Niet lekker in je vel? Dit is wat bloesemtherapie kan doen
Elk jaar weer nemen we ons voor dat we in het nieuwe jaar nu eens écht gelukkig gaan worden. We bedenken snel wat goede voornemens die de klus moeten klaren, want “dat was waar het in de afgelopen jaren aan ontbrak”. Nu heb je het je voorgenomen, gaat goed komen dus. Maar wat als die goede voornemens nergens naartoe lijken te gaan? Niet getreurd.
Inmiddels hebben we Blue Monday achter de rug, wat sinds een aantal jaar officieel ‘de meest deprimerende dag van het jaar’ is. De lente lijkt nog mijlenver ver weg en de feestdagen zijn we al lang en breed weer vergeten.
En tot overmaat van ramp begin je te beseffen dat die goede voornemens – als je ze al volhoudt – niet brengen wat je gehoopt had.
Waarom zit ik niet lekker in m’n vel?
Er is een manier om te ontdekken waarom je niet zo lekker in je vel zit in plaats van nieuwe dingen te bedenken die je wel of juist niet (meer) zou moeten doen. Hoe zit dat?
Er bestaat zoiets als bloesemtherapie. Een klassieke handelswijze die ook iets weg lijkt te hebben van wellness trends als mindfulness bijvoorbeeld. Het is een laagdrempelige benadering die je misschien kan helpen een inzicht te geven in die moeilijke gevoelens.
De vrijblijvendheid van goede voornemens
Goede voornemens hebben vaak iets heel tijdelijks, iets vluchtigs. Dat vluchtige zit eigenlijk al verscholen in het woord ‘voornemen’.
Een voornemen is vrijblijvend. Iets waarvan het mooi meegenomen is als het lukt, maar wat meestal geen intrinsieke verandering bevordert omdat het ook allemaal draait om dat ene doel.
Lees ook: Waarom lukken goede voornemens niet en wat kun je doen om ze wel waar te maken?
Veel mensen zullen het vooral zien als een overwinning. Het halen van de eindstreep. Terwijl dus juist op dat pad naar die eindstreep de ware winst – dat stukje bewustwording – te vinden is.
Waarom maak je eigenlijk voornemens?
Die voornemens maken we meestal om het nieuwe jaar succesvoller en gelukkiger te maken dan het jaar dat net voorbij is. Maar als je zelf ook niet zo goed weet wat er nou eigenlijk ontbrak in het afgelopen jaar, dan kun je natuurlijk goede voornemens maken tot je een ons weegt.
Grote kans dat je ze niet volhoudt omdat je er niet echt achter staat, of dat ze je niet het betere gevoel brengen waar je op hoopt.
Ook interessant: Een winterdip, wat is dat eigenlijk – en kun je er iets tegen doen?
Want het lastigste is: vaak weet je ook gewoon zelf niet zo goed waarom je je nou niet helemaal top voelt. Lichamelijk is alles toch in orde? Je hebt toch een leuk leven? Lieve partner, uitdagende baan, vrienden en familie. Maar toch… Dat knagende gevoel van onbehagen. Gewoon niet lekker in je vel zitten.
Bach bloesemtherapie richt zich op die gevoelens, maar vooral ook op jouw bewustwording ervan. Zodat je dat knagende gevoel van je af kunt gaan zetten.
Wat is Bach bloesemtherapie?
Bloesemtherapie werd ontwikkeld door dokter Edward Bach. Het is een natuurlijke behandeling, die zich richt op emoties.
Het is een beetje te vergelijken met homeopathie. Er wordt gewerkt met tincturen: oplossingen van de extracten van bloemen en planten. Naar aanleiding van de hulpvraag, maakt de consulent een persoonlijke mix. Ieder mens is anders, dus ook ieders ideale mix is verschillend.
38 verschillende bloesemextracten
Met 38 verschillende Bach bloesemextracten en 2 tot 10 verschillende extracten per mix, is het aantal mogelijke combinaties bijna eindeloos.
Homeopathie wordt vaak bekritiseerd, omdat iemand het kan zien als een alternatief voor de behandeling van lichamelijke klachten door een arts. Dat kan natuurlijk erg gevaarlijk zijn, wanneer iemand daardoor niet de behandeling krijg die hij of zij nodig heeft.
Must read: Bestaat er zoiets als natuurlijke antibiotica?
Anders dan in de homeopathie, richt de bloesemtherapie zich niet op lichamelijke ongemakken. Hooguit kan een emotionele oorzaak of gevolg van dat ongemak worden behandeld, maar een goede consulent zal bij lichamelijke klachten altijd doorverwijzen naar de huisarts.
Bloesemtherapie is daarmee veel meer een ondersteunende behandeling dan een alternatieve geneeskunst.
Relevanter dan ooit
Eén van de grootste – zo niet de grootste – kwalen van deze tijd, is de burn-out. Zat het tot een tijdje terug nog in het verdomhoekje, tegenwoordig hoor je om je heen steeds vaker dat mensen ermee te maken krijgen. Je zou kunnen zeggen dat de burn-out het ‘iedereen-kent-wel-iemand’ stadium heeft bereikt.
In reactie op de toenemende hoeveelheid gevallen van burn-out, overspanning en overprikkeling, wordt bijvoorbeeld mindfulness steeds populairder. Ook herontdekken steeds meer mensen de helende werking van de natuur op je emoties en psyche, zoals trends als het bosbaden.
Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar wat heeft dat dan met bloesemtherapie te maken?
Bach versus mindfulness
In mindfulness draait het om bewustzijn. Van jezelf, van je omgeving, van het gewoon zijn, maar ook van dingen die je misschien in de weg zitten. Zo kan een yogi je tijdens een meditatie bijvoorbeeld uitnodigen om je aandacht naar gevoelens van ongemak te laten gaan. Gewoon opmerken, er in gedachten bij gaan zitten, maar niet proberen het weg te duwen.
Bach bloesemtherapie werkt met hetzelfde principe. Medicijnen zijn er vaak op gericht het ongemak, de pijn of het andere nare gevoel weg te duwen. Eigenlijk net zoals die goede voornemens: ook die zijn bedoeld om actief dat gevoel van ‘dit leven kan beter’ te overwinnen.
Luistertip: Bedrock Reads: Bedrock’s eerste luisterartikel staat nú voor je klaar
De emoties of denkpatronen waar de Bach druppels zich op richten zijn een onderdeel van jouzelf. Bovendien zijn ze dat vaak al zo lang, dat ze als het ware in je zijn vastgeroest. Het actief weg gaan duwen heeft dan uiteindelijk net zoveel zin als ontkennen dat je een neus hebt.
Bach druppels richten zich daarom op de acceptatie van die gevoelens, manieren van denken en emoties. Net als in de mindfulness, wil dat niet zeggen dat je je erbij neerlegt en er maar gewoon mee moet leren leven.
Het uiteindelijke doel, is dat je het uiteindelijk jezelf leert accepteren, dat het überhaupt geen issue meer is.
Meer weten over bloesem therapie? Lees dan eens deze Bach bloesem therapie startersgids. Het artikel is geschreven door Tim Lommerse, een content marketeer en freelance copywriter die dit jaar zoveel mogelijk bomen bij elkaar hoopt te schrijven. DigiBach is de website die hij maakte voor de praktijk van zijn moeder Jolanda, die er al sinds haar diplomering als Bach consulent in 1999 van droomde om haar passie voor Bach bloesems met een groter publiek te kunnen delen.
Meer diptips?
- Versla je winterdip met deze 8 winterdip tips!
- Je dag geheid goed beginnen? Dat doe je met deze 9 simpele gewoonten
- 6 tips voor de HSP’er om winterblues te voorkomen