8 regels voor het behouden van een compacte kledingkast
Genoeg kleding, maar niks om aan te trekken? Dat gevoel kennen we allemaal wel. En nóg meer kleren kopen is echt geen oplossing. Integendeel zelfs. Want op de lange termijn zullen de jurkjes – die je voor die ene avond hebt gekocht – weer vergeten worden, omdat je er blazers overheen hebt gehangen. En overvolle lades zorgen er alleen maar voor dat je nóg langer moet zoeken naar dat ene topje of de juiste riem.
Hoe relaxed zou je ochtend eruit zien, als jouw garderobekast een plek was waar je je in alle rust zou kunnen aankleden? Als je in één oogopslag helder zou kunnen zien wat je hebt en welke kledingstukken je met elkaar kunt combineren?
Met de volgende tips creëer je een opgeruimde en compacte kledingkast, waardoor je niet per se iets nieuws nodig hebt en langer kunt blijven shoppen in je eigen kledingkast.
1. Houd het luchtig
Zorg dat je kledingkast voor ongeveer driekwart gevuld is, zodat de items die je hebt ook de ruimte hebben om te ademen. Niet omdat we denken dat het werkelijk levende wezens zijn, maar omdat je je kleding de ruimte wilt geven, die ze verdienen. Dan blijven ze langer mooi, kreuken ze minder snel en kan je ze sneller terugvinden.
2. Kill your darlings
Natuurlijk zijn we gehecht aan onze kledingstukken. Elke item hebben we ooit met een reden gekocht of gekregen van iemand, waardoor er emotionele waarde aan zit. Maar vraag jezelf af: als een vriend/zus/nicht iets zou lenen en het nooit zou teruggeven, zou je het dan missen?
Als het antwoord ‘nee’ is, dan is het tijd om het bewuste kledingstuk een tweede leven te geven. Je kunt het doneren of verkopen via platforms als United Wardrobe, Rebelle, Vinted of Swopster (hier kun je ook je kleding ruilen).
Lees ook: 5 duurzame kledingmerken van Nederlandse bodem
3. Vermijd de ‘Toren van Truien’
Knitwear en sweaters vreten gigantisch veel ruimte in je kledingkast. En uiteindelijk draag je écht maar een paar truien per seizoen. Ons advies: kies je favorieten eruit en gooi de vale, gepilde exemplaren eruit. Ook deze kun je doneren of verkopen via platforms als The Next Closet, Marktplaats of Swapp.
4. Schoon schip in je lades
Vergeet niet je sokken- en ondergoedlades op te ruimen, want ook de items die je ónder je kleding draagt, hebben liefde nodig. Als de elastiek eruit is, de kleuren vervaagd zijn of er gaatjes in zitten, mogen ze in de prullenbak. En voor ondergoed en sokken geldt: je mag hier best één keer per jaar in investeren.
5. Repair, rewear
Misschien zit er een vlek in je broek, die er niet meer uitgaat. Of is je trui gekrompen in de was, maar nog veel te leuk om afscheid van te nemen. Dan hoef je ze nog niet meteen weg te doen, maar kun je ze ook repareren. Met deze tips kun je je eigen kleding hacken en zo vernieuwen, waardoor je er nog jaren plezier van hebt.
6. Puntjes op de ‘i’
Nu je je kast hebt opgeruimd, is het tijd om de puntjes op de ‘i’ te zetten. Leg of hang soort bij soort en verwissel je ratjetoe aan plastic en/of metalen draadhangers voor enkel slanke, houten kledinghangers. Je zult versteld staan van de rust die het geeft, als je allemaal dezelfde hangers hebt. Daarnaast kun je geurzakjes of speciaal ruikend papier in je kast of lades leggen, voor de ultieme ‘schone was’ geur.
7. Eén erin, één eruit
Hanteer deze regel voor jezelf en je kast raakt nooit meer overvol. Beloofd! Tenzij je steeds een dikke trui erin stopt en er alleen een bikini uithaalt. In principe kun je het beste eenzelfde soort item wegbonjouren: dus één jurkje erin, één jurkje eruit. Maar als je net had besloten om vaker jurkjes te dragen, dan kun je beter afscheid nemen van een broek.
Must read: Met deze tips creëer je een goede capsule wardrobe
8. Niet kopen maar lenen
Heb je een opgeruimde en compacte garderobe gecreëerd, maar wil je toch vaker het gevoel van ‘iets nieuws’ hebben of is er binnenkort een speciale gelegenheid en heb je geen zin om een fortuin uit te geven aan een ‘occasion-dress’? Vraag dan of je die ene eye catcher van je vriendin mag lenen. Of ga naar een kledingbibliotheek zoals Lena Library in Amsterdam, Bij Priester in Den Haag of Outfit Library Less in Arnhem. Zo kan je steeds weer iets ‘nieuws’ aan, zonder dat je kledingkast verstopt raakt.
Als je deze tips opvolgt en streng voor jezelf blijft, zul je zien dat het een hoop rust gaat geven in de ochtend. Plus, het zal tijd gaan schelen en dát betekent dat je langer kunt slapen. Nou, wat wil je nog meer?
Meer over mode en duurzaamheid?
- Elke week een nieuwe outfit? Dit is de (verborgen) impact van kleding op het milieu
- Tweedehands kleding kopen? Hier moet je op letten volgens een expert
- Langer doen met kleren? Tips voor het repareren, vermaken en opknappen van kleding