Met deze 5 technieken word je een ster in communiceren
Onderzoek laat zien dat het hebben van hechte relaties, helpt om langer te leven. Dat is natuurlijk een mooi gegeven, maar aan de kern van elke relatie die bijdraagt aan die langere levensduur, ligt een belangrijk thema: goede communicatie met elkaar. Hoe word je beter in communiceren?
Goed zijn in communiceren, maakt je leven opveel vlakken aangenamer. Van je dagelijks contact met collega’s, buren en familie tot spontane ontmoetingen en interacties met de monteur. Ben je goed in communiceren, dan komt dat al je relaties ten goede. Alleen is de één daar van nature beter in dan de ander.
Beter worden in communiceren: hoe doe je dat?
Gelukkig kan je alles leren! Hoe je een superster wordt in communiceren? Volgens Charles Duhigg, journalist en auteur van Supercommunicators: How to Unlock the Secret Language of Connection, begint dat met deze vijf tips:
1. Begrijp welk soort gesprek je voert
Om een goed gesprek te kunnen voeren, wil je eerst begrijpen welk type gesprek je hebt. Duhigg categoriseert alle gesprekken in de volgende drie types:
- Praktisch: waar gaat dit echt over?
- Emotioneel: hoe voelen we ons?
- Sociaal: wie zijn wij?
Het begrijpen van het type gesprek zorgt ervoor dat beide partijen hetzelfde doel hebben. Zonder deze duidelijkheid kan de een emoties uiten terwijl de ander het probleem probeert op te lossen, wat kan leiden tot misverstanden. Als je het niet zeker weet, aarzel dan niet om te vragen, stelt de Duhigg. Als iemand bijvoorbeeld een moeilijke situatie op het werk bespreekt en je weet niet of het een praktisch of emotioneel gesprek is, vraag dan gewoon: “wil je je hart luchten, of wil je hulp bij het vinden van een oplossing?”
2. Probeer de ander zo goed mogelijk te begrijpen
Om een betere luisteraar te worden, stelt Duhigg voor om de methode ‘looping for understanding‘ te gebruiken, ongeveer te vergelijken met reflectief luisteren. Deze methode verloopt in deze drie stappen:
- Stel een vraag: bij voorkeur een diepgaande vraag.
- Herhaal het antwoord: herhaal het verhaal of het antwoord van de ander in je eigen woorden om te zien of je het goed begrepen hebt.
- Vraag of je het goed begrepen hebt: daarna kun je vragen of de ander jouw interpretatie kan bevestigen.
Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “wat ik begrijp is dat je wilt dat ik er meer voor je ben en je meer steun”. Misschien wil de ander niet per se steun, maar juist advies, dan is dit het moment om dat te laten weten.
3. Denk na over je bericht
Tegenwoordig Whatsappen we de hele dag door, maar ook daarin kan heel wat miscommunicatie ontstaan. Dubbel check hoe je bericht ontvangen kan worden zonder context zoals toon, expressie of lichaamstaal. Soms kan een telefoontje een beter idee zijn dan een berichtje versturen. Al helemaal als je sarcasme wilt overbrengen.
Voor serieuzere discussies is het vaak het beste om te wachten op een echte ontmoeting in plaats van te berichten of te bellen. Dus, voordat je op verzenden drukt, denk eerst even na over de beste manier om je boodschap over te brengen.
4. Stel vragen over emoties
“Een ding dat we weten over consistente supercommunicatoren, is dat ze tien tot twintig keer meer vragen stellen dan de gemiddelde persoon,” vertelt Duhigg. En dat zijn niet zomaar vragen, mensen die goed zijn in communiceren, stellen diepe vragen over iemands waarden, overtuigingen of ervaringen.
Dat klinkt misschien wat intimiderend, maar Duhigg maakt het simpel: “In plaats van te vragen naar de feiten van iemands leven, vraag je liever hoe de ander zich voelt over hun leven, en het zal geheid leiden tot een diep gesprek.”
Vertelt iemand bijvoorbeeld over studeren in een andere stad, vraag dan niet alleen in welke stad, maar vraag in plaats daarvan waarom degene voor die stad of voor die studierichting koos.
5. Kwaliteit over kwantiteit
In de alledaagse drukte, is het verleidelijk om vluchtig contact te onderhouden met de mensen om je heen. In plaats van te gaan voor veel snelle gesprekken, wil je liever kiezen voor kwaliteit dan kwantiteit van je gesprekken.
Bel daarom liever eens in de zoveel tijd voor een écht goed en uitgebreid gesprek, dan het versturen halve appjes die weinig diepgang beiden. Die eerste tien minuten kunnen na zo’n een lange tijd misschien ongemakkelijk voelen, maar dat is oké. Na die eerste tien minuten ontstaat er namelijk altijd weer diepe verbinding.
Hoe meer moeite we doen, hoe meer we ervoor terugkrijgen!
De ‘7 Friends Theory’: de 7 type vrienden die je nodig hebt in je leven (heb jij ze?)