Tessa Ham
Tessa Ham Maatschappij 29 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

10 tips om betere gesprekken te voeren in een wereld waarin we niet meer naar elkaar luisteren

Bij tips om betere gesprekken te voeren, denk je misschien als eerst aan ‘kijk een persoon in de ogen’ en ‘knik en lach om te laten zien dat je luistert’. Radio dj Celeste Headlee wil dat je dit soort tips vergeet. “Er is geen reden om te laten zien dat je luistert, als je daadwerkelijk luistert“, zegt ze in haar TED Talk. Ze geeft tien tips om in de toekomst gesprekken te voeren die je inspireren en waar je echt wat van leert.

Goede gesprekken voeren wordt namelijk steeds zeldzamer. Dat komt omdat we niet meer luisteren naar elkaar.

Team voor en tegen

We leven momenteel in een wereld waarin elk onderwerp een team heeft dat gepassioneerd voor is, en een team dat absoluut tegen is. Het resultaat? Goede gesprekken waardoor je geïnspireerd wordt om andere perspectieven in te zien, of waar je echt het gevoel had een connectie te maken, worden steeds zeldzamer.

Celeste Headlee is een radio dj die voor haar werk mensen interviewt. Van Nobelprijswinnaars tot vrachtwagenchauffeurs en van miljardairs tot medewerkers van een kinderdagopvang. “Ik praat met mensen die ik leuk vind en mensen die ik niet leuk vind”, zegt Celeste. “Ik praat met mensen met wie ik het heel erg oneens ben. Toch heb ik nog steeds een goed gesprek met ze.”

Goede gesprekken voeren

Ze deelt haar beste tips om goede gesprekken te voeren die ze over de jaren leerde. Zelfs als je al één van deze tips goed weet toe te passen, zal je zien dat de kwaliteit van je gesprekken toeneemt, belooft ze.

Wees in het hier en nu

Dat betekent: niet multitasken tijdens het gesprek. Denk niet aan dat klusje wat je nog moet doen en lees niet tegelijkertijd appjes die binnenkomen op je telefoon.

Laat gedachten varen

Daarop aansluitend is dit is een tip die voor veel mensen lastig is: zorg dat je tijdens het gesprek niet druk bent met wat je straks zal zeggen. Het is niet erg als er een stilte valt en als je écht luistert, is een reactie bedenken veel makkelijker.

Wees bereid om te leren

Celeste zegt dat je elk gesprek moet aangaan met de bereidheid om iets te willen leren. En eerlijk is eerlijk: dat gebeurt nu veel te weinig. Tijdens gesprekken tegenwoordig zijn beide ‘teams’ zo bezig de ander te overtuigen, dat ze vergeten te luisteren naar de ander. Er is geen bereidheid om af te wijken van het standpunt.

Lees ook: 7 manieren om iemands lichaamstaal te lezen

Gebruik open vragen

Begin je vragen met wie, wat, wanneer, waar, waarom of hoe. Probeer ze dingen te vragen als: “Hoe was dat?” “Hoe voelde dat?” Omdat ze misschien even moeten nadenken over een antwoord, zal je een veel interessantere reactie krijgen.

Als je iets niet weet, geef dat dan ook toe

Veel te vaak beweren we het zeker te weten, zonder dat ook echt te doen. Dit is omdat we zo gepassioneerd zijn om de ander te overtuigen van ons standpunt, dat we erover praten alsof we een expert zijn.

Stel jouw ervaring niet gelijk aan die van de ander

Als iemand vertelt over een familielid dat ze zijn verloren, vertel dan niet dat jij ook een familielid hebt die is overleden. Als ze het over problemen op werk hebben, praat dan niet over hoe erg jij je baan haat. Het is niet hetzelfde. Het is nooit hetzelfde. Alle ervaringen zijn individueel en dit gesprek draait niet om jou.

Herhaal jezelf niet

We hebben de gewoonte om onszelf veel te herhalen als we een punt willen maken. Dat is niet alleen neerbuigend, vindt Celeste, maar ook echt heel saai.

Vergeet de details

Mensen geven niets om de jaren, de namen, de datums en alle andere details die je krampachtig probeert te herinneren. Ze geven om het verhaal en om jou.

Ook handig: Conversation starters zijn altijd handig: 30 vragen voor een diepgaand gesprek

Luister

Niet de laatste, maar wel de meest belangrijkste tip: luister. We lijken te zijn vergeten hoe dat moet. Dat komt omdat we liever praten. Dan hebben we de controle over het gesprek, staan we in het middelpunt van de belangstelling en kunnen we onze eigen identiteit versterken.

Maar er is ook nog een andere reden: het kost veel energie. De gemiddelde persoon praat met ongeveer 225 woorden per minuut, maar we kunnen tot 500 woorden per minuut luisteren. Dat houdt in dat onze mind nog ruimte heeft voor 275 woorden en je je gedachten dus af en toe kan laten afdwalen. Vecht daartegen!

Houd het kort maar krachtig

Zoals Celeste’s zus zo mooi uitlegt: “A good conversation is like a miniskirt; short enough to retain interest, but long enough to cover the subject.”

Als radio dj die mensen interviewt houdt Celeste haar mond zo vaak als ze kan, houdt ze een open mind, is ze altijd voorbereid om verbaasd te zijn en wordt ze daardoor nooit teleurgesteld. “Doe hetzelfde”, tipt ze aan het einde van haar TED Talk. “Ga naar buiten, praat met mensen, luister naar mensen en, belangrijker nog, wees erop voorbereid om versteld te staan.”

Bekijk de hele TED Talk van Celeste Headlee hieronder:

Meer tips voor goede gesprekken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️