunde?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️