Ben je gefrustreerd? Onthoud dan deze dingen
Je hebt weleens van die dagen. Een buurman die het een goed idee vindt om op zondagochtend zijn huis te verbouwen, een huisgenoot die jouw laatste yoghurt at waarmee je eigenlijk wilde ontbijten, vertraging met de trein en op werk gaat van alles mis. Vaak reageren we dan geïrriteerd en gefrustreerd. Niet leuk voor de ander, maar de irritatie kost vooral onszelf bakken met energie. Last van frustraties? Onthoud dan deze dingen.
1. Acceptatie
Frustratie hangt samen met jouw verwachtingen. Over jezelf, jouw leven en anderen. In de meeste gevallen leidt het hebben van verwachtingen tot teleurstelling, want dingen lopen vaak anders dan dat we hadden verwacht of gehoopt. We denken dat we controle hebben over ons leven, maar dat hebben we in feite niet.
Laat los dat je geen controle hebt en accepteer hetgeen wat je overkomt. Wanneer je dit doet, zal je merken dat je minder vaak gefrustreerd bent en dit sneller kan loslaten.
2. Gebruik frustratie in je voordeel
Je ervaart dus frustratie wanneer je jouw situatie op dat moment niet accepteert. Aangezien acceptatie op zulke momenten vaak nogal lastig kan zijn, bedenk dan dat dit gevoel je ook veel kan brengen. Want, hoewel doorzettingsvermogen in de westerse wereld vaak als iets positiefs wordt gezien, wil het niet altijd zeggen dat dit de juiste oplossing is.
Lees ook: Waarom negatief zijn over een ander vooral je eigen geluk in de weg staat
Doorzettingsvermogen kan leiden tot meer frustratie wanneer je niet op de juiste weg zit of op de juiste manier bezig bent. In tijden van frustratie worden hormonen aangemaakt waardoor we creatief in oplossingen denken. Zo kunnen we onze energie beter gebruiken om alsnog het doel via een andere weg te bereiken. Lukt iets niet? Bedenk dan of je wel op de juiste weg zit.
3. Uiten of voor je houden?
Misschien heb je een voorkeur, maar het antwoord op deze vraag is nog niet zo simpel. Wanneer jij opgekropte frustraties voor je gaat houden en probeert te onderdrukken, zal je zien dat deze vaak groter worden. Maar ook het ventileren van jouw frustraties blijkt volgens onderzoek averechts te werken.
In dit onderzoek las een groep studenten een neutraal artikel, een andere groep las een verzonnen artikel waarin stond dat het uiten van boosheid effectief was en de laatste groep een verzonnen artikel waarin stond dat het uiten hiervan zinloos was.
De studenten moesten daarna een essay schrijven over een bepaald onderwerp. De helft van hen kreeg te horen dat hun essay geweldig was. De andere helft kreeg te horen dat hun essay waardeloos was. Later werd hen gevraagd een activiteit te kiezen: een spelletje spelen, lezen, kijken naar comedy of het slaan van een zak. De mensen die lazen dat het uiten van frustratie hielp en een waardeloze beoordeling kregen, kozen vaker voor het slaan van de zak.
Uit later onderzoek bleek echter dat nietsdoen effectiever werkt in het verminderen van frustratie dan het uiten hiervan. Zowel het uiten als het negeren van deze gevoelens werkt dus niet. Wat wel werkt? Het observeren van jouw frustratie. Hoe dit moet, lees je hier.
4. Vind de onderliggende oorzaak van jouw frustratie
Vaak zijn het de kleine dingen waardoor jouw irritatie ontstaat. Onnozele dingen waarbij ieder mens achteraf kan relativeren. Toch zijn het vaak deze kleine ‘first world problems’ waardoor je flink boos kan worden.
In zulke gevallen is het handig om te bedenken waarom je echt boos bent. Is dit omdat de ketting van je fiets eraf ligt en je hierdoor te laat voor een afspraak bent? Grote kans dat je eigenlijk boos bent, omdat je al 3 weken van plan was om die roestige ketting te laten vervangen. Je vindt jezelf lui en nalatig en daarom ben je boos op jezelf.
Probeer voortaan niet op de automatische piloot jouw irritatie af te reageren op anderen of ‘onnozele’ situaties, maar bedenk waar jouw boosheid echt op is gericht.
Dus de volgende keer dat jouw vriend of kind je stoort terwijl jij iets af moet maken vanwege een deadline op werk, bedenk dan dat het geven van de volle laag niet de oplossing is, maar slechts een projectie van jouw irritatie. Misschien was je toch zelf een beetje laat met beginnen?
Meer lezen over frustratie en boosheid?
- Je frustraties afreageren op de ander is niet de oplossing
- Woedeaanval? Zo word je kalmer als je boos bent
- Met woede omgaan: sta hier bij stil als je boos wordt