Eten volgens je bloedgroep? Zo werkt het bloedgroepdieet
Tegenwoordig vliegen de verschillende diëten je om de oren. Waarschijnlijk heb je het keto-dieet, pegan dieet en pioppi dieet al voorbij horen komen. Maar heb je al van het bloedgroepdieet gehoord? Hierbij bepaalt je bloedgroep wat je wel en niet mag eten, omdat elke bloedgroep goed zou gedijen op andere voeding .
Er zijn 4 verschillende bloedgroepen: O, A, B en AB. Aan de hand hiervan ontwikkelde natuurgenezer Peter D’adamo een dieet: het zogeheten bloedgroepdieet.
Ontstaan van de bloedgroepen
Het idee achter het bloedgroepdieet is dat je bloedgroep samenhangt met hoe je voedsel verteert en hoe je stofwisseling werkt. Volgens Peter D’adamo komt dit doordat de bloedgroepen in verschillende tijden in de geschiedenis zijn ontstaan. De oudste mens, de jagers en verzamelaars, hadden bloedgroep O. Daarom kan deze groep het beste vlees verdragen.
Daarna ontstond bloedgroep A die bij de landbouwers hoorden, zij aten vooral granen en groente. Bloedgroep B past dan weer bij het tijdperk waarin boeren begonnen met het melken van koeien. Als laatste ontstond in de middeleeuwen bloedgroep AB, een mengeling van A en B.
Vega zijn niets voor jou? Een pescotarisch dieet is wellicht de uitkomst
Doordat je alleen nog maar voedsel tot je neemt wat natuurlijk is voor jouw specifieke bloedgroep, zou het bloedgroependieet de gezondheid bevorderen. Je lichaam zou zo meer in balans zijn en afvalstoffen sneller afvoeren. Wist je dat het afvoeren van afvalstoffen ook heel goed met bepaalde specerijen kan?
Geen wetenschappelijk bewijs
Voedingscentrum schrijft dat het bloedgroependieet echter nooit wetenschappelijk is bewezen. Ook zouden de voedingspatronen per bloedgroep lastig uitvoerbaar en te eenzijdig zijn. Bij het veganistische dieet dat hoort bij bloedgroep A, bestaat er bijvoorbeeld een kans op een tekort aan de vitamine B12. Als vegan is het overigens altijd belangrijk om B12 bij te slikken in supplementvorm.
Toch zijn er ook mensen voor wie het bloedgroependieet wel werkt, zegt DietCetera. Positieve effecten die genoemd worden zijn: vermindering van angst en depressie, verlichten van chronische gezondheidsklachten en het ontdekken van de specifieke voedingsmiddelen die lichamelijke klachten geven.
Eten volgens je bloedgroep
Benieuwd wat je aan de hand van je bloedgroep het beste wel en niet kan eten? Dit is wat je moet weten.
Bloedgroep O
Mensen met de bloedgroep O kunnen het beste veel vis, vlees, groenten, fruit en bonen eten. Beperk het eten van granen zoals tarwe zoveel mogelijk. Voorbeelden van goede voedingsmiddelen zijn:
- haring
- zeewier
- zalm
- walnoten
- spinazie
- broccoli
- rundvlees
Bloedgroep A
Als je bloedgroep A hebt, werkt een veganistisch dieet het beste. Dat betekent veel groente, noten en fruit en het vermijden van vlees en zuivel. Voorbeelden van goede voedingsmiddelen zijn:
- linzen
- sojaproducten
- prei
- kersen
- pinda’s
- pompoenpitten
- bosbessen
Bloedgroep B
Bloedgroep B is de enige bloedgroep die zuivel goed kan verdragen. Verder is zo gevarieerd mogelijk eten extra belangrijk voor deze bloedgroep. Dit betekent vis, vlees, groente, fruit, zaden en zuivel. Voorbeelden van goede voedingsmiddelen zijn:
- geitenkaas
- zoete aardappel
- sardines
- yoghurt
- spruitjes
- bananen
- lamsvlees
Bloedgroep AB
Het dieet voor bloedgroep AB lijkt op dat van bloedgroep B, maar de zuivel mag weggelaten worden. Verder is zo gevarieerd mogelijk eten een must. Voorbeelden van goede voedingsmiddelen zijn:
- linzen
- forel
- groene groenten
- bonen
- tofu
- lamsvlees
- bosbessen
Waarom kaas en melk eigenlijk nooit ethisch verantwoord kunnen zijn
Geïntrigeerd door de verschillende bloedgroepen en hun eigenschappen? Volgens de Japanse cultuur zegt je bloedgroep ook iets over je persoonlijkheid. Zo zouden mensen met de bloedgroep O heel energiek zijn, terwijl zij met bloedgroep A juist wat kalmer zijn.
Bedrock Talks over gezonde voeding
Bedrock’s Rosa en Lisanne spreken met orthomoleculair voedingsdeskundige Anne de Meulmeester over voedingstrends en – misschien nóg interessanter – hoe zet je voeding in als medicijn?