Ben jij een big spender? Met deze tips leer je beter met geld omgaan
We denken vaak dat we beslissingen over geld nemen op grond van ratio en feiten. Op school en thuis is ons dat ook zo geleerd. Terwijl goed omgaan met geld meer met gedrag te maken heeft dan met kennis. En gedrag is moeilijk aan te leren, zelfs voor hele slimme mensen. Morgan Housel, voormalig columnist van The Wall Street Journal, schreef er een boek over en leert ons tijdloze lessen over rijkdom, hebzucht en geluk.
Als je meer inzicht wilt krijgen in hoe we tegen geld aankijken en hoe we ermee omgaan, dan is zijn boek De psychologie van geld vast iets voor jou.
Afnemende koopkracht
Zelfs als je goed met geld om kan gaan, dan kan het zo zijn dat de laatste tijd minder geld overhoudt dan normaal. Hoedan? Nou, omdat zowat álles in het leven duurder is geworden. De gasprijzen zijn torenhoog, de energierekening is fors gestegen en de horecaprijzen rijzen de pan uit.
Daarbij is de inflatie onlangs opgelopen naar 6,4 procent op jaarbasis. Dat is het hoogste niveau in meer dan 40 jaar, dus waarschijnlijk kan íedereen op dit moment wel wat financieel advies gebruiken, want de koopkracht gaat snoeihard omlaag.
Ego, marketing en invloeden van buitenaf
Morgan heeft de financiële crisis uitgebreid bestudeerd en er jarenlang over geschreven. Maar hoe meer hij dat deed, hoe meer hij begon te beseffen dat je die crisis beter kunt begrijpen vanuit het oogpunt van psychologie en geschiedenis, dan vanuit het oogpunt van financiën.
We nemen namelijk onze beslissingen over geld liever niet op basis van spreadsheets. Deze worden genomen tijdens een diner, of in de vergaderzaal, op basis van persoonlijke ervaringen, de unieke eigen kijk op de wereld, ego, trots, marketing en random invloeden van buitenaf.
Tips voor een gezonde(re) relatie met geld
Ga maar eens na: om te snappen waarom mensen zich diep in de schulden steken, hoef je geen rentetarieven te bestuderen. Je hoeft alleen maar de geschiedenis van hebzucht, onzekerheid en optimisme te onderzoeken.
En om te snappen waarom beleggers al hun aandelen verkopen op het dieptepunt van de markt, hoef je de wiskunde van verwacht toekomstig rendement niet te bestuderen. Je hoeft alleen maar te denken aan de paniek die mensen voelen als ze naar hun gezin kijken.
Dus hoe meer je snapt hoe de psychologie van geld werkt, hoe gezonder je relatie met geld wordt. We hebben de beste tips uit zijn boek gehaald. Doe er je voordeel mee!
1. Blijf bescheiden als de dingen goed gaan en vergevingsgezind als het slecht gaat.
De wereld is groot en complex. Geluk en risico’s zijn reëel en moeilijk te onderscheiden. Doe dit als je jezelf beoordeelt, maar ook anderen. Als je de rol van mazzel respecteert, is de kans groter dat je je kunt richten op de dingen waar je wel controle over hebt. Bovendien is de kans dan groter dat je de juiste voorbeelden vindt.
2. Minder ego, meer vermogen.
Geld sparen is de kloof tussen je ego en je inkomen, en vermogen is wat je niet ziet. Dus vermogen ontstaat door te onderdrukken wat je vandaag zou kunnen kopen, om in de toekomst meer spullen en opties te hebben. Hoeveel je ook verdient, je zult nooit vermogen opbouwen, tenzij je grenzen stelt aan de hoeveelheid lol die je nu, op dit moment, kan hebben met je geld.
3. Beheer je geld zodanig dat je ’s nachts rustig kunt slapen.
Dat is iets anders dan dat je moet proberen het hoogste rendement te behalen of een specifiek percentage van je inkomen te sparen. Sommige mensen slapen niet tenzij ze het hoogste rendement behalen; anderen hebben pas rust als ze behouden geïnvesteerd hebben. Ieder het zijne. Maar de vraag ‘Kan ik hiermee rustig slapen ’s nachts?’ is het beste criterium voor alle financiële beslissingen.
4. Gebruik geld om controle te krijgen over je tijd.
Want geen controle over je tijd hebben is een grote en universele belemmering voor geluk. Het vermogen om te doen wat je wilt, wanneer je wilt, met wie je wilt en zo lang als je wilt, is het hoogste dividend dat er bestaat in de financiële wereld.
5. Wees aardiger en minder flitsend.
Niemand is zo onder de indruk van je bezittingen als jijzelf. Je denkt misschien dat je een snelle auto of een mooi horloge wilt, maar wat je waarschijnlijk wilt is respect en bewondering. En dat zijn dingen die je eerder krijgt door vriendelijkheid en bescheidenheid dan door mooie kleren en glimmende sieraden.
7. Spaar gewoon.
Je hoeft geen specifieke reden te hebben om te sparen. Het is prima om voor een auto te sparen, of voor een aanbetaling op een huis, of voor een medische noodsituatie. Maar sparen voor dingen die onmogelijk te voorspellen of bepalen zijn is een van de beste redenen.
Ieder leven zit vol met verrassingen. Spaargeld dat nergens specifiek voor bestemd is vormt een bescherming tegen het onmiskenbare vermogen van het leven om je op het slechtst denkbare moment de stuipen op het lijf te jagen.
8. Bepaal de kosten van succes en wees bereid om ze te betalen.
Niets wat de moeite waard is is gratis. Onthoud dat de meeste financiële kosten geen zichtbaar prijskaartje hebben. Onzekerheid, twijfel en spijt zijn bekende kosten in de financiële wereld. Ze zijn vaak het betalen waard. Maar je moet ze zien als kosten (een prijs die het waard is om betaald te worden in ruil voor iets moois) en niet als boetes (een straf die je zou moeten vermijden).
Ook slimme en goed geïnformeerde mensen kunnen van mening verschillen als het om financiën gaat, omdat ze zeer uiteenlopende doelen en verlangens hebben. Daarom is er niet één juist antwoord, alleen het antwoord dat werkt voor jou!
Manifesteren van geld: hoe werkt dat (en werk het überhaupt?)