Wat het over jou als persoon zegt als je gevoelig bent voor ASMR
Ervaar je het ontspannend als iemand met je haar speelt? Of zachtjes met zijn vingers op tafel tikt? Dan ben je waarschijnlijk gevoelig voor Autonomous Sensory Meridian Response (ASMR), ook wel ‘hersentintelingen’ genoemd. Geschat wordt dat zo’n 10 procent van de bevolking hier gevoelig voor is. Maar ondanks dat er vrij weinig onderzoek naar gedaan is en er nog veel vraagtekens zijn bij wetenschappers, is er wél ontdekt dat er een aantal persoonlijkheidskenmerken zijn die bij ASMR-gevoelige mensen overeenkomen.
Klopt het bij jou?
Het ‘ASMR-type’
Een troostende leraar, een vriendelijke winkelmedewerkster of een zorgzame dokter proberen vast niet met opzet hersentintelingen bij je teweeg te brengen. Toch treden deze simpelweg op door hun langzame, herhaaldelijke en ‘lieve’ handelingen.
Grote kans dat wanneer je dit hebt ervaren, je er vást meer over wilde weten. Een rondje op het internet leert je een boel over het fenomeen; het horen van bepaalde geluiden, het zien van bepaalde bewegingen of het voelen van lichte aanrakingen kan voor een tintelend gevoel zorgen.
Dat begint bij je hoofd en wordt langs je ruggenmerg door het hele lichaam verspreid. Het gevoel is te vergelijken met kippenvel, maar dan in je hoofd.
Internetsensatie
Niet alleen over de definitie is veel te vinden, ook wanneer je ‘ASMR’ intikt bij de YouTube-search bar, beland je bij een onuitputtelijke lijst ASMR-filmpjes waarbij de zogeheten ‘triggers’ binnen no time worden opgewekt.
Lees ook: Pukkels uitknijpen: waarom sommige mensen dat héérlijk vinden
Er zijn YouTubers die er een kanaal voor hebben opgericht (en tientallen miljoenen views hebben!) en er zijn onlinefilmpjes die onbedoeld veel ASMR-kijkers trekken. Zoals de schilderfilmpjes met rustige bewegingen en geluiden van Bob Ross.
Goed voor de gezondheid
Ben je gevoelig voor ASMR, dan heb je geluk, het schijnt namelijk goed voor je te zijn. De onderzoekswereld nam ASMR onder de loep en wat bleek? Er waren een aantal interessante bevindingen.
Het kijken van een ASMR-video kan meer ontspannen zijn dan een uur mindfulness, het zou je kalmer, blijer, minder stressvol doen voelen en zou zelfs ziektes en kwaaltjes op lang termijn zoals depressies en slapeloosheid kunnen verhelpen. Ik bedoel maar.
Karakterovereenkomsten
Maar ook blijkt dat ASMR je iets kan vertellen over je karakter. En zo gek is dat ook niet, want als je leest dat jouw ‘defaultnetwerk’ (de hersengebieden die vooral actief zijn in rusttoestand) op een andere manier samenwerken dan iemand die er niet gevoelig voor is, dan zou dat inderdaad best iets over je persoonlijkheid kunnen zeggen.
Fredborg, Clark en Smith publiceerden in 2017 een onderzoek waaruit blijkt dat mensen met ASMR in vergelijking met de niet-ASMR-breinen vergelijkbare kenmerken delen in ‘de Big Five Personality Inventory’, waaronder een hogere score op het openstaan voor ervaringen, hogere emotionele instabiliteit, meer zorgvuldigheid en juist lagere scores op extraversie.
Persoonlijkheden en ASMR
Kirill Fayn, onderzoeker aan het Max Planck Instituut in Frankfurt en postdoctoraal onderzoeker, licht aan Bedrock het één en ander toe over het onderzoek. Zelf heeft hij namelijk ook veel onderzoek gedaan naar die openheid voor ervaringen.
Must read: Fluisterzen: in slaap vallen door tikkende nagels
“De mensen die ASMR ervaren zijn hele nieuwsgierige mensen, creatief, gevoelig, ervaren meer de schoonheid van sommige dingen in het leven, denken oplossingsgerichter en kunnen zich echt laten meeslepen als ze een boek lezen of een film kijken”, aldus Fayn.
“De ASMR-gevoelige mensen staan open voor mentale ervaringen, een eigenschap die niet verward moet worden met extravert zijn.” Eén van zijn onderzoeken wijst uit dat deze open mensen ook meer interesse tonen in situaties die complex, nieuw en moeilijk te begrijpen zijn.
Link met misofonie
Ook lijkt er een link te zijn met ASMR en misofonie; een vorm van verminderde geluidstolerantie. Namelijk de helft van de mensen met misofonie, geeft óók aan ASMR te voelen.
Bij misofonie treedt er een gevoel van walging op bij het horen van specifieke geluiden als smakken, slikken, ademhalen en kuchen. Ik, ASMR-gevoelig, vraag me nu af: maar iedereen haat het toch als een ander een appel eet in de trein? Maar dat is dus niet waar, volgens professor Fayn.
Ook interessant: Misofonie: waarom worden we gek van eetgeluiden? Deze film legt het uit
“Ik heb het niet eens door als iemand op een appel zit te kauwen.” Hij pakt ondertussen de paper erbij. Daarin wordt beschreven dat een aantal respondenten gefluister in ASMR-video’s als heel positief ervaren, terwijl in een andere omgeving fluisteren resulteerde in boze gevoelens. “Dus wanneer ze in de juiste context zijn, kan geluid als heel fijn worden ervaren, maar wanneer ze in de verkeerde context zijn, juist helemaal niet.”
Hoogsensitiviteit en ASMR
En heb je er ooit bij stilgestaan dat je misschien wel hoogsensitief (HSP) bent? Fayn verwijst namelijk naar een paper van Nathalie Van den Meutter, waarin wordt beschreven hoe mensen die ASMR voelen, hoogstwaarschijnlijk ook hoogsensitief zijn.
Een hoogsensitief persoon is extreem gevoelig voor prikkels om haar of hem heen; van de grote blijdschap wanneer je een complimentje van je collega krijgt tot het verdriet van je beste vriendin waar je voor je gevoel als het ware in wordt meegezogen.
Dat verklaart dan ook weer wat professor Fayn vertelde, over hoe ASMR-gevoelige mensen zich echt kunnen laten meeslepen in een boek of film. Verder zijn een paar (van de vele) eigenschappen van hoogsensitieve mensen dat ze vaak bang voor afwijzing (zelfs om de kleinste dingen) en worden gevoelens vaak vertaald naar lichamelijke kwaaltjes, zoals de zoveelste keelontsteking na een stressperiode.
Maar ook een sterk onderbuikgevoel, een empathisch vermogen waar je U tegen zegt en een rijke innerlijke belevingswereld zijn eigenschappen die een HSP’er waarschijnlijk heeft. En die innerlijke belevingswereld maakt het dat jij ASMR zo goed kunt verwerken: je kunt je terugtrekken op een rustige plek en je openstellen voor de mentale ervaring.
Behalve dat ASMR je dus blijer en kalmer kan maken, blijkt het zoals genoemd ook dat jij als ASMR-gevoelig persoon de schoonheid van het leven meer inziet dan iemand die het niet voelt, denk je oplossingsgerichter, ben je creatiever, nieuwsgieriger en ben je opener voor mentale ervaringen. En wellicht dus ook intuïtiever en empathischer.
En zegt nu zelf: wie wil die mooie eigenschappen niet?
Dit artikel is geschreven door journalist Daphne Dorgelo. Ze komt uit Nederland, maar woont nu in Antwerpen waar ze een master journalistiek doet. Ze schrijft daarnaast als freelance copywriter over lifestyle en gezondheid en verdiept zich graag in mode. Ze eindigt een dag van seminars en schrijfwerk vaak met een meditatiesessie incluis etherische oliën.
Meer over ASMR?
- Lessen die we kunnen leren van de 12-jarige ASMR-Youtuber Nanou Philips
- ASMR: een uitleg van wat dat nou precies is
- Hou je van ASMR? Dit zijn de fijnste fluistervideo’s