Hoe je het beste kan discussieren met je partner op basis van jouw hechtingsstijl
Hoe sterk je als koppel ook bent: af en toe keihard discussiëren is onvermijdelijk. Maar wist je dat je ernstige discussies kan vermijden door meer te leren over jouw hechtingsstijl? We leggen je uit hoe dat zit en geven tips.
Discussies hebben gebeurt bij de beste koppels, geloof ons. Maar zoals dat gaat met veel psychologische fenomenen, zegt de manier waarop we discussiëren veel over hoe we gehecht zijn tijdens de kindertijd.
Sterker nog: je kan voortaan béter discussiëren als je inzicht krijgt in jouw hechtingsstijl.
Verschillende hechtingsstijlen
First things first: om te weten hoe jij het beste in discussie treedt volgens je hechtingsstijl, is het wel zo goed om te weten hoe dat met die hechtingsstijlen precies zit. Op Positive Psychology lezen we dat er 3 hechtingsstijlen zijn:
- De veilige hechtingsstijl: dit zijn kinderen (en later volwassenen) die basisvertrouwen hebben en leren dat hun verzorger terugkomt nadat deze het kind tijdelijk verlaat. Kinderen die veilig gehecht zijn kennen een gezonde balans tussen de nabijheid van de verzorger fijn vinden en het ontdekken van de wereld. Volwassenen met een veilige hechtingsstijl, kennen een grotere weerbaarheid in het leven. Deze groep komt het frequentst voor.
- De angstige hechtingsstijl: een kleinere groep mensen hebben in de kindertijd grotere stress gekend wanneer de verzorger hen (tijdelijk) verliet. Dit uitte zich in kwaadheid en een poging om de verzorger te straffen omwille. Mensen die angstig gehecht zijn, zien de wereld als onveilig.
- De vermijdende hechtingsstijl: deze groep mensen heeft tijdens de kinderjaren nooit stress ervaren toen ze werden gescheiden van een verzorger. Deze komt vaak voor bij afstandelijke ouders die hun kind weinig affectie bieden. Volwassenen met een vermijdende hechtingsstijl hebben moeite met het uiten van emoties.
Beter discussiëren op basis van je hechtingsstijl
Door inzicht te vergaren in deze hechtingsstijlen, kan je beter begrijpen hoe je kan communiceren. Dit leidt dan op zijn beurt weer tot gezondere relaties, zeker met je romantische partner.
1. Discussiëren met een veilige hechtingsstijl
Valkuil: veilig gehechte mensen lopen het risico dat ze hun zorgen over het gedrag van de partner op een ongezonde manier uiten. Meestal gaat dat over gedrag dat geen verband houdt met de relatie. De kritiek op het gedrag van de partner kan gemeen overkomen. Dit kan escaleren tot conflict.
Hoe aanpakken? Veilig gehechte mensen kunnen dit gedrag verbeteren door hun zorgen over de ander met respect (en op een constructieve manier) te uiten. Ervaar je hier moeilijkheden mee? Wellicht helpt het om een paar keer per maand samen te zitten met de partner om bezorgdheden te bespreken in een rustige setting. Op die manier vermijd je toekomstige ruzies.
2. Discussiëren met een angstige hechtingsstijl
Valkuil: angstig gehechte mensen maken zich extreem veel zorgen over wat hun partner denkt en doet. Dit voedt de angst om de partner niet door en door te kennen. Op lange termijn kan dit ervoor zorgen dat angstig gehechte mensen hun eigen noden gaan negeren en zich uitsluitend bezig houden met die van hun partner.
Hoe aanpakken? Angstig gehechte mensen kunnen dit gedrag verhelpen door te leren voelen waar hun eigen noden liggen. Zodra ze hier inzicht in verwerven, is het een kwestie van dit helder te communiceren naar de partner. Alleen zo kan die begrijpen hoe hij jou het best behandelt.
3. Discussiëren met een vermijdende hechtingsstijl
Valkuil: vermijdend gehechte mensen vinden zichzelf geweldig, maar vertrouwen anderen voor geen haar. Ze gaan ervan uit dat zij altijd gelijk hebben en maken vaker ruzie met hun partner.
Hoe aanpakken? Vermijdend gehechte mensen kunnen dit gedrag verbeteren door inzicht te verkrijgen in negatieve gedachtepatronen. De uitdaging voor hen is om persoonlijke noden op een rustige en volwassen manier te communiceren.
Enneeuh: heb je net een zware discussie met je partner gehad? Zo maak je het goed met je partner na een ruzie.
Meer over relaties
- Dit doen relaties (en dan niet alleen je liefdesrelaties) met jouw energetische systeem
- Dit zijn de 13 tekenen van een gezonde relatie volgens een psycholoog
- Samen drinken zou bijdragen aan een gelukkige relatie: maar zo zit het écht