Dit zijn de blijvende gevolgen van bedreiging of intimidatie
Bedreiging kent veel verschillende vormen en het onderwerp is relevanter dan ooit. Wie had zich ooit kunnen bedenken dat prinses Amalia wederom met bedreigingen te maken zou krijgen? Wat zijn de gevolgen van bedreiging? In ieder geval ontnemen de bedreigingen haar op dit moment een zorgeloze studententijd.
Deze expert deelt nieuwe inzichten over de oorzaken van depressie en angst
In het boek Amalia van Claudia de Breij vertelt Amalia dat ze een muurtje heeft opgebouwd tegen de nare opmerkingen die ze haar leven lang al naar het hoofd geslingerd krijgt.
Dit muurtje voorkomt de ernstige bedreigingen aan het adres van onze kroonprinses niet. Verschrikkelijk moet dat zijn! Het doet wat met je als persoon als je altijd in angst moet leven en de deur niet meer uit kan gaan.
Dit geldt niet alleen voor Amalia. Steeds meer mensen krijgen te maken met (ernstige) bedreigingen of vormen van intimidatie.
Wanneer ben je bedreigd en wat is intimidatie?
In de meeste gevallen gaat het bij bedreiging om het dreigen met fysiek geweld of met de dood . Vaak is de bedreiging op jou gericht maar soms ook op dierbare mensen om je heen.
Over intimidatie spreekt men als woorden op verschillende manieren te interpreteren zijn, maar nog niet duiden of een misdrijf. Denk aan: “Ik weet waar je woont” of “ik weet waar je naar school gaat”.
Gevolgen van bedreiging
Bedreiging zorgt voor een constant gevoel van stress. Je staat altijd ‘aan’, bent voortdurend op je hoede en zit soms letterlijk en figuurlijk opgesloten. Deze vorm van chronische stress is niet alleen slecht voor je mentale gezondheid, ook fysiek krijgt het lichaam een optater.
Een angststoornis kan je fysieke gezondheid op lange termijn beïnvloeden (dit is hoe)
Omgaan met bedreigingen is een zware opgave en als het lang duurt of je krijgt geen hulp bij het verwerken van de bedreigingen, zit je nog lang op de blaren.
Vermoeidheid en slecht slapen
Wanneer je nare dingen meemaakt, ga je daar ‘s nachts over piekeren. Veel nadenken zorgt ervoor dat je de slaap niet kunt vatten en dat terwijl je juist nu bij moet komen van de ellende die je meemaakt.
Spanning, spierpijn en hoofdpijn
Fysiek verkrampt je lichaam letterlijk als je bang bent of altijd over je schouder moet kijken. Denk maar eens aan als je schrikt, dan kan je je voorstellen wat constant aanwezige angst met je doet. Deze verkrampte houding is een van de belangrijkste oorzaken voor spierpijn en hoofdpijn.
Angstig en snel schrikken
De hele dag door ben je alert en daardoor vallen dingen in de omgeving extra op. Een auto die hard voorbij rijdt of toetert? Je gaat bijna dood van de schrik. Harde knallen? Je hart staat stil. Fysiek reageer je veel heftiger op alledaagse situaties omdat je geprogrammeerd bent op gevaar.
Deze staat van angst kan chronisch worden en dan heb je een angststoornis te pakken. In dit geval beheerst de angst je leven en durf je bijvoorbeeld de deur niet meer uit.
Schaamte en schuldgevoel
Ten eerste: je bent nooit schuldig aan bedreigingen aan jouw adres. Toch komt het regelmatig voor dat slachtoffers zich schamen of schuldig voelen. Vooral als mensen zich ermee bemoeien en goedbedoelde adviezen geven.
Alsof jij niet allang alles doet om uit deze nachtmerrie te ontsnappen. Ook wil je niet dat andere mensen door jou in de problemen komen. Hierdoor stel je je soms terughoudend op.
Huilbuien
Meer dan normaal barst je in huilen uit door de spanning en emoties die zich in het lichaam ophopen.
Sociale steun
Mensen die bedreigd worden hebben behoefte aan sociale steun. Laat ze niet in de steek! Júíst als ze de deur niet meer uit durven, is het belangrijk om in contact te blijven.
Even een praatje maken om het hart te luchten, het gevoel geven dat ze er niet alleen voor staan en professionele hulp zijn belangrijk om weer vertrouwen te krijgen in het leven en in de mensen om je heen. Want ook al stoppen de bedreigingen, de gevolgen zijn niet zomaar verdwenen.
Stel je wordt bedreigd. Wat kan je doen?
Naast aangifte bij de politie, zijn er veel andere mensen en organisaties die jou kunnen helpen. Ten eerste: houd bedreigingen of intimidaties nooit geheim. Ben je bang om het te vertellen? Dan zijn er hulpverleners voor een anoniem gesprek. Daarnaast helpt het om er met lotgenoten over te praten.
Daarnaast is professionele hulp belangrijk om te dealen met bedreigingen en intimidatie. Het is niet niks en laat mensen je helpen.