Deze mentale klachten zouden kunnen wijzen op een vitamine B12 tekort
Vitaminen tekorten worden vaak gerelateerd aan lichamelijke klachten: vermoeidheid, concentratieproblemen of slappe spieren. Maar een vitamine B12 tekort kan ook invloed hebben op je mentale welzijn. Zeker vegetariërs en veganisten moeten opletten, omdat vitamine B12 voornamelijk in dierlijke producten zit. Wat is vitamine B12 precies en hoe heeft het een verband met mentale aandoeningen?
We zochten het uit.
Wat is vitamine B12?
Vitamine B12 is een belangrijke stof voor een goede werking van het zenuwstelsel, het vervoert zuurstof in je bloed (en heeft daarmee invloed op je vermoeidheid) en speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen.
Ook helpt B12 bij de opname van ijzer en is het betrokken bij je stofwisseling. Je hebt als volwassene 2,8 microgram vitamine B12 per dag nodig.
Voedingsmiddelen die veel B12 bevatten zijn voornamelijk dierlijke producten zoals varkensvlees, zalm, tonijn eieren, volle yoghurt en kaas. Daarom wordt ook aangeraden voor vegetariërs en veganisten om B12 supplementen te slikken.
Ook zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven wordt aangeraden om extra supplementen te nemen om een vitamine B12 tekort te voorkomen. Voor hen geldt volgens Zorgwijzer zelfs een verhoogde aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 3,2 en 3,8 microgram.
Hoe kan een vitamine B12 tekort ontstaan?
Hoewel de vitamine in veel voedingsmiddelen zit, komt er toch regelmatig een vitamine B12 tekort voor. Dit kan komen doordat we het niet voldoende binnen krijgen via voeding, door medicijnen die de opname beïnvloeden (zoals de anticonceptiepil, antibiotica of antidepressiva), stress of als je een auto-immuunziekte hebt.
Waarom surfen goed is voor je mentale gezondheid (aldus de wetenschap)
Dat zijn dus best veel verschillende factoren waardoor je een tekort op kan lopen. Hoe herken je een vitamine B-12 tekort?
Vitamine B12 tekort symptomen
De bekendste lichamelijke symptomen zijn:
- vermoeidheid
- bleekheid
- hoofdpijn
- weinig eetlust
- concentratieproblemen
- ontstoken tong
- misselijkheid
- spierpijn
Herken je deze symptomen bij jezelf? Bij de huisarts kun je een bloedtest laten doen om te testen op je B-12 gehalte in je bloed.
Vitamine B12 tekort psychische klachten
Een B12 tekort kan niet alleen lichamelijke klachten, geven maar ook psychische klachten. Deze zijn vaak onderbelicht, omdat de symptomen vaak niet specifiek in verband worden gebracht met een B12 tekort.
Hierdoor wordt het niet op tijd herkend door een huisarts of verkeerd gediagnosticeerd. Zoals gezegd is B12 belangrijk voor je centrale zenuwstelsel en kan een tekort ook invloed hebben op je mentale gezondheid.
Zo is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat een B12 tekort geassocieerd kan worden met een groter risico op het ontwikkelen van een depressie, legt diëtist Jillian Kubala uit op Healthline.
Dat zit zo: het hebben van lage niveaus van B12 kan verhoogde niveaus van het aminozuur homocysteïne veroorzaken. Dit aminozuur kan bijdragen aan de ontwikkeling van een depressie door stress, DNA-schade en celdood in het lichaam te verhogen.
Naast depressieve symptomen kunnen lage of gebrekkige B12 waarden leiden tot andere mentale aandoeningen, zoals een:
- psychose
- stemmingsstoornissen
- angststoornissen
- dementie of verwardheid (bij ouderen)
Wat kun je doen tegen een B12 tekort?
Als er uit je bloedtest een tekort komt zal je huisarts met je bespreken hoe jullie dit kunnen aanpakken. B12 supplementen, een speciaal dieet of injecties zijn de meest voorkomende behandelingen. Hiermee kunnen lichamelijk en psychische klachten verbeterd worden.
Twijfel je of je een tekort hebt? Onderneem actie en bel je huisarts voor een afspraak, better be safe than sorry!