Ben jij een echte zoetekauw? Zo houd je je bloedsuikerspiegel in evenwicht (en waarom dat belangrijk is)
Verkies jij zonder twijfel een stuk cheesecake boven een bord pasta? Gaat jouw hartje sneller kloppen van alles wat zoet is? Grote kans dat je een echte zoetekauw bent, maar we weten allemaal dat te veel suiker eten niet goed is. Dit is waarom een goede bloedsuikerspiegel zo belangrijk is!
Snoep, koek, chocola, gebak: lekker misschien, maar goed voor ons lichaam is het niet. Of je nu wel of niet een echte zoetekauw bent, de kans is groot dat ook jij te veel suiker eet. Dat betekent gelukkig niet dat je niet kan genieten van natuurlijke suikers.
Kunstmatige suikers everywhere
Per dag hebben we meer dan genoeg aan zes theelepels suiker. Helaas zitten we gemiddeld op 22 theelepels per dag. Dat is meer dan drie keer het dubbele! En dat is niet zo vreemd als je bedenkt er in heel veel producten toegevoegde suikers zitten.
In één glas cola al zes suikerklonten! Het probleem is eigenlijk dat suiker in letterlijk bijna alles zit. Niet alleen in de producten waarin je het verwacht zoals in een reep chocola, maar ook in brood, soep en zelfs in vlees.
Lees ook: Hoe boeken lezen sweet craving kan verminderen (ja, echt)
De cirkel van een suikerverslaving
Suiker is enorm verslavend, want op het moment dat je het inneemt, stijgt je bloedsuikerspiegel en maakt je lichaam meer insuline aan. Vervolgens daalt je bloedsuikerspiegel weer en schreeuwt je lichaam om méér suiker. Dit heeft effect op hoe je je voelt, omdat je energielevel continue wisselt.
Hierdoor ben je het ene moment opgewekt, het ander moment chagrijnig en weer een ander moment kan je je niet concentreren. Op de langer termijn zijn de gevolgen al helemaal geen pretje: te veel suiker kan leiden tot diabetes, overgewicht en depressie.
Suikers met mate
Natuurlijk kan je prima af toe snoepen van de snoeppot, maar wel met mate en het liefst van voeding met natuurlijke suikers, zoals fruit. Ons lichaam heeft namelijk wel suiker nodig! Je hersenen en lichaamscellen hebben glucose ofwel suiker in de bloedbaan nodig om te functioneren. En glucose krijg je binnen door het eten van koolhydraten en suikers.
Vind je vast ook interessant: Waarom je verslaafd bent aan seks & suiker
Sugar rush
Elk product met suiker heeft weer een ander effect op je bloedsuikerspiegel. Dat wordt gemeten aan de hand van de ‘glycemische index’ (GI). Dit geeft aan hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en vervolgens als glucose in het bloed worden opgenomen.
Dus hoe minder de GI-waarde in voedsel dat je eet, hoe langzamer je bloedsuikerspiegel daalt. Goed dus! Hetzelfde geldt dus ook andersom: hoe hoger de GI waarde in je eten, hoe sneller je bloedsuiker stijgt a.k.a sugar rush. Dus probeer voedsel te eten met een lage GI-waarde.
- Lage GI (minder dan 55): peulvruchten, pasta, zuivel, bepaalde soorten fruit als appels en sinaasappels.
- Matige GI (tussen de 55 en 70): couscous, muesli, bepaalde soorten fruit als mango en ananas.
- Hoge GI (meer dan 70): wit, bruin en volkoren tarwebrood, bewerkte graanproducten, rijst.
Zo stil je je zoete trek op een gezonde manier
De beste formule om je zoete trek te stillen is door lage GI voeding te combineren met gezonde eiwitten en vet. Een biologische eiwitreep met natuurlijke suikers van honing of dadels is een daarom een goede optie! Maar ook bij natuurlijke suikers geldt dat te veel niet goed is. Suiker blijft suiker, maar een zakje snoep heeft geen vitamines en een banaan waar ook suiker in zit weer wel. Het soort voedsel dat je eet en waar het suiker vandaan komt, is dus altijd belangrijk.
Wil je graag meer lezen over zoetigheid en suikers?
- Bedrock Talks: de nieuwe podcast over voedingstrends en voeding als medicijn staat nú online
- Vega Vrijdag: patatas bravas van zoete aardappel
- Lekker zoet én gezond: vegan banaan- walnotenmuffins