Je eigen babyvoeding maken? Zo maak je gezonde groentehapjes
Volle pampers, slapeloze nachten en doorkomende tandjes. Je kleine baby groeit als kool en voor je het weet is het een dreumes die lekker mee kan eten. Het eerste hapje is een mijlpaal en die vier je met zelfgemaakte babyvoeding. De kant-en-klare voeding heb je niet meer nodig, want ook jij als kersverse ouder kunt helemaal zelf verse babyvoeding maken.
Het fijne aan zelfgemaakte babyvoeding is dat je precies weet wat erin zit. Daarnaast kan niets op tegen het geheime ingredient: gemaakt met liefde. Toch?
Het eerste hapje
De eerste hapjes geef je tussen de 4 en 6 maanden en zijn niets meer dan oefenhapjes. Geen bord vol dus! Eerder beginnen met voeding wordt afgeraden door het voedingscentrum. De darmen zijn er nog niet klaar voor en je baby kan voor die tijd nog niet goed genoeg slikken.
Met de eerste oefenhapjes kan de baby langzaam wennen aan nieuwe smaken en texturen. Het is toch wat anders dan melk en dat levert heerlijke gekke bekjes op. Het ideale moment om kiekjes te maken. Na 8 maanden is je kleine klaar voor echte hapjes en dan begint dus ook de pret in de keuken.
https://www.bedrock.nl/vegan-herfstrecepten/
Fijne kliederboel
Schone baby’s die keurig in hun stoeltje genieten van elk hapje: het is een prachtig beeld, vooral erg leuk voor op tv en in magazines. Maar elke moeder kan je vertellen dat dit een grote illusie is en je hier niet naar hoeft te streven. Jouw kind, net zoals de rest, zal er een potje van maken. Lekker boeiend!
De manier waarop we eten, draagt bij aan de relatie die we ontwikkelen met eten. Dus laat je kleine behalve de smaak ook de textuur met de handjes verkennen. Je hoeft het niet te bont te maken, want het is niet de bedoeling dat je na elke maaltijd uren moet boenen.
Eén stuk groente
De truc is goed pureren en hoe je dat doet, maakt eigenlijk niet uit. Met een keukenmachine ben je het snelste klaar dus dat is zeker aan te raden. Daarnaast heb je plastic bestek nodig, want een baby mag geen roestvrijstalen lepels. Bij het voeren van je baby kan een metalen lepel namelijk niet fijn (koud en hard) aanvoelen. Ook erg handig zijn mason jars om de voeding in te bewaren.
Uiteraard heb je groente nodig en voor het eerste hapje is het handig om te beginnen met één stuk. Dus bijvoorbeeld een wortel of avocado. Als je baby 8 maanden is, kun je lekker experimenteren met smaken. Je kunt bijvoorbeeld je eigen favoriete gerechten pureren, zoals zoete aardappel stampot met spinazie.
Zo maak je babyvoeding
Het kiezen van de juiste ingrediënten en smaken die bij elkaar passen, is het zware werk. Het koken zelf is misschien wel het leukste gedeelte en bovendien erg gemakkelijk. In 3 stappen ben je klaar.
- Kook de gewenste groente tot het zacht is, maar stomen kan ook. Zorg ervoor dat je het niet te lang kookt, want dan verliezen veel groenten hun vitamines.
- Vervolgens kan het pureren beginnen en dat kan met de hand of met een blender.
- Je kunt eventueel ook een beetje olie en kruiden toevoegen en that’s it!
- Vul vervolgens een mason jar of een leeg glazen potje en je kan ‘m bewaren in de koelkast.
- Wees creatief en varieer met verschillende smaken.
Je eigen babyvoeding maken, klinkt dus veel moeilijker dan het is, maar een kind kan de was doen.
Meer lezen over baby’s
- In hoeverre zijn ouders bepalend voor de levenskeuzes van hun kinderen?
- Zo ontwikkel je een gezond lichaamsbeeld bij je kinderen (en bij jezelf)
- Met deze tips laat je je kinderen gezonder snoepen