Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 2 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Zo kun je assertief zijn zonder anderen te schaden

Opkomen voor jezelf in lastige situaties, of kiezen voor jouw eigen belang: het is voor sommige mensen best moeilijk. Dat kan veel redenen hebben, maar een veelgenoemde is dat mensen anderen niet willen kwetsen. Toch kun je ook assertief zijn zónder anderen te schaden. Hier zijn heel veel manieren voor, die wij graag met jullie delen. Daarvoor gebruiken we een aantal tips van PsychologyToday.

Empathie

Allereerst kan het heel goed werken om empathie te tonen richting anderen. Vraagt iemand je om hem of haar te helpen, maar kun je echt niet? Het kan wat hard overkomen als je meteen nee zegt, maar dit wordt verzacht als je wel laat zien dat je om iemand geeft.

Het is vooral belangrijk om hierbij te erkennen wat de gevoelens of gedachtes van de ander zijn. Dit kun je doen door aan te geven dat je snapt dat iemand hulp nodig heeft, maar dat je echt al te veel op je bordje hebt. Zo kun je op een respectvolle manier nee zeggen.

Auteur Caroline Webb schreef zelfs een vierstappenplan om beter nee te zeggen. Stap één daarin is waardering tonen voor het feit dat iemand aan jou denkt om te helpen. Daarna kun je aangeven wat je huidige prioriteiten zijn en uitleggen waarom dat momenteel voor jou belangrijk is. Vervolgens komt de echte nee, die je dus al duidelijk hebt onderbouwd. Dit kun je afsluiten door iemand alsnog succes te wensen bij hetgeen waarvoor hij of zij hulp nodig had. Zo laat je de ander in zijn waarde, maar jezelf ook.

Dit vind je vast ook leuk: Waarom voor jezelf opkomen belangrijk is: dit is het assertiviteitsgeheim.

Punt van perspectief

Als je dan op een vriendelijke manier nee zegt, kan dit echter alsnog niet goed in de aarde vallen bij de ander. Zeker wanneer je als empathisch persoon assertief moet zijn tegenover een dominanter iemand, kan dat heel moeilijk zijn. Dan is belangrijk om te bedenken dat ook de manier waarop je iets zegt, een verschil kan maken. Soms slaat assertiviteit om in agressiviteit, maar dat gaat je juist niet helpen.

Daarom is het heel belangrijk om bij jezelf te blijven, zonder dingen te gaan invullen voor de ander. Vaak werkt het heel goed om vanuit je eigen perspectief te praten, dus praten vanuit je ‘ik’. In feite kun je daar nooit op aangevallen worden.

Wees subtiel

Toch kan ook dat nog hard aankomen;’Ik ben echt woedend op jou!’ klinkt niet bepaald vriendelijk. Wat je kunt doen om te zorgen dat het beter overkomt, is het wat subtieler aanpakken. Stel dat je in een lastige, stressvolle periode zit met je partner, maar toch een persoonlijk issue wilt aankaarten. Dan kun je bijvoorbeeld iets zeggen als: ‘Ik weet dat je onder heel veel druk staat, daarom twijfel ik om dit aan te kaarten, maar het is wel heel belangrijk voor me.’ Als je partner hier goed op reageert, kun je aangeven waar je mee zit, bijvoorbeeld dat je hem of haar vaker wilt zien. Dat komt al heel anders over dan ‘Ik vind dat jij nooit tijd voor me hebt’.

Assertief zijn is dus iets wat je ook op een vriendelijke manier kunt doen, zonder de ander te kwetsen. Voor de empathische mensen onder ons die toch voor zichzelf willen opkomen: nu heb je geen excuses meer.

Beter voor jezelf leren op komen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️