Smaakt je bloemkoolrijst droog? Niet meer met deze 3 tips (+ 3 recepten)
Het is een makkelijke manier om flink meer groente binnen te krijgen, het is sneller klaar dan rijst en het neemt de smaak van kruiden goed over: wij zijn fan van bloemkoolrijst. Ideaal als alternatief bij curry’s, in een wrap of maaltijdsalade. Wil jij het ook eens proberen of je recept verbeteren? We delen bereidingstips van kookboek auteur Vasudha Viswanath en drie makkelijke bloemkoolrijst recepten.
De uit India afkomstige Vasudha Viswanath is schrijfster van het kookboek The Vegeterian Reset waarin ze experimenteert met bloemkoolrijst in traditionele rijstrecepten van over de hele wereld. Gedurfde combinatie: smaakt bloemkoolrijst net zo lekker in een traditionele Indiase curry? Volgens Viswanath wel!
In het kookboek vind je 75 eiwitrijke recepten zonder geraffineerde granen of toegevoegde suikers. Denk hierbij aan kadhi (Indiase yoghurtsoep), paella en burrito’s. Als iemand weet hoe je bloemkoolrijst moet klaarmaken is het Viswanath wel en ze deelt graag haar tips.
3 tips om bloemkoolrijst te bereiden
Zo smaakt jouw bloemkoolrijst nog lekkerder!
1. Koop bevroren bloemkoolrijst
Misschien ken je bloemkoolrijst alleen uit versvak, maar ook in de diepvriesafdeling van de supermarkt is bloemkoolrijst goed vertegenwoordigd. Viswanath gebruikt liever bevroren bloemkoolrijst, omdat verse rijst een zwavelgeur ontwikkelt als je het niet binnen een paar dagen gebruikt.
‘Als je verse bloemkoolrijst koopt, gebruik het dan binnen één maximaal twee dagen’, raadt de kookboekschrijfster aan. Zo voorkom je deze geur die niet alleen je koelkast laat stinken maar ook in de smaak van je eten gaat zitten.
Diepgevroren groente zijn sowieso een aanrader. De groente wordt vaak direct na het oogsten ingevroren om de versheid te behouden. Hiermee worden ook alle belangrijke vitamines en mineralen die in groentes zitten optimaal behouden.
Viswanath tipt nog dat je bloemkoolrijst ook thuis kan maken met behulp van een rasphulpstuk in je keukenmachine. Gebruik het direct voor in je gerecht, of vries het meteen in. Bloemkoolrijst kun je tot drie maanden in je vriezer bewaren.
2. Bak het met olijfolie tot het droog is
Volgens Viswanath is bloemkoolrijst opwarmen in een magnetron echt een absolute no-go. ‘Als je de magnetroninstructies op de verpakking volgt, krijg je hele doorgekookte bloemkool die een héle intense bloemkoolsmaak heeft – en dat is niet wat we willen’, aldus Viswanath.
Volgens de kookboekschrijfster is de beste manier om bloemkoolrijst te bereiden door het droog te bakken in een pan. Dan krijgt het een neutrale smaak en kan het gemakkelijk de smaken van de andere ingrediënten in het gerecht overnemen.
Hoe doet Viswanath dat precies? Zet een pan op laag vuur en laat olijfolie warm worden, gooi vervolgens de bloemkoolrijst rechtstreeks uit de diepvries in de pan. Af en toe een beetje roeren en de grotere stukken maak je iets kleiner.
Wil je de bloemkoolrijst wat zachter? Plaats dan een deksel op de pan, zodat de bloemkoolrijst gaat stomen. Wil je liever knapperige bloemkoolrijst met een crunchy textuur? Laat dan de deksel weg.
3. Voeg véél smaakmakers toe
Tot slot is het belangrijk om genoeg kruiden toe te voegen. Viswanath raadt aan om veel smaakmakers als zout, peper, komijn, kerrie, citroensap, andere kruiden of noten toe te voegen. ‘Juist omdat bloemkool een neutrale smaak heeft, hoef je niet zuinig te zijn met je kruiden, maar experimenteer vooral met wat jij lekker vindt’, aldus de kookboekschrijfster.
Dit mogen vuurtekens (Ram, Leeuw en Boogschutter) in 2023 verwachten
Kruidige bloemkoolrijst kun je als bijgerecht bij vlees maken, maar ook als hoofdgerecht zoals in een curry of salade. Check hieronder de recepten met bloemkoolrijst van ons zusje Culy.
3 makkelijke bloemkoolrijst recepten
- Bietenburrito met bloemkoolrijst
- Bloemkoolrijst met spinaziefalafel
- Stoofvlees met bloemkoolrijst en friet