Waarom sporten verslavend kan werken
Je kent ze wel: als jij op een blauwe maandag besluit om naar de sportschool te gaan, is deze persoon er ook. En het lijkt niet uit te maken of het maandagavond, vrijdagochtend of zondagmiddag is. Sommige mensen lijken áltijd in de sportschool te zijn. Sporten mag dan wel gezond zijn, er zit ook een keerzijde aan. Té veel sporten (oftewel een sportverslaving) kan een aanslag op je lichaam zijn. Wij praten je bij. Meer dan ooit wordt er nadruk gelegd op een afgetraind lichaam. Social media staan vol met inspirerende foto’s van mannen en vrouwen die al hun vrije tijd in de sportschool te vinden zijn. Discipline, dat hebben deze sporters zeker. Maar wanneer de grootte van je spieren het allerbelangrijkste in je leven geworden is, let dan even op. Het kan dan zijn dat je last hebt van een sportverslaving, ook wel bigorexia genoemd. Waar mensen zich met anorexia vaak dikker zien dan ze daadwerkelijk zijn, is met bigorexia andersom: mensen zien zichzelf dunner dan dat ze in werkelijkheid zijn.
Gezond of een obsessie?
Het is lastig om te bepalen wanneer je spreekt van een gezonde omgang met sporten, of een obsessie. Dit komt doordat sporten op zichzelf een gezonde gewoonte is (in tegenstelling tot drank, drugs en roken bijvoorbeeld). Bovendien krijgen mensen met bigorexia over het algemeen veel complimenten over hun lichaam. Het afdwingen van de discipline om een afgetraind lichaam te krijgen, is namelijk niet voor iedereen weggelegd. Daarom is het belangrijk dat je zelf bepaalt of je verslaafd bent aan sporten, of dat het om een gezonde hobby gaat.
Endorfine
Een grote boosdoener van een sportverslaving is het stofje endorfine. Daar heb je vast al vaker over gehoord. Het is het stofje dat je lichaam onder andere aanmaakt bij het sporten en voor een gelukzalig gevoel van binnen zorgt (het is tevens het stofje dat vrijkomt tijdens de seks, bijvoorbeeld). Je kunt verslaafd raken aan endorfine. Wanneer mensen die veel sporten ineens door een blessure of ziekte de sportschool niet meer in kunnen, zie je vaak afkickverschijnselen.
Ook kan endorfine ervoor zorgen dat het wegstoppen van psychische problemen gemakkelijker wordt. Met een endorfine-kick hoef je namelijk even nergens anders aan te denken, en dat gevoel kan verslavend zijn.
Slecht voor je spieren
Elke dag obsessief trainen tot je niet meer kan, is alles behalve goed voor je spieren. Door overmatig trainen worden je pezen en de aanhechtingen van je spieren namelijk te veel belast. Ook hebben je spieren niet genoeg tijd om te rusten en te herstellen, iets wat cruciaal is op het gebied van spiergroei.
Daarnaast is het ook niet goed voor je sociale contacten. Merk je dat je afspraken afzegt om de sportschool in te duiken? Verwaarloos je etentjes met je vrienden (omdat je dan niet precies weet hoeveel je calorie inname is)? En maak je je bij dat gezellige feestje echt druk om een paar wijntjes of een stukje taart?
Welke signalen kent bigorexia?
Dit zijn de signalen van een sportverslaving:
- Je traint dagelijks of meerdere keren per dag
- Je gaat steeds vaker of langer sporten
- Je gaat fysiek over je eigen grenzen heen
- Je zegt feestjes en afspraken af om te trainen
- Je weegt jezelf elke dag (en bent ook altijd met je gewicht bezig)
- Bent onzeker over je uiterlijk, zelfs als je je doelen behaalt hebt
- Beoordeelt anderen op hun lichamelijke shape
- Je hebt last van ontwenningsverschijnselen als je niet traint (angst, onrust, vermoeidheid)
- Je traint ook als je last hebt van een blessure, of als je ziek bent
Herken je jezelf in meerdere punten? Dan is het misschien verstandig om een gesprek met je trainer of sportinstructeur aan te knopen. Sporten zou namelijk een middel moeten zijn om je leven te verbeteren in de vorm van lichaamsbeweging, afleiding, ontspanning en eventueel sociale contacten. Denk je dat je echt hulp nodig hebt om van bigorexia af te komen, neem dan contact op met je huisarts. Hij kan je doorverwijzen naar een gespecialiseerde sportarts om zo weer een gezonde relatie met sporten te krijgen.
Meer weten over sport? Resport houdt je op de hoogte!
Meer lezen over sporten?
- Orthorexia: Wanneer een gezonde levensstijl een ziekelijke obsessie wordt
- Meditatie kan je beter maken in sporten (ja, echt)
De beste Bedrock artikelen ontvangen? Meld je aan voor de Bedrock Weekly!