Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Maatschappij 8 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Gaat bitcoin als nieuwe global currency de wereld redden?

Als je een paar jaar geleden bitcoins hebt gekocht, dan kan het zijn dat je inmiddels lekker hebt gecasht. Toch hebben veel mensen de investering niet per se gemaakt om er rijk van te worden. Die hard bitcoin-believers geloven namelijk dat hun munt de wereld gaat redden.

We gaan op zoek naar het antwoord op de vraag: ‘Wat beweegt bitcoiners?’

Bitcoin als reddende engel

Ondanks dat de bitcoin het afgelopen jaar ruim gehalveerd is in zijn waarde, wijken de meeste bitcoiners niet van hun geloof: het financiële systeem zal gaan bezwijken onder de grote schulden en centrale bankiers, die maar geld blijven bijdrukken. Ze voorspellen dat de euro gaat vallen en dat bitcoin bescherming gaat bieden buiten het traditionele systeem.

Maar waar komen deze overtuigingen vandaan? Waarom zou je investeren in een digitale munt, die nog niet geaccepteerd is door de overheid? Er is momenteel nog maar één land in de wereld waar de bitcoin een wettig betaalmiddel is, en dat is El Salvador. BEDROCK ging in gesprek met bitcoiners en vroeg hen naar de motieven om in bitcoin te investeren.

5 redenen om in bitcoin te investeren

Los van de mogelijkheid om er rijk mee te worden, zijn dit de meest voorkomende motieven:

1. Decentralisatie

In tegenstelling tot “echt” geld zoals euro, dollar en yen, is bitcoin een decentraal systeem. Dat betekent dat het niet wordt gecontroleerd door een centrale autoriteit, zoals een regering of een bank. Sommige mensen vinden dit aantrekkelijk omdat daardoor niemand de macht heeft om de waarde van bitcoin te manipuleren of te censureren. Daardoor zijn ze onafhankelijk van centrale autoriteiten en hebben ze zelf de controle over hun eigen financiën.

2. Veiligheid

Bitcoin is ontworpen met sterke cryptografische beveiliging, wat betekent dat het moeilijk is om het systeem te hacken of frauduleuze transacties uit te voeren. Dit maakt het aantrekkelijk voor mensen die zich zorgen maken over de veiligheid van traditionele financiële systemen.

Veel investeerders waarderen de beveiliging die het biedt en beschouwen bitcoin als een veiliger alternatief voor traditionele beleggingen. Elke transactie is opgeslagen in een zogenaamde blockchain, wat het moeilijker maakt voor hackers om informatie te stelen of te manipuleren. Dit betekent dat beleggers in staat zijn om hun activa veilig te houden en dat ze de zekerheid hebben dat hun transacties betrouwbaar en beveiligd zijn.

3. Privacy

Hoewel bitcoin niet helemaal anoniem is, biedt het wel een zekere mate van privacy die niet beschikbaar is bij traditionele betalingsmethoden. Sommige mensen vinden dit belangrijk vanwege privacy-overwegingen of omdat ze zich willen beschermen tegen eventuele inbreuken op hun persoonlijke gegevens. Je kunt met bitcoin namelijk makkelijker anonieme transacties doen, waardoor je privacy beschermd wordt.

4. Globalisering

Een van de belangrijkste gevolgen van van bitcoin is de manier waarop het de globalisering kan vergroten, dat is het proces van interactie en integratie van mensen, bedrijven en overheden over de hele wereld.

Omdat de bitcoin een globale munt is, kun je gemakkelijk geld verzenden naar het buitenland, zonder dat banken een extra vergoeding vragen voor het verwerken van betalingen. Bovendien kan de bewerking enkele dagen duren, afhankelijk van de complexiteit.

5. Inflatiebestendigheid

Bitcoin is ontworpen om schaars te zijn, met een maximum van 21 miljoen munten die ooit zullen worden geproduceerd. Sommige mensen vinden dit aantrekkelijk omdat ze zich zorgen maken over de inflatie van traditionele valuta’s, die vaak worden gecreëerd door overheden omdat ze geld blijven drukken.

Geld creëren uit het niets

Bitcoin is dus ontstaan om het huidige geldsysteem te vervangen. Als je er wat langer over nadenkt is ‘geld’ best een raar concept. Het is een gereedschap dat we bijna dagelijks gebruiken in het moderne leven. En we hebben het nu eenmaal nodig om te kunnen handelen, in plaats van te ruilen in goederen of diensten, zoals vroeger gebeurde. Alleen hebben banken en regeringen het recht op zich genomen op geld te creëren. In wezen uit het niets.

Dat was de grote fout, volgens bitcoiners. De enige manier om het geld eerlijk te maken voor ons allemaal, is om terug te keren naar een valuta die moeilijk te produceren en schaars is. Een munt die goed beveiligd is en helemaal uit handen van mensen is. In plaats daarvan moeten we vertrouwen op een verifieerbare beperkte geldvoorraad.

Is bitcoin het beste geld ooit?

Met bitcoin kun je je vermogen gebruiken en opslaan, buiten het banksysteem en de controle van regeringen om. Veel mensen begrijpen niet hoe krachtig dit is, tenzij ze een keer iets hebben meegemaakt waarbij de overheid of de bank hun tegoeden heeft bevroren.

Volgens de bedenker van bitcoin, Satoshi Nakamoto, is bitcoin het beste geld dat ooit heeft bestaan of zal bestaan. De tijd zal ons leren of hij/zij/die gelijk krijgt. De identiteit van de bedenker van bitcoin is onbekend, net als de toekomst.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️