Je lichaam gezond houden? Zo blijft de kwaliteit van je bindweefsel gezond
We weten allemaal wel dat ons lichaam onder andere uit botten, spieren en kraakbeen bestaat. Maar wist je ook dat er overal in ons lichaam bindweefsel zit? En dat dat feitelijk hetgeen is wat ons bij elkaar houdt en überhaupt beweging mogelijk maakt? Dan kun je je vast wel voorstellen dat het belangrijk is dat je dit bindweefsel fit houdt. Maar hoe doe je dat? We geven je een aantal tips.
Bindweefsel bestaat uit collageen en dat is een belangrijkste bouwstof van alle cellen van het menselijk lichaam. Het zit rondom je botten, gewrichten en organen, langs je zenuwen en bloedvaten en tussen je spieren. Echt overal dus.
Verschillende vormen van bindweefsel
Voorbeelden van bindweefselstructuren zijn ligamenten, pezen en fascie. Fascie komt van het Latijnse woordje fascia en zorgt ervoor dat het lichaam een samenhangend geheel is. Het geeft structuur aan het lichaam als een soort ‘lijm’ die ervoor zorgt dat de vorm van ons lichaam behouden blijft. Je kunt het ook wel zien als een gigantisch spinnenweb dat zich door het hele lichaam heen bevindt.
De fascie zorgt ervoor dat alles makkelijk beweegt en over elkaar glijdt. Het faciliteert dus alle bewegingen in het lichaam. Als de fascie gezond is en voorzien is van voldoende water, kan het lichaam optimaal functioneren.
What the fuzz
Door een blessure, litteken of verkeerde houding, maar zeker ook door stress kan de fascie onder spanning komen te staan, vast gaan zitten of minder soepel worden. Dan wordt het te droog en ontstaat er fuzz. Dit uit zich vaak in pijn en stijfheid. Zelfs als je ‘s nachts gaat slapen droogt het fascie op en ontstaat er fuzz. Vandaar dat je je ‘s ochtends vaak wat stijf voelt.
Ook lezen: Waarom je ervoor moet zorgen dat je genoeg vitamine C binnenkrijgt
Mocht je meer over fuzz willen weten, check dan vooral even dit filmpje. Lang werd fascie genegeerd door de wetenschap, maar de laatste jaren blijkt dat verstoring in fascie in verband kan staan met ziekte en zijn wetenschappers er steeds meer van overtuigd dat de fascie de plek in ons lichaam is waar de energie doorheen stroomt.
Onzichtbare energiebanen in je lijf
De Japanse wetenschapper Hiroschi Motoyama deed onderzoek naar de meridianen (energiebanen) en ontdekte hyaluronzuur-moleculen in het bindweefsel. Zijn theorie gaat ervan uit dat de energie door deze waterbanen stroomt en samenvalt met de meridianen uit de oosterse geneeskunde. Meridianen hebben namelijk zowel een fysieke, als een psychische kant.
Zo gaat de longmeridiaan niet alleen over ademhaling, maar ook over verdriet. En is de levermeridiaan verstoord? Dan hoeft er met je lever niks mis te zijn, maar kun je wél last hebben van prikkelbaarheid. Emoties als angst of woede, maar ook stress, slechte voeding of gebrek aan beweging hebben een negatieve invloed op de vochtigheid en dus flexibiliteit van onze fascia.
Automatisch betekent dit dus ook een negatieve invloed op de energiedoorstroming van onze meridianen. En omdat alles in het lichaam met elkaar verbonden is, kan ieder orgaan en iedere cel uiteindelijk negatief beïnvloed worden door de uitgedroogde fascia.
Tip 1: Doe aan Yin yoga
Zo komen we bij de eerste tip om je bindweefsel fit te houden. Yin yoga is namelijk een goede manier om hyalyronzuur aan te maken. Wanneer bij Yin yoga (lange!) compressie of stretch op gewrichten en bindweefsel wordt uitgeoefend, wordt het lichaam gestimuleerd om meer levensenergie naar die delen van het lichaam toe te sturen waar de druk of rek op wordt uitgeoefend.
Must read: Deze yoga-serie kun je doen om je immuunsysteem te verbeteren
Hyaluronzuur is het hoofdbestanddeel van de synovia (gewrichtsvloeistof), werkt als smeermiddel bij alle gewrichtsbewegingen en zorgt er daarnaast voor dat het bindweefsel van meer vocht wordt voorzien. De energie stimuleert de cellen van het bindweefsel om meer hyaluronzuur aan te maken en dit trekt ongeveer 1000 keer zijn eigen volume in water aan.
Zo worden de fascie en gewrichten letterlijk vochtiger, soepeler, flexibeler en dus sterker en stellen we het verouderingsproces langer uit. Vaak zit het lichaam vol blokkades die niet na een paar Yin yogasessies verdwenen zullen zijn. We moeten ons lijf herhaaldelijk comprimeren, uitrekken en draaien om de energie vrij te kunnen laten stromen.
Tip 2: Neem een massage
Heb je geen zin in Yin yoga of wil je jezelf (en je bindweefsel) gewoon eens lekker verwennen? Boek dan een shiatsu of bindweefselmassage bij een massagesalon. In eerste instantie zal het niet heel prettig aanvoelen, maar het heeft een ontgiftende werking en zal je meer bewegingsvrijheid geven. Deze massage techniek zorgt voor een goede doorbloeding van het bindweefsel en maakt alle verklevingen die in het bindweefsel ontstaan weer los.
Ook interessant: Waarom een dagelijkse routine zo belangrijk is volgens Ayurveda
Als je veel sport kun je ook een foamroller gebruiken om spierpijn en stijfheid weg te rollen, zo hou je zelf grip op je flexibiliteit. Ook dit is een goede manier om je bindweefsel soepel te houden. Als je onverhoopt toch nog klachten krijgt of houdt, zorg dan dat je een afspraak maakt bij een fysiotherapeut, die ook werkt met fascia- of bindweefselbehandeling.
Tip 3: Eet gezond en drink voldoende water
Het is een inkoppertje, maar we kunnen hem moeilijk níet noemen. Want ook je bindweefsel heeft voldoende bouwstenen nodig om zijn functies te behouden en te herstellen naar (gebruik)schade. Deze stoffen haal je uit gezonde voeding of kan je aanvullen met supplementen. Een van de belangrijkste bouwstenen voor je bindweefsel is glucosamine.
Daarnaast is ook voldoende vitamine C, foliumzuur en magnesium nodig. Vitamine B12 kan een belangrijke aanvulling zijn, zeker als je weinig/geen dierlijke producten eet. Naast deze specifieke voedingsstoffen is voldoende water drinken ook belangrijk om je bindweefsel flexibel en gezond te houden. Bindweefsel heeft voldoende vocht nodig, net zoals je de ketting van je fiets soepeler beweegt als je deze regelmatig met olie smeert.
Denk ook goed na over wat je eet en drinkt na sporten om je bindweefsel weer een boost te geven. De belangrijke 3 zijn: koolhydraten, eiwitten en vocht. Een gebalanceerd dieet zorgt niet alleen dat je je fitter voelt maar je ook op celniveau gezonder bent.
Soepel oud worden
Naarmate je ouder wordt ‘drogen’ je weefsels als het ware uit en verandert de structuur van het collageen. Daardoor vermindert ons bewegingsbereik worden we langzaam stijver. Om dat tegen te gaan is het dus belangrijk om je bindweefsel soepel te houden. Want zeg nou zelf, fit en gezond oud worden, dat willen we toch allemaal?
Meer healthy vibes?
- Wat je lichaamstemperatuur kan zeggen over je gezondheid
- Jezelf gezond eten kán: deze ziektes kun je voorkomen als je plantaardig eet
- Waarom gezond eten niet altijd genoeg is