Zo word je bewust van je innerlijke kind
We hebben allemaal een innerlijk kind. Dat is de onschuldige, kwetsbare ‘kleine jij’. Hoewel het vol verwondering, nieuwsgierigheid en creativiteit is, kan ons innerlijke kind ook verdrongen trauma’s, angsten en pijnlijke herinneringen in zich dragen, die ons huidige leven nog steeds kunnen beïnvloeden.
Daarom is het belangrijk dat je je bewust wordt van je innerlijke kind. Maar hoe doe je dat?
Hunkeren naar liefde
Je innerlijke kind is eerder emotioneel dan rationeel, en voelt liever dan dat het nadenkt. Maar als we volwassen worden, raken we vaak afgesloten van ons innerlijke kind. Daardoor zijn we ons niet altijd bewust van onze emotionele behoeften of waarom we doen wat we doen.
7 tips voor het ontwikkelen van een betere relatie met jezelf
Als we ons niet bewust zijn van de behoeften van ons innerlijke kind, en als we zijn of haar stem niet horen, kunnen we ons in relaties onbewust als dat innerlijke kind gedragen.
Dan kunnen we anderen zien als een bron van liefde, koestering, bescherming en acceptatie, waar het kind in ons zo naar hunkert.
Tekenen dat je innerlijke kind verwond is:
- een diepgewortelde overtuiging dat je beschadigd bent;
- verlatingsangst en de angst dat je iemand van wie je houdt kwijtraakt;
- je onzeker voelen of het gevoel hebben dat je niet goed genoeg bent;
- een lage eigenwaarde en negatieve zelfpraat;
- jezelf verliezen omdat je de goedkeuring van anderen probeert te krijgen;
- angst om grenzen te stellen of ‘nee’ te zeggen;
- zoeken naar onmiddellijke bevrediging door middel van verdovende middelen, shoppen, afleiding en uitstelgedrag.
Onbewust destructief
Als we ons niet bewust zijn van ons innerlijke kind, verwachten we van onze partners dat zij ons alles zullen geven wat we als kind nooit van onze ouders hebben gekregen. En hoewel relaties helend en zeer vervullend kunnen zijn, kunnen ze (helaas!) niet alle ontbrekende stukjes uit onze kindertijd opvullen of het verleden veranderen.
Deze 10 karaktereigenschappen kunnen tekenen van trauma zijn
Dus als onze partners niet aan deze verwachtingen voldoen, beleven we de pijn steeds weer opnieuw en gedragen we ons soms onbewust destructief. Vaak zijn we er ons ook totaal niet van bewust dat ons verwonde innerlijke kind degene is die dit allemaal aanricht.
Het verwonde kind in relaties:
- vindt het moeilijk om emoties te begrijpen en ze te uiten;
- verwacht van een partner dat die weet wat hij of zij wil zonder dat hij of zij dit aangeeft;
- zwijgt een partner dood als hij of zij gekwetst of van streek is in plaats van dat hij of zij erover praat;
- houdt geen rekening met de beleving van zijn of haar partner en verwacht dat die altijd ruimte aan hem of haar geeft;
- roept, schreeuwt, valt aan, of heeft een driftbui als hij of zij van streek is;
- is tijdens conflicten op zichzelf gericht en vindt het moeilijk om andere mogelijkheden te overwegen.
Geïntegreerde volwassene
Dus om in relaties meer onszelf te kunnen zijn, moeten we ons bewust zijn van ons innerlijke kind. We moeten naar zijn of haar angsten, zijn dromen en verlangens luisteren, achterhalen welke vroegere trauma’s of herinneringen geheeld mogen worden, en ons innerlijke kind onder onze hoede nemen.
Als er een gezonde dialoog tussen ons innerlijke kind en ons volwassen zelf is ontstaan, worden we een zogenaamde ‘geïntegreerde volwassene’. Deze is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar emoties, en kan ook rekening houden met de emoties
van een ander.
Dan zijn we diep verbonden met onze emoties, we voelen wat er in ons lichaam gebeurt, en we observeren onze gedachten, zodat we heftige emoties kunnen voelen en met anderen over die emoties kunnen praten.
De geïntegreerde volwassene in relaties:
- geeft ruimte aan lichamelijke gewaarwordingen en emoties;
- benoemt zijn of haar behoeften en communiceert duidelijk;
- vraagt duidelijk om wat hij of zij wil;
- blijft trouw aan zichzelf, zelfs in conflicten;
- stelt en bewaakt zijn of haar grenzen;
- geeft ruimte aan heftige gevoelens van zijn of haar innerlijke kind;
- houdt van zichzelf en zorgt goed voor zichzelf.
Meditatie om je innerlijke kind te helen
Een goede manier om bewust(er) te worden van je innerlijke kind, is mediteren. De volgende keer dat je je onzeker, angstig, overweldigd, verdrietig, van anderen afgesloten of getriggerd voelt, zoek dan een rustig plekje op en doe deze visualisatie.
Een Engelstalige geleide audioversie van deze meditatie vind je op de website van Rising Woman.
1. Ga met je ogen dicht liggen en leg je handen op je buik en hart. Haal een paar keer diep adem, en adem alle spanning of benauwdheid die in je lichaam zit eruit. Visualiseer dat er licht je lichaam in stroomt, en ontspan je.
2. Merk op wat je in je lichaam voelt. Merk je emoties op, en benoem ze. Probeer te voelen waar de emotie zich in je lichaam bevindt.
3. Visualiseer nu dat je bij je innerlijke kind bent. Kijk naar de omgeving waarin jij en je innerlijke kind samen zijn. Ben je in je ouderlijk huis? Ben je in je slaapkamer? Ben je ergens in de natuur?
https://www.bedrock.nl/mediteren-niks-voor-jou-tips/
4. Begroet je innerlijke kind, vraag wat het voelt, en luister dan gewoon. Misschien heeft het heel veel te zeggen, of misschien zegt het niets. Als het stil is, wees dan gewoon bij je innerlijke kind aanwezig en houd het liefdevol vast. Nodig je innerlijke kind uit om op je schoot te gaan zitten of met je te knuffelen. Laat het kind zelf kiezen.
5. Zeg tegen je innerlijke kind dat jij de volwassene bent en dat je ervoor zal zorgen dat het veilig is. Zeg dat het oké is om te voelen. Maak duidelijk dat je niet weg zult gaan en dat je altijd voor hem/haar zult zorgen, naar hem/haar zult luisteren, en hem/haar de ruimte zult geven om zich te uiten.
6. Neem even de tijd om vriendelijke en liefdevolle woorden tegen je innerlijke kind te zeggen. Als je niet zeker weet wat je moet zeggen, kun je deze affirmaties gebruiken: Ik ben er voor je, alles van jou is hier welkom, ik zal je beschermen, ik hou van je.
7. Geef je innerlijke kind een geschenk, zoals een teddybeer, als symbool voor de verbinding die je nu met elkaar hebt. Visualiseer een warme omhelzing met je innerlijke kind, en adem samen in en uit. Stel je voor dat je innerlijke kind in jou oplost en jullie één worden. Blijf bij dit gevoel aanwezig terwijl je rustig blijft doorademen.
8. Blijf je bewust van wat je in je lichaam voelt en ga na of er iets is veranderd. Richt je aandacht op de plekken in je lichaam die meer ontspannen zijn en veiliger voelen dan daarnet. Haal nog een paar keer diep adem, wiebel met je tenen en strek je armen en benen uit.
9. Doe je ogen open en kijk de kamer rond. Stem je af op je omgeving en zeg: ‘Ik ben hier veilig.’
De diepte ingaan
Doe deze meditatie elke keer als je er behoefte aan hebt om er voor jezelf te zijn. Als je je emoties ontkent of onderdrukt, lijdt je innerlijke kind daaronder. Als volwassene kun je nu je eigen innerlijke kind gaan ‘opvoeden’ door liefdevol te zijn als er zich emoties aandienen.
Het werken met je innerlijke kind is nooit klaar. Dit betekent dat je je hele leven lang teder en koesterend moet zijn tegenover de meest kwetsbare delen van je wezen. Naar binnen keren, mediteren en aandacht schenken aan droombeelden die we ontvangen, kan de verbinding met onszelf (en dus ons innerlijke kind) verdiepen.
En als we de diepte ingaan komen we altijd nieuwe aspecten van onszelf tegen. Zo blijven we levenslang leren! Precies wat we willen.