Twee jaar na de demonstraties: black lives still matter
Het is inmiddels twee jaar geleden dat George Floyd op een gewelddadige manier door een politieagent om het leven werd gebracht. Hierna volgden wereldwijd grote protesten tegen racisme en ook in Nederland kreeg de Black Lives Matter movement voet aan de grond. Hoe is de situatie nu en wat kun je (blijven) doen tegen racisme?
Veel mensen voelen nog steeds dat er ongelijkheid en uitsluiting is. Dat verdwijnt niet 1,2,3.
Genoeg is genoeg
In Nederland staan we voor de nodige uitdagingen. Zo is 40 procent van de makelaars (nog steeds) níet bereid een woning te verhuren aan iemand met een niet-westerse achtergrond. En als we kijken naar de ongelijkheid op de arbeidsmarkt, het onderwijs en de toeslagenaffaire, dan hebben we nog een hoop te doen.
Er zijn veel gebieden waar mensen met een niet-westerse achtergrond sociaal-economisch achtergesteld raken. Gelukkig vonden mensen 2 jaar geleden de kracht om te zeggen ‘genoeg is genoeg, we eisen verandering’. Sindsdien is er al hoop in beweging gebracht.
Bewust blijven
We gaan steeds meer het gesprek aan en hebben nu woorden voor dit soort gevoelens. Veel witte mensen willen leren over racisme en willen het anders doen dan hun voorouders. Maar we zullen verandering moeten afdwingen om ervoor te zorgen dat anti-racisme geen hype wordt.
Daarom is het belangrijk dat je je er bewust van blijft. Een begin is het lezen van boeken en het kijken van documentaires en films, om racisme beter te begrijpen. Aanraders zijn 13th, I Am Not Your Negro en The Death and Life of Marscha P. Johnson.
Laat je inspireren
Ook is het goed om op de hoogte te blijven van lopende en de ontwikkelingen te blijven volgen. Check de website van Black Lives Matter voor meer informatie en kijk of je je steentje bij kan dragen door middel van petities of donaties.
Blijf het gesprek aangaan met mensen om je heen, word lid van omroep Zwart, volg accounts als Shaun King, The Black Archives, Mitchell Esajas en Diversity Rules op Instagram en laat je bijvoorbeeld inspireren door de expositie ‘Racisme in Nederland, blinde vlekken, zere plekken‘ op het Museumplein in Amsterdam.
Blinde vlekken, zere plekken
Fotograaf Marjolein Annegarn maakte een serie van 19 prachtige fotoportretten met quotes die verbinden, ontroeren en begrip kweken. Het zijn verhalen over vooroordelen en discriminatie die naar eigen zeggen haar, als witte vrouw, de ogen openden voor haar eigen ‘blinde vlekken’ rondom racisme.
Deze 6 opmerkingen zijn hartstikke racistisch (ook al denk je misschien van niet)
Marjolein: “In 1999 raakte ik bevriend met een Surinaamse vrouw. Gaandeweg werd me duidelijk dat we in veel hetzelfde zijn, maar dat zij in een heel ander Nederland leeft waarin zij anders behandeld wordt dan ik. Het raakte me. Ik fietste door het leven met wind mee en wist niet eens dat het waaide.”
Bondgenoot worden
Het motiveerde Marjolein om zich verder te verdiepen in waarom hun ervaringen zo anders waren en te luisteren naar de verhalen van andere mensen van kleur over discriminatie en racisme. “Als je iemand in de ogen kijkt en echt luistert, kun je je niet meer afwenden. Ik ben geen lotgenoot maar probeer wel een bondgenoot te zijn”, aldus Marjolein.
De tentoonstelling doet in 2022 de volgende plaatsen aan:
- Amsterdam Museumplein: 20 mei t/m 3 juni 2022
- Rotterdam Schouwburgplein: 3 juni t/m 17 juni 2022
- Nijmegen Mariënburg: 17 juni t/m 1 juli 2022 (onder voorbehoud)