Lotte aan de Stegge
Lotte aan de Stegge Welzijn Gisteren
Leestijd: 4 minuten

BEDROCK DOSSIER: Alles over vitamine B12

Vitamine B12 is een van de acht B-vitamines, die allemaal samenwerken in ons lichaam. Vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd, is betrokken bij verschillende processen in het lichaam. Je leefstijl, voedingskeuzes en stressniveau kunnen allemaal je vitamine B12-niveau beïnvloeden. Als meso-voedingscoach en mesoloog in opleiding, geeft Lotte aan de Stegge je in dit artikel een overzicht van alles wat je wilt weten over vitamine B12.

Wat is vitamine B12 en waarom is het belangrijk?

Het lichaam heeft vitamine B12 nodig om cellen te bouwen en om gezond te blijven. Eén van de belangrijkste functies is het ondersteunen van de aanmaak van DNA in elke cel. Dit is zo belangrijk omdat DNA bepaalt hoe onze cellen zich gedragen, vermenigvuldigen en herstellen.

Daarnaast helpt vitamine B12 bij het aanmaken van rode bloedcellen en speelt het een rol in de energieproductie, omdat het betrokken is bij de afbraak van vetten en eiwitten. Detoxen van gifstoffen, de energiehuishouding, het versterken van het immuunsysteem en het vertragen van veroudering zijn ook belangrijke functies van vitamine B12. Allemaal redenen om ervoor te zorgen dat je er voldoende van binnenkrijgt!

Waar zit vitamine B12 in?

Ons lichaam maakt zelf geen vitamine B12 aan, dus we moeten het binnenkrijgen via onze voeding. Het zit in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en melk. Vooral runder-, kalfs- en varkenslever bevatten veel vitamine B12. Ook sommige zeewieren en algen bevatten B12, maar er wordt nog onderzocht of deze vorm van vitamine B12 goed opgenomen kan worden in het lichaam.

Wie loopt risico op een tekort aan vitamine B12?

Om vitamine B12 op te kunnen nemen, moeten je speeksel, maag, alvleesklier en darmen hun werk goed doen. Gaat hier iets niet goed? Dan kun je een tekort ontwikkelen, terwijl je wel genoeg vitamine B12 binnenkrijgt via je voeding. Je neemt het dan gewoon niet op.

Een B12-tekort komt vaak voor bij vegetariërs en veganisten, omdat B12 voornamelijk in dierlijke producten zit. Ouderen, mensen met maag- of darmproblemen en mensen die bepaalde medicatie gebruiken, lopen ook risico op een tekort. Hiernaast kan langdurige stress invloed hebben op de opname van vitamine B12.

Omdat het lichaam een voorraad B12 in de lever en bilspieren opslaat, merk je pas na een paar jaar dat je het niet voldoende binnenkrijgt of niet goed kunt opnemen.

Wat zijn de symptomen van een B12-tekort?

Een absoluut tekort aan vitamine B12 kan verschillende klachten veroorzaken. Bijvoorbeeld bloedarmoede en neurologische problemen, zoals tintelingen in je handen en voeten, geheugenverlies, concentratieproblemen en spierzwakte. Sommige mensen ontwikkelen hart- en vaatziekten door een langdurig tekort aan B12.

Een niet-optimaal niveau van vitamine B12 kan vage klachten veroorzaken: concentratieproblemen, problemen met doorslapen of vermoeidheid (zelfs als je goed slaapt).

Hoe kom je erachter of je een tekort hebt?

Herken je deze symptomen en wil je weten of je een tekort hebt? Je kunt jouw B12-niveau eenvoudig laten meten via een bloedonderzoek bij de huisarts. Ook bestaan er thuistests die je kunt bestellen via internet.

Daarnaast kan een mesoloog een tekort aan vitamine B12 signaleren. Via acupunctuurpunten op handen en voeten, kan een mesoloog aanwijzingen krijgen voor een mogelijk tekort en ondersteunen bij het aanpakken van de onderliggende problemen.

Hoe voorkom of behandel je een B12-tekort?

Stap een hiervoor is om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen via voeding. Voeg dus regelmatig een portie vis of vlees toe aan je maaltijden. Lukt dit niet, of loopt er iets niet goed in de opname? Dan kun je een supplement overwegen. Het nemen van een supplement is niet altijd de oplossing. Gaat er hier iets mis in het opnameproces, zul je ook sommige supplementen niet goed opnemen. Overweeg je een supplement? Consulteer dan altijd een specialist.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid B12 is minimaal 2,8 microgram voor volwassenen, maar bij een tekort adviseer ik een hogere dosis om dit aan te vullen. Supplementen zijn verkrijgbaar in de vorm van tabletten of zuigtabletten. Zuigtabletten worden het makkelijkste opgenomen, dus dit is wat ik altijd aanraad. Ook injecties met vitamine B12 zijn mogelijk en worden soms ingezet bij ernstige tekorten.

Ervaar je veel stress en wordt het tekort hier indirect door veroorzaakt? Dan is het natuurlijk belangrijk om dit aan te pakken. Dit kun je doen door ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen en yoga. Neem voldoende rust en maak elke dag een wandeling, al is het maar 10 minuten. Dit kan natuurlijk nooit kwaad!

Dit artikel is het tweede artikel van een serie waarin ik interessante weetjes deel over een supplement. Mijn naam is Lotte aan de Stegge en ik ben meso-voedingscoach en mesoloog in opleiding. In mijn praktijk MesoLotte begeleid ik cliënten om van hun klachten af te komen, door te leven in lijn met hun lichaamstype. Dit doe ik door middel van voeding-, leefstijl- en suppletieadviezen. Deze adviezen baseer ik op zowel de reguliere geneeskunde, als complementaire geneeswijzen zoals Ayurveda, Traditional Chinese Medicine en orthomoleculaire geneeskunde. Vind hierover meer informatie op mijn website www.mesolotte.nl of volg mij op Instagram (@mesolotte).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️