Vega Vrijdag: bloemkool met burratacrème
Als wij ergens blij van worden, is het wel van lekker eten dat ook nog ‘s duurzaam gemaakt kan worden. Dat betekent dat het lokale ingrediënten bevat, dat het hele ingrediënt gebruikt kan worden (zero waste!) en het gerecht vegetarisch is. Maar wij zijn niet de enige die dit lekker vinden, want onlangs ontvingen we het magazine Eetlust dat is uitgegeven door Too Good To Go. In het tijdschrift stond een lekker recept wat we je niet wilden onthouden; bloemkool met kaassaus van burrata.
Chef-kok Micky Taylor bedacht een sexy variant op de ouderwetse bloemkool met kaassaus. Dit recept maak je met geroosterde bloemkool, kaassaus van bloemkool-burratacrème en een heerlijke pesto van de bloemkoolbladeren met Parmezaanse kaas.
Yep, je gebruikt zelfs de bladeren van de bloemkool. Niks gaat verloren!
Benodigdheden voor 4 personen
- 1 hele bloemkool
- 30 gram basilicum (ongeveer 2 handjes)
- 40 gram pijnboompitten, geroosterd
- 1 teentje knoflook
- 125 ml olijfolie
- 1 citroen, sap en rasp
- 60 gram Parmezaanse kaas
- 150 – 175 gram burrata
- Boter of olijfolie voor het bakken
- 40 gram pompoenpitten
- Zout en peper
- Optioneel: rucola
Ook lekker: Vega Vrijdag: Pompoengratin met salie en Parmezaanse kaas
Bloemkool met kaassaus maken
Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Leg de bloemkool in zijn geheel in het kokende water en kook hem voor 5 minuten. Spoel de bloemkool kort af onder een koude kraan.
Snijd de bladeren van de bloemkool. Maak de pesto door de bloemkoolbladeren samen met de basilicum, pijnboompitten, knoflook, olijfolie, citroensap en Parmezaanse kaas in een keukenmachine of met een staafmixer grof te pureren. Breng de pesto op smaak met peper en zout.
Snijd 4 mooie plakken van het middelste deel van de bloemkool (4 hele plakken voor een hoofdgerecht, 4 halve plakken voor een voorgerecht). Pureer de overgebleven delen van de bloemkool samen met de burrata.
Bak de plakken bloemkool in boter of olijfolie goudbruin. Leg één grote eetlepel bloemkool-burrata-puree op het bord, rasp wat citroenschil over de puree.
Leg de gebakken bloemkool er strak naast. Lepel de bloemkoolbladeren-pesto over de gebakken bloemkool. Bestrooi het geheel met pompoenpitten en serveer eventueel met rucola
Tip: Snijd het overblijfsel van de citroen klein en doe deze met water in een ijsblokjesvorm en vries het in. Zo maak je later nog een verfrissend drankje met de restjes citroen.
Meer vegetarisch koken ?
- Gezonde wraps met hummus en kerrie-bloemkool
- Bloemkoolsteak met romescosaus en hazelnoten
- Bloemkoolpuree met paddenstoelen en pastinaak