Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Liefde & Seks 23 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Bestaat liefde op het eerste gezicht echt? Dit is het antwoord

In films gebeurt het regelmatig: jongen en meisje botsen tegen elkaar op, zijn eerst boos, maar als ze elkaar in de ogen kijken gaat het beeld in slow-motion, beginnen de engelen te zingen en is de rest van de wereld ineens een grote witte waas. Allemaal leuk en aardig, maar hoe vaak gebeurt dat nou eigenlijk in het echt?

Eén ding kunnen we je vertellen: dat met die zingende engelen gaat sowieso niet gebeuren. Maar hoe zit het met de rest? Bestaan soulmates echt, en zo ja, weet je dat al meteen of duurt het langer om een goede relatie op te bouwen? Met andere woorden: is liefde op het eerste gezicht een illusie of voorspelt zulke extreme aantrekkingskracht écht hoe leuk je iemand vindt?

Sommige mensen zijn sceptisch en geloven er absoluut niet in, anderen hebben nog steeds de hoop dat het bij hen ook ooit nog gebeurt.

3 soorten liefde

Dat zijn allemaal vragen die zijn onderzocht in een nieuw onderzoek. De eerste constatering die de onderzoekers deden, was dat er meerdere soorten van liefde op het eerste gezicht zijn.

Zo heb je de soort die eigenlijk pas achteraf wordt gerealiseerd: op het moment dat je iemand ontmoet, voel je misschien niet meteen de vlinders, maar omdat je het daarna samen zo fijn hebt, heb je achteraf het gevoel dat dat wél zo was.

In dat geval projecteer je de huidige situatie dus op jullie ontmoeting. En misschien is het ook wel een beetje om je te conformeren aan hoe relaties ‘moeten’ zijn.

Fysieke aantrekkingskracht

Je hebt ook liefde op het eerste gezicht als gevolg van fysieke aantrekkingskracht. Je merkt het meteen als je iemand ontmoet die je heel knap vindt; omdat dat zo vroeg gebeurt, kan het worden geïnterpreteerd als liefde op het eerste gezicht.

En of we het nou leuk vinden of niet, aantrekkingskracht speelt nu eenmaal een rol in onze relaties, wat betekent dat het – net als liefde op het eerste gezicht – een voorspeller is van hoe de relatie gaat verlopen.

Tip: 4 fijne podcasts over woman empowerment, zelfliefde & carrière

Het is dan ook geen wonder dat mensen het vaak over aantrekkingskracht hebben als het over ‘liefde’ op het eerste gezicht gaat. De laatste ervaring is een soort vorm van ‘dwaze verliefdheid’.

Natuurlijk weten we wel dat echte romantische relaties draaien om vertrouwen, passie en intimiteit; dingen die we nou niet meteen ervaren als we iemand zien. Dwaze liefde wordt gezien als passie zonder de intimiteit en commitment.

Scenario’s

Deze drie soorten in acht genomen, keken de onderzoekers naar meerdere vragen. De belangrijkste was natuurlijk of deelnemers ooit liefde op het eerste gezicht ervaarden, maar ook in hoeverre aantrekkingskracht daarin een rol speelt en of het de verdere relatie voorspelt.

Ze gebruikten zowel echte als in scène gezette scenario’s: zo bezochten ze dating-events, deden ze een labstudie en hielden ze een online vragenlijst.

Dit vind je vast ook interessant: Bestaat de ware? (of is hierin geloven het perfecte recept voor een ongelukkig liefdesleven?)

Tijdens de labstudie en vragenlijst kregen deelnemers bijvoorbeeld een foto’s te zien van andere mensen, en moesten ze zich voorstellen dat ze met die persoon aan het speeddaten waren (een soort Tinder, dus).

Participanten moesten aangeven hoe erg ze zich fysiek aangetrokken voelden tot iemand, of ze liefde op het eerste gezicht voelden en of ze passie, intimiteit en commitment ervaarden. In totaal waren er 396 deelnemers met een gemiddelde leeftijd van 24 jaar. Ook niet onbelangrijk: zo’n 95 procent was queer.

Aantrekkingskracht

Wat bleek? De meeste respondenten (70 procent) ervaarden geen liefde op het eerste gezicht; degene die dat wel deden, voelden het met meerdere potentiële partners.

Liefde op het eerste gezicht is dus sowieso niet iets wat je soulmate voorspelt – tenzij je er meerdere hebt, natuurlijk. Ook heel grappig: mannen ervaren het vaker dan vrouwen.

Must read: De magische aantrekkingskracht van vrouwencirkels

Daarnaast bleek dat alle waarnemingen van liefde op het eerste gezicht eenrichtingsverkeer waren. Meteen voor iemand vallen en dat diegene dan óók meteen voor jou valt? Klink leuk, maar we moeten je teleurstellen.

Bovendien vonden de onderzoekers dat aantrekkingskracht vrijwel altijd een rol speelde bij liefde op het eerste gezicht: 90 procent van alle gevallen kon voorspeld worden door de fysieke aantrekkingskracht.

Klein beetje passie

De onderzoekers concluderen daarom dat liefde op het eerste gezicht eigenlijk gewoon aantrekkingskracht is, met een klein beetje passie misschien. Wederzijdse aantrekkingskracht bestaat dus gelukkig wél, hoewel het niet voorspelt of mensen daadwerkelijk een klik met elkaar voelen.

Sterker nog, de tevredenheid over een langetermijnrelatie kan zelfs lager zijn na zo’n positief eerste moment, omdat de hoge verwachtingen dan niet worden waargemaakt. En het klonk nog wel zo leuk…

Meer lezen over love?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️