Vega Vrijdag: aubergine uit de oven met yoghurt en harissa
Aubergine is een fantastische groente waarmee je alle kanten op kunt. Dit recept van zusje Culy is vega en ontzettend smaakvol. Want met harissaboter en knoflookyoghurt geef je die aubergines het voetstuk dat ze verdienen!
Knoflookyoghurt en harissaboter: je zou kunnen vermoeden dat dit een bewerkelijk recept is. Toch is niets minder waar. Met slechts tien minuten actieve kooktijd is het vooral de oven die het werk doet. Kun je.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 2 aubergines
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 eetlepels boter
- 1 eetlepel harissa (of een plantaardig alternatief)
- 3 eetlepels Griekse yoghurt (of een plantaardig alternatief)
- 1/2 teentje knoflook, geperst
- 1 eetlepel dille
- 1 theelepel sesamzaadjes
Het verschil tussen de groene en gele kiwi: welke is eigenlijk gezonder?
Oven aubergine met yoghurt en harissa
Zet je oven op de grillstand. Prik de aubergines rondom rond in met een vork, smeer ze in met wat olijfolie, leg ze op een bakplaat en plaats gedurende 75 minuten onder de hete grill.
Smelt naar het einde van de grill-tijd toe de boter in een pannetje en roer er de harissa doorheen. Haal de aubergines uit de oven en snijd de oven aubergines doormidden alsof het gevulde aardappels zouden zijn. Besprenkel de binnenkanten met een snuf zout.
Roer de yoghurt met de knoflook en verdeel dit over de binnenste helften van de aubergines. Lepel er wat van de harissaboter op en maak alles af met de dille en met de sesamzaadjes. Lekker om te serveren met wat in bouillon gekookte orzo of met kruidige rijst.