Slechte slaper? Dit is hoe positief zijn je kan helpen om beter te slapen
Ben jij iemand die het glas altijd half vol of half leeg ziet? Jouw mindset – hoe positief of juist negatief je bent – heeft misschien wel een grotere impact dan alleen op je humeur. Volgens een recentelijke studie blijkt namelijk dat optimisme en pessimisme een sterke invloed kunnen hebben op je slaap.
In Nederland kampen veel mensen met slaapproblemen. Boven de 25 jaar is dat wel 24 procent, wat neerkomt op 2,9 (!) miljoen mensen.
Slecht slapen kan natuurlijk vele oorzaken hebben, maar je positiviteit blijkt er daar ook één van te zijn. En dat hoorden we nog niet eerder.
Wat zegt onderzoek over slaap en positiviteit?
Voor het onderzoek werd het gedrag en de slaappatronen van 1000 Oostenrijkers bestudeerd. Daaruit bleek dat de proefpersonen die meer positief waren ingesteld, 70 (!) procent minder kans hadden op insomnia.
Dat is heel goed nieuws voor wie van nature positief is ingesteld. In een eerdere podcastaflevering van Bedrock Talks legt gelukpsycholoog Josje Smeets uit dat geluk en positiviteit voor een groot deel genetisch zijn bepaald. Met geluk moet je dus geluk hebben.
Maar wat als je van nature nu eenmaal vaker het glas half leeg ziet dan half vol? Ook al zou je het heel graag half vol willen zien?
Vind je vast ook interessant: Heerlijke slaapmuziek om bij in slaap te vallen
Positiviteit trainen
Positiviteit mag dan iets zijn wat de één nu eenmaal meer heeft dan de ander, trainen je kan gelukkig wel. De hoofdonderzoeker van de studie, Jakob Weitzer, meent dat de ‘Best Possible Self’ methode een goede manier is om je mindset te trainen om positiever door het leven te gaan.
Bij deze methode ben je bezig met het visualiseren en opschrijven van je ideale wereld. Hoe ziet die eruit? Wat gebeurt er? Wie ben je? Wat doe je? Hoe voel je je? Als je daarmee een aantal weken oefent, train je vanzelf positiever te zijn en je optimisme te vergroten.
Ook lezen: We mochten een slaapexpert (en neurofysioloog) het hemd van het lijf vragen
Een andere fijne methode is het beoefenen van dankbaarheid. Schrijf voor het slapengaan 3 dingen op (eventueel in een speciaal dankbaarheidsdagboekje). De wetenschap heeft namelijk aangetoond dat je geluksgevoel stijgt wanneer je dagelijks opschrijft waarvoor je dankbaar bent. Het kunnen kleine dingen zijn, zoals het lekkere bed waar je altijd op slaapt, de lekkere koffie vanochtend of de lieve vrienden en familie die je hebt.
Positiviteit beïnvloedt gezondheid
Er is overigens al eerder onderzoek gedaan naar de link tussen een positiviteit en je algehele gezondheid, maar positiviteit en slaap werden nog niet eerder in een onderzoek aan elkaar gelinkt.
Het is wel bekend dat optimisten meer bewegen, minder roken, gezonder leven en beter met problemen kunnen omgaan. Hoofdonderzoeker Weitzer denkt dat dat allemaal te maken heeft met de invloed op je slaap.
Food for thought!
Meer over slaap?
- Bedrock Talks: over slaap met slaapexpert Hans Hamburger
- Slaapproblemen? Met deze 5 slaaptips val je vanavond in slaap als een roosje
- Zo ziet je slaapcyclus eruit (leer je ‘m beter kennen voor een betere nachtrust)