Kim van der Blom
Kim van der Blom Psyche 11 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Kunnen beautyfilters ons zelfvertrouwen beschadigen?

Beautyfilters, iedereen maakt zich af en toe schuldig aan het gebruiken van filters op Snapchat of Instagram. Filters kunnen geen kwaad toch? Social media kan ons veel plezier bezorgen, maar het is niet alleen maar leuk. De oneindige filters doen misschien toch meer kwaad dan je denkt. Het beschadigt namelijk ons zelfvertrouwen. Vooral nu dat filters steeds realistischer gemaakt worden, kan het je zelfbeeld beïnvloeden.

Filters op social media zorgen namelijk voor een onrealistisch zelfbeeld. Hoe schadelijk is dit nou echt?

Beautyfilters

Snapchat lanceerde in 2016 de lens waarmee je verschillende filters kon gebruiken. Van een filter waardoor je op een hond lijkt, tot een beautyfilter die ervoor zorgt dat je een smaller gezicht krijgt. De filters zijn dan ook niet meer weg te denken.

Door de jaren heen zijn meerdere platforms filters gaan gebruiken en worden ze steeds realistischer. Onze beautystandards daarentegen worden steeds onrealistischer.

TikTok lanceerde een beautyfilter genaamd de ‘enhance filter’. Hierdoor kreeg je een gladde huid, wittere tanden en een gecontourd gezicht. Kan geen kwaad zou je denken, maar het heeft meer negatieve effecten dan je denkt.

Het gevaar van beautyfilters

Steeds meer mensen beginnen zich te schamen voor foto’s waar ze geen filters gebruiken. Dr. Leela R. Magavi, een psychiater en regionaal medisch directeur, ziet steeds meer mensen die overwegen om plastische chirurgie te gebruiken om meer op de gefilterde versie van hunzelf te lijken. De trends die voorkomen in de plastische chirurgie worden dan ook beïnvloed door de beautyfilters van social media.

Social media en een lage hoeveelheid zelfvertrouwen worden dan ook veel met elkaar gelinkt. Mensen ervaren door beautyfilters niet alleen minder zelfvertrouwen, ook het aantal mensen met body dysmorphic disorder (BDD) neemt toe. BDD is een stoornis in de lichaamsbeleving. Je bent dan geobsedeerd met je uiterlijk en ziet elk “foutje” die anderen normaal nooit opvalt.

Mensen verwachten van zichzelf dat ze eruit zien als de gefilterde van zichzelf. Wanneer het niet lukt om er écht zo uit te zien, kan dit leiden tot gevoelens van depressie, angst of teleurstelling.

Hoe komen we van de negatieve impact af?

Het is belangrijk dat je je bewust bent van de effecten van beautyfilters en wat voor impact het op jou heeft. Geef jezelf een break van social media wanneer je negatieve gedachten over jezelf krijgt. Ga daarnaast accounts volgen die juist vol positiviteit zitten. Hierdoor wordt jouw feed ook gevuld met positiviteit.

Door je op positieve content te focussen op Instagram wordt jouw feed hier ook mee gevuld. Dit komt door het algoritme van Instagram dat ervoor zorgt dat jij alleen posts ziet die jij interessant vindt. Dit zou jou kunnen helpen om juist positief over jezelf te denken en je niet te vergelijken met de beautyfilters.

De beautyfilters zullen niet verdwijnen, maar het is belangrijk dat mensen inzien dat het beeld van de filters niet haalbaar is. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat filters nu niet iets negatiefs hoeven te worden. Het blijft natuurlijk ook hartstikke leuk. Onthoud vooral dat het niet haalbaar is om er als een beautyfilter uit te zien.

Dove ontwikkelt zelfvertrouwen

Dove heeft het Dove Self-Esteem Project opgericht om jongeren te helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Dove vindt dat schoonheid een bron van inspiratie en zelfvertrouwen moet zijn. Zo’n 80 procent van meiden rond de 13 jaar heeft een filter of app gebruikt om hun uiterlijk te veranderen. Dove heeft met hun project al zo’n 20 miljoen jongeren bereikt met als missie dat de volgende generatie kan opgroeien met een positief beeld over hunzelf.

Tips nodig om je zelfvertrouwen een boost te geven? Lees dit artikel!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️