Waarom we allemaal authentiek willen zijn (en hoe je het wordt)
In onze drukke westerse maatschappij is authenticiteit een van de hoogste idealen geworden. Maar wat betekent het om authentiek te zijn? Waar komt dat ideaal vandaan? En, hoe word je het eigenlijk?
Onze zoektocht naar authenticiteit is misschien wel de grootste erfenis van de hippies, schreef dagblad Trouw recent. Voor de vrije geesten van de jaren zestig en zeventig was authenticiteit namelijk het hoogste ideaal. In de sixties was die zoektocht nauw verbonden met het ontwikkelen van een spiritueel bewustzijn (al dan niet onder de invloed van geestverruimende middelen). Voor het eerst was er volop aandacht voor oosterse religies en rituelen.
Inmiddels zijn mindfulness, yoga en meditatie alom vertegenwoordigd in de westerse cultuur. En ook willen we massaal authentiek en ‘onszelf’ zijn. Maar wat is authenticiteit eigenlijk? En waarom is het belangrijk?
Wat is het?
Authenticiteit is de mate waarin iemand trouw is aan zijn eigen persoonlijkheid, geest of karakter, ondanks externe impulsen. Vaak wordt authenticiteit daarom verbonden met het overschrijden van culturele normen. Niet zelden zijn de meest authentieke mensen ook de heel markante personen. Mensen die niet in een keurslijf passen. Kunstenaars, buitenbeentjes, artiesten en creatievelingen.
Dat was al zo meer dan tweehonderd jaar geleden. In een tijd waarin zingeving vooral in religie werd gezocht, keken romantische filosofen en schrijvers voor het eerst naar het individu zelf. Introspectie, intuïtie, emotie, spontaniteit en verbeelding kwam centraal te staan. En authenticiteit werd daarmee het hoogste goed.
Must read: Waarom je ook op werk goed voor jezelf moet zorgen (en hoe je dit dan doet)
Toch bleef deze denkwijze lang voorbehouden aan kunstenaars en intellectuelen. Het ‘gewone volk’ had simpelweg niet de tijd of het geld zich hiermee bezig te houden. Tot vlak na de Tweede Wereldoorlog dan. Toen kreeg de jeugd hier ineens meer ruimte voor. De tegencultuur van de jaren ’60 was een reactie op het strakke, burgerlijke keurslijf waar mensen jarenlang in hadden gezeten. De hippies adopteerden massaal de idealen van de romantici, zij het op eigen wijze. En wij – de kinderen van de hippies uit de sixties – adopteerden die romantische hippie-idealen ook weer op eigen wijze.
The pressure is on. Steeds meer mensen ervaren een bepaalde druk in hun leven. Druk om ons als een bepaald persoon voor te doen, druk om een specifieke levenswijze aan te nemen, druk om geld te verdienen, druk om een gezond en fit lichaam te hebben en druk om te voldoen aan de verwachtingen van familie, vrienden of – vreemd genoeg – onbekenden.
Lees ook: Tips zodat je je kunt focussen op écht belangrijke zaken (en niet de dringende)
Terwijl deze druk zorgt voor een toename van het aantal burn-outs en depressies, wordt authenticiteit vaak gezien als sleutel tot voldoening en fysieke en mentale gezondheid. Het voelt goed om volledig jezelf te zijn. En als bijkomend voordeel kom je op anderen ook nog eens geloofwaardiger en sympathieker over als je authentiek bent.
Oké, duidelijk zat. Maar hoe vind je dan die unieke kern van jezelf? Deze drie tips kunnen je daarbij helpen.
1. Voel je niet schuldig om wie je bent
Je bent prima zoals je bent en je hoeft jezelf dan ook voor niemand te veranderen. Dat is de kern van authenticiteit. Omring jezelf dan ook met mensen die je accepteren zoals je bent en waarbij jij je niet anders voor hoeft te doen dan je bent.
2. Ontdek wat je echt wilt in het leven
Doe datgene waar je gelukkig van wordt, of dat nou om een opleiding, baan of relaties gaat. Weten wat je wil bereiken in je leven is een belangrijke stap in het vinden van je ware zelf. Het herkennen van onze doelen en verlangens helpt ons om te beseffen wie we zijn en wat belangrijk is. Vraag jezelf af of de dingen die op je pad komen, passen bij wie je echt bent en wat jij belangrijk vindt in het leven.
3. Luister naar je innerlijke stem
Je intuïtie is als het ware de stem van je onderbewuste. Soms is het goed om even wat tijd alleen door te brengen. Wanneer je continu omringd bent met mensen, neem je hun energie in je op en wordt het lastig om bij jezelf te blijven. Trek jezelf terug om je gedachten en gevoelens op orde te krijgen. Door bijvoorbeeld te mediteren, wandelen of yoga te doen geef je jezelf de ruimte om te luisteren naar je intuïtie.
Meer lezen over de zoektocht naar jezelf?
- Deze meditatie van een half uur helpt je je gedachten op orde te brengen
- Vergeet mindfulness: de zoektocht naar jezelf brengt je nergens
- Wie ben ik eigenlijk?