6 x Ayuverdische tips voor in de winter
De kortste dag ligt inmiddels achter ons en de dagen worden langzaam weer wat langer. Dat betekent dat de winter officieel van start is gegaan en dat wij onze levensstijl daarop moeten aanpassen. Volgens de Ayurveda is dit het Kapha-seizoen, waarvan de eigenschappen koud, zwaar en stagnerend zijn. Die kunnen je soms het gevoel geven dat je niet meer uit bed wilt komen.
Met onderstaande tips kom je het winterseizoen goed door en zal ook de overgang naar de lente een stuk soepeler gaan.
Meer en zwaarder eten
Typische Kapha-klachten zijn moeheid, verkoudheid, griep, hoesten, een verstopte neus en sombere gevoelens. Om deze te voorkomen moet je extra goed voor jezelf zorgen in de winter. Door de lagere buitentemperatuur werkt je spijsvertering sterker, dus kun je gerust iets meer en zwaarder eten. Je lichaam heeft namelijk meer energie nodig om te zorgen dat je warm blijft.
Wat moet je volgens Ayurveda doen om in balans te blijven in de herfst?
De uitdaging zit ‘em in jezelf goed voeden, zonder dat er stagnatie ontstaat of dat je je zwaar gaat voelen, waardoor je heel sloom en lusteloos wordt. Let er daarom goed op wat voor voedsel je neemt. Liefst geen junkfood, geen vet voedsel, maar wel bijvoorbeeld warme stoofpotten van verse biologische groenten.
Verwarmende specerijen
Vooral van warme en zware maaltijden, zoals havermoutpap, maaltijdsoepen, ovenschotels en pasta’s zal je lichaam blij worden. Voeg verwarmende kruiden zoals gember, kaneel, komijn en zwarte peper toe aan je eten. Dit verwarmt je lichaam van binnenuit en stimuleert je spijsverteringsvuur. Het gebruik van zout kun je in de winter beter beperken.
Als je je slaperiger en zwaarder begint te voelen, voeg dan meer scherpe kruiden toe, zoals cayennepeper en chilipeper. Zeker als je al last hebt van verkoudheid is het belangrijk om extra specerijen toe te voegen. Drink daarnaast ook voldoende warme en voedende dranken, zoals verse gemberthee, warme melk met nootmuskaat of gewoon warm water.
Koud voedsel vermijden
Mocht je behoefte hebben aan vlees, dan is dit seizoen daar het meest geschikt voor. Je spijsverteringskracht is in de winter namelijk op haar sterkst. Rauwkost, salades en droog voedsel zoals crackers kun je beter vermijden. Ook yoghurt of koude melk met muesli is niet zo geschikt om in de winter te eten.
Wat wil je volgens de Indiase leefwijze Ayurveda eten in de zomer?
Gebruik bij het koken altijd een beetje ghee (geklaarde boter). En gebruik honing als zoetstof, dit heeft een wrange smaak en een reinigend effect. Vermijd tussendoortjes tussen de maaltijden en kies groenten en fruit van het seizoen, zoals spruitjes, boerenkool, pompoen, pastinaak, peren en kiwi’s. Bij voorkeur uit de omgeving.
Dagelijkse routine
Naast je voeding is het ook verstandig om je lifestyle aan te passen op het seizoen. Zo doe je er goed aan om op tijd naar bed te gaan en ‘s ochtends een rondje te hardlopen of een actieve vorm van yoga te doen. Dit is van belang om het vuur-element aan te wakkeren, de energie te laten stromen en de bloedsomloop te stimuleren.
Specerijen in je beautyroutine? Ja zeker, aldus het eeuwenoude Ayurveda
Ook helpt het om jezelf regelmatig te masseren met verwarmde olie, energie-opwekkende ademhalingsoefeningen te doen en je schermtijd te verminderen. Lees liever weer eens een goed boek of luister naar ontspannende muziek. Verder is een dagelijkse routine erg belangrijk, omdat hierdoor de Vata–dosha in evenwicht wordt gebracht.
Lekker veel seks
Heb je last van winterblues? Zoek dan letterlijk en figuurlijk de warmte op van dierbaren en kruip dicht tegen elkaar aan. Volgens de Ayurveda is de winter ook hét seizoen om lekker veel seks te hebben. Als je niemand hebt om je warm te houden, zorg dat in ieder geval voor warme, natuurlijke kleding, bijvoorbeeld van lamswol.
Luister ook: Bedrock Talks: we duiken in de wereld van de Indiase geneeswijze Ayurveda
Een goede remedie tegen een winterdepressie is zelfs blootstellen aan zonlicht en als je binnen bent helder licht gebruiken. Dus probeer in de winter van elke zonnestraal zoveel mogelijk gebruik te maken en geniet hiervan.
Zorg dat je iedere dag even naar buiten gaat voor een wandeling, ook al is het koud! Juist die koude lucht bevat heel veel levenskracht en die heb je zeker in de winter hard nodig.
Reflecteren en mediteren
Ten slotte is de winter ook een perfecte periode om meer naar binnen te keren. Neem de tijd om te reflecteren op het jaar en op jezelf. Hoe voelde je je het afgelopen jaar? Wat is er allemaal gebeurd? Hoe ging je daar mee om? Wat heb je bereikt? Waar voelde je je goed over?
De Ayurveda eetregels: zo zorg je voor een perfecte stofwisseling
Probeer deze vragen in stilte te beantwoorden en zet vervolgens nieuwe intenties voor het nieuwe jaar. Neem er de tijd voor. Mediteer en visualiseer. En last but not least: wees lief voor jezelf.