Rosa Bertram
Rosa Bertram Spiritualiteit 10 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

De betekenis van het hindoeïstische begrip dharma (en zo vind je de jouwe)

Wie zich ook maar enigszins een beetje bezighoudt met spiritualiteit, heeft misschien weleens het begrip dharma voorbij horen komen. Dharma is een heus sleutelbegrip in het hindoeïsme. Het woord heeft een prachtige betekenis waar we een hoop van kunnen leren.

Wat betekent dharma? En hoe vind jouw eigen dharma?

De betekenis van het Hindoeïstische begrip dharma

In het Sanskriet – de heilige taal voor het brahmanisme, boeddhisme, jaïnisme en hindoeïsme – betekent dharma ongeveer het totaal aan leefregels en gedragscodes, zodat je op de juiste manier jouw leven leidt.

Het begrip dharma refereert op die manier aan religie, maar ook aan ethische opvattingen, rechtvaardigheid, maar ook waarheid en deugd. Maar het begrip is ook gelinkt aan zelfdiscipline en trouw zijn aan jezelf. Een soort innerlijke wijsheid dus. Je begrijpt: dharma is een belangrijk begrip!

Toch is er niet een éénduidig antwoord op wat dharma is, en al helemaal niet als je wilt weten wat jouw dharma precies is. Want hoe luister je naar die innerlijke stem en je innerlijk kompas?

Connectie met jouw dharma

Hoewel het best simpel klinkt ‘leven naar jouw kompas’, is dat het in de praktijk niet altijd. Naast de stem in je hoofd – of nou ja eigenlijk is het meer een sterk gevoel door je hele lichaam – heb je ook nog veel andere stemmen in je hoofd.

Stemmen van onzekerheid en angst. En die stemmen kunnen overheersen als je niet bij jouw gevoel, ofwel je dharma blijft. Ook de mensen om je heen vinden iets, de maatschappij waarin je leeft verwacht iets van je en social media zorgt ervoor dat je jezelf onbewust met andere vergelijkt.

Hoe vind je jouw dharma?

Er zijn een aantal manieren om in contact te komen met jouw dharma – ofwel hetgeen te vinden wat jou zingeving geeft – zodat je kunt leven volgens jouw dharma.

Daar zijn een paar manieren voor. Je hoeft ze niet meteen allemaal tegelijkertijd te implementeren, maar als je bewust bezig bent met deze stappen, kom je vanzelf meer in aanraking jouw pad en wat jou leven zin geeft. Ready?

1. Stilte

Een hoofd dat druk is, gedachten heeft, aan eindeloze to-do-lijstjes denkt en nooit alleen is, kan moeilijk bij zijn kern komen. Neem elke dag tijd voor jezelf. Het liefste in de ochtend zodat je met een clear mind kan mediteren en in stilte kan zitten.

Gaat dat je goed af? Dan kan je dat misschien wel 3 keer per dag doen. Meditaties nodig? Dit zijn een paar van Bedrock’s calming meditaties voor beginners en pro’s.

2. Connectie met jezelf

Er wordt veel geschreven en gesproken over de body en mind, en dat is niet voor niets. Soms leven we zó in ons hoofd dat we de connectie met ons lichaam vergeten. De stemmen in je hoofd die zeggen dat je niet goed of leuk genoeg bent, krijgen dan de overhand. Die bedenken verhalen die niet per se waar zijn.

In dit deel van je brein bevindt spiritualiteit zich

Het is daarom goed om jezelf er regelmatig aan te herinneren dat alles wat zich er in je hoofd afspeelt niet per se waar is. Hoe voel je je? Wat voelt goed? Waar word je gelukkig van? Waar ga je van stralen? Als je meer naar je gevoel luistert en minder naar je hoofd, zul je vanzelf meer in contact komen je je dharma.

3. Laat je inspireren

Het pad van geluk en spiritualiteit is aan de ene kant een eenzaam pad, het gaat immers om jou. Maar aan de andere kant is dat het helemaal niet, omdat het draait om liefde en harmonie. En juist de mensen om je heen kunnen je hierin inspireren.

Je kan nog zoveel boeken lezen, maar de meeste inspiratie haal je vaak uiteindelijk uit mensen die het ook echt belichamen. Hoe ze met zichzelf en anderen omgaan, hoe ze spreken, hoe ze luisteren en hoe ze kijken. Laat je inspirerend door anderen!

https://www.bedrock.nl/vrede-ervaren-geluk/

4. Heb geduld

De zoektocht naar jouw dharma en jouw levenspad loopt niet in één rechte lijn en is ook niet bepaald simpel. Het is een zoektocht van vallen en opstaan, geduld, lessen en ervaringen.

Heb geen haast en doe altijd je best.

5. Vertrouw op jouw pad

Omdat het pad geen rechte lijn is, is ‘ie ook niet zomaar ‘af’ en kan het best lang duren voor je jouw pad vindt en naar jouw dharma kan leven. Vertrouw er altijd op dat het goed komt. Dat komt het ook namelijk.

Het is een mooie weg vol lessen van wat je wel en niet wilt. Geniet ervan!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️