Bikram op Netflix legt de (duistere) geschiedenis van yogaguru Bikram bloot
Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer tippen we Bikram: yogi, guru, predator: een docu die de vreedzame yogawereld in een ander daglicht stelt.
Bikram yoga – ofwel hot yoga – is een yogasoort waarbij 26 yogaposes in een verwarmde ruimte van 40 graden worden uitgevoerd. De yogavorm werd in 1970 vormgegeven door Bikram Choudhury (1975) en is inmiddels overgewaaid naar tal van fitness- en yogascholen in het Westen, waaronder in Nederland.
Yogacommunity’s wereldwijd
Sommige mensen denken dat yoga draait om perfect bepaalde houdingen te kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld door minuten lang in de cobra te zitten. En hoewel dit soort ‘asana’s’ inderdaad een rol spelen bij yoga, bestaat yoga ook uit veel meer dan dat.
Lees ook: Waarom je nu écht aan yoga wilt beginnen (ook als je niet zweverig bent)
Wereldwijd bestaan er overal community’s van yogi die in de leer gaan bij yoga teachers. Deze leermeesters doceren niet alleen de lichamelijke kneepjes van het vak, maar ook over de filosofie en de geschiedenis van de yogalevensstijl.
Het beeld van het vredelievend sfeertje dat je zou verwachten in deze community’s klopt in de meeste gevallen, maar blijkbaar niet altijd.
Bikram yoga
‘Bikram: yogi, guru, predator’ is een voorbeeld van hoe een vredelievende yoga-community kan doorslaan in een sekte-achtig sfeertje. Allerlei getuigenissen over oprichter en guru Bikram Choudhoury (voornamelijk van Amerikaanse studenten die gedurende 2 maanden bij hem in de leer gingen) wijzen in de richting van een #MeToo-verhaal.
Dit vind je misschien ook interessant: Ben jij er al klaar mee? #MeToo
In de documentaire zie je bijvoorbeeld hoe Bikram tegen zijn leerlingen schreeuwt dat ze ‘fucking bitches’ zijn en dat hij ze met geweld op intieme plekken benadert – tot verkrachting toe.
De onthullingen over het misbruik van Bikram kwam het imago van de yogasoort niet ten goede. Zo schreef Het Parool vorige maand dat Bikram-yogascholen over het hele land van hun naam af willen na het zien van Bikram: yogi, guru, predator.
Wel willen de yogascholen verder gaan met het doceren van hot yoga.
Bekijk de volledige trailer hier:
Meer Netflix-tips?
- In Fire in Paradise op Netflix vertellen overlevenden van de dodelijkste bosbrand in Californië
- Girl op Netflix is een must-see over gender en identiteit in de danswereld
- NetflixTip: in ‘Shine On with Reese’ interviewt actrice Reese Witherspoon inspirerende vrouwen