Bevriend zijn met collega’s, moet je dat willen? Dit zegt een arbeidspsycholoog erover
Bevriend raken met collega’s is niet gek, gezien de hoeveelheid tijd die je gemiddeld doorbrengt op de werkvloer. Maar is het ook verstandig? We vragen het aan een arbeidspsycholoog.
Een baan kan nog zo leuk zijn; het zijn de collega’s die de sfeer bepalen. Hoe beter de band met hen, hoe liever je ‘s ochtends waarschijnlijk je bed uitstapt. Vriendschappen op de werkvloer lijken dus vooral voordelig, maar klopt dat ook wel?
Bevriend met collega’s? Dit zijn de nadelen
Volgens Wouter Vrooland van Werkpsycholoog kunnen die vriendschappen fijn zijn, maar er kleven ook nadelen aan. Het grootste voorbeeld zit ‘m misschien wel in de werk/privébalans. Als je zakelijke en persoonlijke leven zo met elkaar verweven zijn, is het immers moeilijk om dit gescheiden te houden. “Op de werkvloer worden dan privégesprekken gevoerd, terwijl problemen op werk weer mee worden genomen naar huis en dinertjes met die collegavrienden,” aldus Vrooland. Uiteindelijk kan die verstoorde balans leiden tot stress of erger.
Stress kan ook om de hoek komen kijken wanneer een bevriende collega uitvalt door ziekte of een ander probleem. Vrooland: “Als vriend wil je diegene dan helpen, waardoor je sneller aanbiedt om in te vallen. Oók als dat ten koste van je eigen (mentale) welzijn gaat.”
Dan kunnen er nog problemen optreden wanneer zich een vriendschap vormt tussen twee personen met verschillende functies. Een manager en een uitvoerende collega? Die kunnen best bevriend zijn, maar zullen meer last ondervinden dan twee bevriende collega’s in dezelfde functie. Dat heeft volgens de psycholoog te maken met de hiërarchie van een bedrijf en mogelijk scheve blikken van andere collega’s.
Volgens hem verschilt het van persoon tot persoon hoe je met die nadelen omgaat. Vrooland benadrukt dan ook dat ze niet tegen je vriendschap hoeven te werken: als je zelf maar weet hoe ermee om te gaan.
Er zijn ook positieve kanten
Je krijgt er namelijk veel voor terug. Zo merkt Vrooland bij eigen cliënten op dat vriendschappen op de werkvloer voor een algemeen betere sfeer zorgen. Men voelt zich meer op zijn plek en er heerst onderling meer begrip. Beide zorgen uiteindelijk voor meer werkgeluk -en dat kan niet anders dan gezond genoemd worden.
Tenzij je moeilijk met eerder genoemde omgangsvormen omgaat, ziet de psycholoog geen probleem in het aangaan van vriendschappen met collega’s. Zolang de communicatie open blijft en jullie beiden het verschil tussen zakelijk en persoonlijk contact blijven zien: go for it!
De 8 soorten vrienden die je nodig hebt in je leven (en welke vooral niet)