Hoe avontuurlijk ben je? Dit zijn de basics van kamperen (in het wild)
Wakker worden van fluitende vogels, de dag beginnen met een plons in het ijskoude water en je ontbijt maken boven een vuurtje met uitzicht over waanzinnige natuur. Wildkamperen is een droom maar je moet je wel goed voorbereiden. Hoe doe je dat?
BEDROCK’s Eva ging mee op The Heroes Journey en ging wildkamperen in Noorwegen en deelt haar inzichten!
Goede voorbereiding is key
Het klinkt zo avontuurlijk; wildkamperen, maar het vergt wel enige voorbereiding. Je hebt er niks aan als je ligt te rillen in je tentje omdat je de verkeerde slaapzak hebt meegenomen. Check dus van tevoren wat het weer gaat doen en stem daar je outfit en gadgets op af.
Wat ik leerde tijdens het survivallen in de Noorse wildernis
Ik ben bijvoorbeeld langsgegaan bij Bever voor advies. Zo mocht ik in de winkel op matjes liggen met verschillende ondergronden en heb ik goed advies gekregen over lichtgewicht tenten. Dit is een must omdat je alles zelf op je rug draagt.
Een backpack van meer dan 15 kg wordt best zwaar als je daar iedere dag mee moet lopen. Ook geven ze bij Bever advies over kleding. Zo heb je best hippe shirts die ook nog eens muggen afstoten. Zeker geen overbodige luxe!
Water is je vriend
Een paar liter water meenemen, zit er helaas niet in. Het is daarom erg belangrijk om in de gaten te houden waar er water is en daar je kamp op te zetten. Tijdens het wandelen, kan je een camelbak vullen en meenemen. Deze kan je handig op je rug dragen of zelfs integreren in je grote backpack.
In Scandinavië kan je het water veelal drinken uit stromende rivieren en beekjes. Niks smaakt lekkerder dan een verfrissende slok uit een ijskoude bergrivier. Ben je niet helemaal zeker van je waterbron? Dan kan je ook gewoon een waterfilter gebruiken. Je hebt druppeltjes om je water te desinfecteren of een pompje die het water filtert voordat het je fles in gaat.
Vuur maken
Geen vuur, geen warmtebron of mogelijkheid om te koken. Sjors en Koen van The Heroes Journey leren mij dat je tijdens het wildkamperen eigenlijk de hele dag bezig bent met een vuur maken. Dit is belangrijk omdat je nooit weet wanneer het gaat regenen en je droog hout of tondel nodig hebt.
Tondel is licht ontvlambaar materiaal wat je nodig hebt om je vuur aan te krijgen. Denk hierbij aan berkenbast, lisdodde pluis of droge soorten gras. Het moet vooral droog en licht ontvlambaar zijn.
Kamperen niks voor jou? Waarom je het tóch eens wilt proberen
Heeft het net geregend? Dan kan je je tondel drogen in je bh. Tampons schijnen ook goed te werken om je vuurtje aan te krijgen. Je kan een aansteker meenemen om makkelijk een vuur aan te steken (let wel op dat hij vol is) of je kan super cool met een firestick aan de haal.
Je tent opzetten
Zomaar ergens je tent opzetten, is niet handig. Kijk bijvoorbeeld naar de omgeving. Je tentje opzetten naast een mierenberg of onder een boom, is niet zo slim. Zometeen heb je een mierenkolonie in je tent lopen op zoek naar iets lekkers, of breekt er een tak af tijdens een harde wind.
De ondergrond checken, is ook geen overbodige luxe. Een dennenappel in je rug, slaapt niet fijn. Kijk ook vanuit welke richting de wind komt en of je tentopening de goede kant op staat. Je wilt het liefst uit de wind en zo met je tent staan, dat er geen regenwater in loopt tijdens een hoosbui.
Leave no trace
Wildkamperen is juist zo mooi omdat je je even helemaal alleen op de wereld waant. Een menselijke drol met wc papier tegenkomen, is een big no go. Maak daarom een gat voordat je je behoeften doet en steek het eventuele bio wc-papier in de fik. Zorg er ook voor dat je de natuur mooi houdt. Gebruik voor je afwas of douche in het natuurwater dus geen zeep.
Best logisch als je je bedenkt dat je ook je drinkwater haalt uit deze bron. Geloof mij: je haar kan best wel een weekje zonder shampoo en haarmasker.
Wildkamperen en menstrueren
Tijdens mijn eerste wildkampeeravontuur, was ik ongesteld. Alsof mijn lichaam het erom deed. Ik was daar super zenuwachtig over want laag in je energie zitten tijdens zo’n avontuur, is niet fijn. Ook had ik geen idee waar ik mijn tampons kon laten.
Sjors en Koen van The Heroes Journey gaven juist aan dat dit een mooi moment was voor een ritueel. Vroeger deden mannen namelijk aan vision quests en zweethutten om dichterbij hun purpose te komen, onze maandelijkse menstruatie is een cadeautje van moeder natuur om meer in contact met onszelf te staan.
Zij kwamen daarom met het idee om de tampons ritueel te verbranden, ideaal als je dingen wilt loslaten. Maar je kan er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om een menstruatiecup te gebruiken. Zorg er wel voor dat je er een paar keer mee geoefend hebt voor je de wilde natuur in gaat.
Free bleeden of een menstruatieonderbroek dragen, zijn ook goede opties. Houd er dan wel rekening mee dat je je kleding wast en op tijd laat drogen voor de volgende dag.