Dit bedrijf voert een ‘mannentoeslag’ in (om de loonkloof aan de kaak te stellen)
Weleens van het glazen plafond gehoord? Daarmee worden de onzichtbare barrières bedoeld die ervoor zorgen dat vrouwen minder kans hebben op een topfunctie binnen een bedrijf. Ze wíllen wel hogerop klimmen, maar stoten hun hoofd tegen een glazen plafond vol vooroordelen. Het gevolg: mannen verdienen gemiddeld een stuk meer dan vrouwen. Ook in Nederland, ja. Dit bedrijf bedacht daar een oplossing voor: de ‘mannentoeslag’.
Bij De Koffiejongens – waar je een abonnement kunt nemen op 100% biologisch afbreekbare koffiecups – vinden ze die loonkloof namelijk niet oké. En daar kunnen wij het alleen maar mee eens zijn.
14% meer salaris
“50 jaar geleden werd de Wet gelijke beloning mannen en vrouwen ingevoerd. Toch verdienen mannen in 2021 nog steeds gemiddeld 14,3% per uur meer”, aldus vakbond FNV. Er is zelfs een Equal Pay Day in het leven geroepen: vanaf 3 november (15.43u, om precies te zijn) werken vrouwen symbolisch gezien ‘voor niets‘. De loonkloof wordt weliswaar steeds iets kleiner, maar als we in het huidige tempo doorgaan is ‘ie pas in 2050 verdwenen, schrijft Women INC.
Er wordt wel een verschil gemaakt tussen de loonkloof en de ‘echte loonkloof’. Die laatste wordt berekend door het eerste cijfer te corrigeren op onder andere werkervaring, sector en opleiding. Want: je kunt een mannelijke dokter met veel ervaring niet vergelijken met een vrouwelijke verpleger die net komt kijken.
Maar zelfs dan is er een verschil: een vrouw die hetzelfde werk doet als een man krijgt gemiddeld 7 procent minder salaris in het bedrijfsleven en 5 procent minder bij de overheid.
https://www.bedrock.nl/ijsland-illegaal-om-vrouwen-minder-te-betalen/
Bovendien roept die correctie ook vragen op: waarom worden ‘vrouwenberoepen’ (zoals de verpleging) minder gewaardeerd, en dus minder betaald? Is het wel logisch dat een mannelijke manager meer betaald ‘moet’ krijgen dan een schoonmaker? En waaróm zijn er bijvoorbeeld minder mannelijke verplegers? Het is toch geen toeval dat vrouwen vaker ‘kiezen‘ voor minder betalende beroepen?
Beroepskeuze wordt hier dus als feit beschouwd, maar ook daaraan liggen vooroordelen, verwachtingen en andere sociale processen ten grondslag.
De ‘echte loonkloof’ komt nog door een heleboel andere dingen, zoals het feit dat mannen die boos zijn worden gezien als krachtig, terwijl boze vrouwen vaker emotioneel en dus irrationeel worden genoemd.
Voor wie is de mannentoeslag?
Maar goed, terug naar de mannentoeslag. Het idee van De Koffiejongens komt neer op: mannen krijgen gemiddeld 14% meer salaris dan vrouwen, dus kunnen ze die procenten ook wel meer betalen voor koffie.
Het bedrijf verklaart: “Het verschil viel ons ook bij De Koffiejongens op. We merkten dat vrouwelijke sollicitanten vaak lagere salariswensen hadden dan mannen voor dezelfde functie. Naast dat we zelf alle lonen voor gelijke functies gelijktrekken, willen we iets doen om de loonkloof onder de aandacht te brengen. Daarom betalen mannen nu 14% meer voor onze koffie.”
https://www.bedrock.nl/vrouwen-frisse-werk-prive-balans/
Dat extra geld gaat naar de ondernemersopleiding van Project Fearless, een non-profitorganisatie die zelfbewustzijn stimuleert bij meisjes in de leeftijd van 9 tot 14 jaar. Zoals de stichting het zelf formuleert: “Project Fearless is a space […] to get hands-on, break stereotypes, find their voice and create an impact.”
Overigens wordt de mannentoeslag van De Koffiejongens niet écht verplicht doorgevoerd: het is op vrijwillige basis. Ook vrouwen en mensen die zich anders identificeren kunnen er bovendien voor kiezen om vrijwillig 14% meer voor de koffie te betalen om Project Fearless te steunen. Doen!