Bacteriële dysbiosis kan de oorzaak zijn van jouw darmproblemen
Wist je dat jouw lichaam eigenlijk als gastheer/vrouw werkt voor micriobiomen? Jouw spijsverteringsstelsel is namelijk ook de thuisbasis van microben, wel zo’n 100 miljoen. Microben is een verzamelnaam voor alles wat levend en onzichtbaar is, zoals bacteriën en schimmels. Deze helpen bij het beïnvloeden van bepaalde lichamelijke processen die te maken hebben met je spijsvertering, hormonen, maar ook je mentale en fysieke gezondheid. Het wordt ook wel je tweede brein genoemd.
Wanneer je een gezond microbioom hebt, zorgt dit ervoor dat je zowel emotioneel als fysiek gezond bent. Wanneer je last hebt van bacteriële dysbiosis kan dit in de war worden gebracht. Wat gebeurt er als dit uit balans is?
Wat is een bacteriële dysbiosis?
De gezondheid van je darmen is erg belangrijk. Het gaat niet alleen om de vertering en verwerking van voedingsstoffen. Jouw lichaam is namelijk de thuisbasis voor zo’n 100 miljoen bacteriën. Deze worden ook wel microben genoemd.
Jouw lichaam bestaat uit bacteriën die allemaal in evenwicht zijn, wanneer dit evenwicht wordt verstoord doordat slechte bacteriën de bovenhand nemen. Dit evenwicht kan onder andere verstoord worden door stress, gebruik van medicatie en slecht eten. De disbalans van de bacteriën wordt ook wel bacteriële dysbiosis genoemd.
6 tekenen dat je bacteriële dysbiosis hebt
Er zijn meerdere factoren die voor bacteriële dysbiosis kunnen zorgen en die kun je aan bepaalde symptomen herkennen. Wij hebben zes van deze tekenen op een rijtje gezet.
1. Maagklachten
Maagklachten is een van de symptomen die kan aangeven dat je darmproblemen hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een opgezette buik of diarree.
Wanneer je darmen in evenwicht zijn, hebben ze minder moeite bij het verwerken van eten. Dit kan leiden tot minder symptomen en klachten.
2. Te veel suiker in je dieet
Misschien doe jij wel aan een Westers dieet, dit is een dieet dat bestaat uit veel vetten en suikers. Door een dieet met bewerkte voedingsmiddelen en toegevoegde suikers wordt het aantal ‘goede’ bacteriën minder.
Volgens een onderzoek uit 2020 blijkt dat zulke eetgewoontes kunnen leiden tot een grote kans op hart- en vaatziekten, maar ook ontstekingen in het lichaam. Grote innamen van suiker kunnen ervoor zorgen dat de balans van microben wordt verstoord.
3. Niet gepland gewichtsverlies
Heb je niks veranderd aan je dieet of sportgewoontes, maar ben je toch aangekomen of heb je gewicht verloren? Dat kan een teken zijn van ongezonde darmen. Wanneer je darmen niet in evenwicht zijn, kunnen factoren worden aangetast die ervoor zorgen dat voedingsstoffen worden opgenomen, bloedsuikerspiegel wordt gereguleerd en vet wordt opgeslagen.
Gewichtverlies kan onder andere ontstaan door een verstoorde opname van voedingsstoffen. Hierdoor onstaan er tekorten en soms ook vermoeidheid. Toename van je gewicht kan onder andere worden veroorzaakt door een verhoogde ontsteking.
4. Last van vermoeidheid of slaapproblemen
Uit een onderzoek uit 2020 blijkt dat microben die niet in balans zijn een oorzaak kunnen zijn van slaapproblemen die kunnen leiden tot chronische vermoeidheid.
De oorzaak hiervan is onduidelijk, maar het lijkt een connectie te hebben met ontstekingen en je mentale gezondheid.
5. Huidproblemen
Huidaandoeningen kunnen ook gelinkt zijn met je darm- en het imuunsysteem. Wanneer het aantal goede bacteriën vermindert, kan dit effect hebben op het immuunsysteem van jouw lichaam, wat weer effect kan hebben op jouw huid.
6. Intolerantie voor voedsel
Dit kan voor problemen zorgen bij het verteren van bepaalde voedingsmiddelen. Intolerantie kan volgens onderzoek worden veroorzaakt door slechte kwaliteit van de bacteriën in de darmen.
Wat kan je doen tegen bacteriële dysbiosis
Jouw manier van leven en je dieet hebben veel effect op jouw darmen, door hier een positieve verandering voor toe te passen kan je misschien wel jouw gezondheid verbeteren.
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat de microben weer in balans komen. Ten eerste is het belangrijk dat je jouw stress level naar beneden haalt. Ervaar je veel stress? Ook dit heeft effect op jouw lichaam en gezondheid. Probeer het te verminderen door te mediteren, een wandeling te maken of tijd door te brengen met vrienden en familie.
Ten tweede is slaap heel belangrijk. Hoeveel slaap je nodig hebt, verschilt per persoon. Wanneer je niet goed slaapt kan dit effect hebben op je gezondheid. Het is ook belangrijk om gehydrateerd te blijven. Door genoeg water te drinken wordt het aantal bacteriën die ontstekingen veroorzaken minder, blijkt uit een studie uit 2022.
Check als laatst of je eten hebt waar je intolerant voor bent en ontwijk deze. Misschien zie je dan gelijk verbetering van je gezondheid. Blijf je last houden van je darmen? Raadpleeg dan een arts! Het is niet normaal om altijd met klachten rond te lopen.
4x voordelen van oil pulling met kokosolie voor een gezond gebit